Godina neinovativnih smartphonea

0

Protekla je godina prošla u znaku smartphonea koji se i nisu istaknuli svojom inovativnošću

 

Švrljajući malo po stranim portalima za mobilnu tehnologiju, tek nam je sada došlo do glave da 2014. godine nismo vidjeli ništa inovativno na pametnim telefonima za 2014. Pohvalno je dotjerivati stare stvari i činiti ih boljima, ali se isto tako očekuju inovacije na ne baš tako jeftinim igračkama. Tako su recimo ove godine gotovo svi veliki proizvođači izbacili lagano osvježenje svojih dosadašnjih modela, dodajući im već poznate opcije ili funkcije. Pa krenimo redom.

 

APPLE

Osim povećanja dijagonale, kod novih Appleovih modela nismo vidjeli ama baš ništa inovativno, ma niti mrvicu. Nema riječi o tome da su 6 i 6+ modeli loši, dapače, zasigurno su jedni od najboljih, ali u Appleu su ove godine jednostavno zaboravili što znači riječ inovacija. Na kameru su dodali OIS (optička stabilizacija slike, i to samo na 6+ modelu), već viđen kod Lumie 1020, koja je izašla prije više od dvije godine. Senzor za otisak prsta je bila prošlogodišnja inovacija, slow motion video također. U kompletu sjajni telefoni, ali nula bodova za inovativnost.

 

HTC

Prepakirani One M7 iz 2013. je današnji vrh ponude ovog proizvođača, koji je stavljanjem još jedne kamere uz onu primarnu pokušao napraviti inovaciju. Ipak, riječ inovacija znači napraviti nešto, a da to radi kako spada, što HTC-u očito nije pošlo za rukom, s obzirom da su fotke s njegova fotoaparata jednako loše kao i one s prethodnika, M7. Nešto veći zaslon i bolji procesor su uobičajena branša, a ono što definitivno vrijedi pohvaliti je još dorađeniji android u inačici sense 6.0. Prošlogodišnji stereo zvučnici na modelu M7 su bili hit, a ove godine su još bolje dorađeni. Nadajmo se da će nasljednik, M9, donijeti nešto zanimljivo na ovom uzburkanom tržištu.

 

LG

LG G3 slovi za jedan od najboljih pametnih telefona za 2014. zbog iznimno kompaktnog tijela za veliki 5,5“ ekran, laserskog autofokusa za kameru i sjajnog softvera. Ipak, ni u LG-u se nisu sjetili ničeg novog za ovu godinu, pa tako G3 izgleda kao veliki brat starog dobrog G2.  Izgleda da bi novi G4 mogao donijeti neku drastičnu promjenu, s obzirom da se spominje digitalna olovka, nalik na onu koju koristi Galaxy Note serija od Samsunga.

 

SAMSUNG

Iako ovogodišnji Note 4 slovi za jedan od najboljih smartphonea 2014., ni on nije donio nešto posebno. U odnosu na Note 3, vide se poboljšanja, no ništa znatno ili vrijedno spomena jer smo neke stvari (OIS) vidjeli prije više od dvije godine, što u Samsungu nikako ne bi smjeli reklamirati pod inovativno. S5 je pomalo razočarao, a prodajni rezultati naspram starog S4 nisu oduševili. Alpha je trebala biti ljuta konkurencija iPhoneu 6-ici, ali ovaj je model tržište doslovno pojelo, toliko da ga Samsung od veljače više neće proizvoditi.

 

SONY

Japnska firma već dvije godine radi flagship model po istoj branši, pa tako Xperia Z3 ne izgleda mnogo drugačije od originalne Z. Još je gora činjenica to što je najnoviji model praktički isti Z2, baš onaj koji je svojim izlaskom donio pravi napredak u odnosu na svog prethodinika (Z1). Sonyevi smartphonei su poznati po vrlo dobrim baterijama, ali greške koje ponavljaju iz godine u godinu ih stalno udaljavaju od trona najboljeg smartphone proizvođača.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments

Trion SuperCars Nemesis 2016

Amerikanci bi nam za nešto više od godinu dana trebali podarati novi najbrži automobil na svijetu!   „Nemesis će biti opremljen 9,0 litrenim V8 biturbo ...