Fotografi: Gordan Kos aka Blackbird

0

Gordan Kos, poznatiji i kao Blackbird, jedan je od zapaženijih fotografa erotske fotografije

 

„Rekao bih da ima onih ukočenih, koje se žele slikati i pokazati ali, kad im se pruži prilika da poziraju, ne znaju kako da to učine odnosno ne mogu se opustiti pred objektivom“

 

Kada ste se počeli baviti fotografijom?

Fotografijom sam se počeo baviti još u osnovnoj školi, a bilo je to prilično  davno, u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. U školi je djelovala foto sekcija, i čim se pružila prilika da se upišem u nju – učinio sam to. U to vrijeme su se pod tehničkim odgojem izučavale i osnove fotografiranja i izrade fotografija, a mene su uvijek zanimale tajne tamne komore, još od kad sam kao dijete znao gledati kako moj djed fotka starim foto aparatom a onda odnosi nekamo filmove na razvijanje.

 

Ženski modeli su vam omiljena tema. Zašto?

Teško mi je jednostavno odgovoriti zbog čega je to tako. Možda najviše zbog toga što želim biti drukčiji. Fotoamateri, a među njih se i ja ubrajam, rijetko slikaju ženske modele, a posebno je u fotoamaterskim krugovima rijetko naići na erotiziranu fotografiju ženskih modela. S takvim stilom odudaram od prosjeka. Dio razloga je, naravno, i u tome što volim žensku ljepotu.

 

Što trazite kod djevojaka koje poziraju?

Nikad ne tražim nešto što sam model ne želi. Ja obično imam ideju, i ako se ona svidi djevojci, to onda napravimo. Ponekad se neke ideje stvaraju spontano tokom snimanja. Nema tu nekakvih posebnih zahtjeva osim da ne bude ukočena i sramežljiva. Ukoliko je i sam model kreativan – tim bolje.

 

Postoji li vaša omiljena djevojka s kojom ste radili?

Volim s djevojkama ostvariti dugoročniju suradnju odnosno raditi više puta. Da, nekoliko njih mi se posebno dopalo i s njima vrlo rado radim.

 

Često slikavate i aktove. Javljaju li se djevojke i same ili ih vi morate nagovarati?

Kad s modelom razgovaram o fotografiranju, spomenem i opciju fotografiranja aktova kao neobavezni prijedlog. U velikom broju slučajeva djevojke taj prijedlog prihvate. Ne radi se tu o nagovaranju. Sasvim ozbiljno ću snimiti session i s djevojkom koja odbija pozirati naga. No dio aktova sam snimio na prijedlog modela. U nekim sam situacijama bio čak i malo zatečen izravnim upitom tih žena bih li ih slikao nage.

 

Jesu li Hrvatice sramežljive na slikavanjima?

Kako koja. Ne bih rekao da su pretjerano sramežljive. Prije bih rekao da ima onih ukočenih, koje se žele slikati i pokazati ali, kad im se pruži prilika da poziraju, ne znaju kako da to učine odnosno ne mogu se opustiti pred objektivom.

 

Slikavate li samo za svoj gušt ili radite i profesionalno?

Uglavnom radim za svoj gušt i gušt onih koje fotografiram. U ovo krizno vrijeme teško je prodati bilo što, pa i fotografiju, no ipak razmišljam o profesionalizaciji i to je moguća opcija u budućnosti.

 

Kako komentirate činjenicu da je danas na Facebooku svako drugi Hrvat/ica fotograf?

Nekad je izrada fotografija bila dostupna odabranima, odnosno onima kojima je to bio posao ili onima koji su ulagali znatno vrijeme i sredstva kako bi se njome bavili kao hobijem. Iz tog razloga fotografije su izrađivane s posebnom pažnjom i imale su određenu kvalitetu. Zadnjih godina fotografska tehnika postala je dostupna svakome, izrada fotografija je praktično besplatna. Danas svatko može pokušati biti fotograf, a dosta njih odmah umisli da i jesu fotografi. Facebook je danas doista maksimalno popularizirao izradu i distribuciju fotografija za osobne potrebe odnosno osobnu promociju. No prosječnu FB fotografiju ‘krasi’ izrazita nekvaliteta u bilo kojem smislu, zato jer se te fotografije proizvode u pravilu usput, bez imalo razmišljanja o tome što se u stvari želi snimiti. Dobar dio FB fotografa se potpuno uklapa u taj obrazac, osim što se iz mase ostalih korisnika FB-a  nastoje izdvojiti time što se samodopadno nazivaju fotografima. No za postati i ostati fotograf ipak je potrebno izaći malo van okvira Facebooka, a za to treba i znanja i vremena.

 

Više fotografija potražite OVDJE!

 

Ukoliko ste i vi fotograf koji radi sa ženskim modelima, i željeli bi ste pokazati svoje radove, javite nam se na kult@kult.com.hr ili preko naše Facebook fan stranice!

 

UPOZORENJE: GALERIJA JE ISKLJUČIVO ZA PUNOLJETNE!

 

 

{gallery}Blacbird{/gallery}

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbizarnije nove droge na tržištu

Neke nove droge su bizarne i opasne, ali unatoč tome pronalaze svoj put do ovisnika   „Zbog lake proizvodnje, slične proizvodnji metha, Krokodil je ponovo ...