Germanwings: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Low-cost zrakoplovna kompanija došla je u središte svjetskog zanimanja nažalost zbog pogrešnog razloga

 

1. GERMANWINGS JE U VLASNIŠTVU LUFTHANSE

Njemački regionalni zrakoplovni prijevoznik Eurowings je 1997. godine osnovao svoj low-cost odjel koji je pet godina kasnije postao posebna kompanija pod imenom Germanwings. Prvotni planovi su bili da Germanwings postane glavni konkurent velikim imenima među low-cost prijevoznicima poput Ryanaira, ali planovi se nisu ostvarili. Umjesto toga, kompanija je 2009. došla u poptuno vlasništvo Lufthanse. Pod novim vlasništvom Germanwings je počeo dobijati i nove zadatke, poput prijevoza među njemačkim gradovima.

 

2. GERMANWINGS JE PRODAVAO IZGLED SVOJIH ZRAKOPLOVA

U svojoj floti Germanwings ima 81 zrakoplov, od čega je polovica tipa Airbus A319, a oznake njemačkog prijevoznika nose i malo veći A320, te Bombardier CRJ900. Prosječna starost zrakoplova ja devet godina. Novi identitet zrakoplova je stilizirano slovo „w“ na repu, ali zrakoplovi Germanwings su vrlo često viđani u posebnim shemama bojenja. Za sve je „kriv“ marketinški odjel zrakoplovne kompanije koji je brzo uvidio prednosi prodavanja liverije zrakoplova. Tako su „wingsovi“ zrakoplovi viđani u liverijama T-coma, T-Mobilea, Park Inn Hotela… Ova je praksa napuštena nakon prodaje Lufthansi.

 

3. GERMANWINGS SLIJEĆE I NA PET HRVATSKIH DESTINACIJA

Zrakoplovi Germanwingsa lete na ukupno 111 destinacija na dva kontinenta. Među destinacijama je i pet naših – redovni letovi cijele godine su za Zagreb i Split, dok tijekom turističke sezone slijeću i u Dubrovnik, Rijeku i Zadar. Zanimljivo, jedina država u regiji u kojoj lete njemački zrakoplovi je Kosovo, odnosno međunarodna zračna luka u Prištini. Germanwings je imao i redovnu liniju za Beograd, ali se letovi za zračnu luku Nikola Tesla više ne održavaju.

 

4. OCJENA SIGURNOSTI GERMANWINGSA JE BILA JEDNAKA OCJENI CROATIA AIRLINESA

Sve do jučer (24. ožujak 2015.) Germanwings je imao ocjenu sigurnosti 6 (od maksimalnih sedam) prema Airlineratings.com stranici. Zrakoplovi ove kompanije nisu sudjelovali niti u jednom incidentu, a maksimalna ocjena nije dobijena jedino jer su na nekim zrakoplovima bila primjećena napuknuća vjetrobranskih stakala (što je sve na vrijeme sanirano). Istu ocjenu sigurnosti kao i Germanwings imaju i naša Croatia Airlines, te Air Serbia, dok slovenska Adria Airways ima slabiju ocjenu 5.

 

5. MOŽETE KUPITI KARTU ZA SKRIVENU LOKACIJU

Germanwings je poznat po svojim „blind-flight“ promocijama. Ukoliko ste ljubitelj avantura i nepoznatog, ovo je prava akcija za vas. Kupci kupuju kartu s popustom, ali za destinaciju koja im je skrivena. Jedino što kupac može izabrati jest zračna luka iz koje polijeće, te tip avanture – npr. shopping, party ili gay-frinedly!? Gdje ćete sletjeti otkrit ćete nedugo nakon što platite karte.

 

Foto: Sebastian Sowa

 

germanwingsfacts3

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments