Filmske SF tehnologije koje postaju stvarnost

0

Kada pogledamo koje su se sve tehnologije iz filmova ostvarile, sve se više bojimo da bi nešto poput Skyneta jednog dana moglo uništiti čovječanstvo

 

SAMOVOZEĆI AUTOMOBILI

Totalni opoziv

S obzirom da se 90% prometnih nesreća događa zbog pogreške vozača nije čudno da su se tvrtke poput npr. Googlea bacile na razvoj automobila bez vozača. S obzirom da se prvi modeli već testiraju, samovozeće automobile bi na cestama mogli već vidjeti 2020. godine. Mnogima se ta ideja ne sviđa, ali mnogima će dati priliku da pišu poruke, obavljaju pozive ili prave make-up (ukoliko ste žena) bez straha da ćete se s 100 km/h zabiti u nešto.

 

ROBOTSKI ASISTIRANE OPERACIJE

Ratovi zvijezda

Ratovi zvijezda su možda u galaksiji, daleko, daleko odavde, ali su nam prognozirali puno toga što se sada pokazuje stvarnošću. Operacije u kojima su asistenti roboti možda još uvijek nisu toliko napredne kao u filmovima, ali su sve češća pojava u operacijskim salama. Pitanje je vremena kada će roboti pri operacijama zamjeniti doktore koji će samo nadgledati operaciju. Kako se greške pri operacijama događaju najčešće zbog umora lječnika (koji rade višesatne smjene pod maksimalnim stresom), roboti su definitivno idealno rješenje.

 

HOLOGRAMI

Ratovi zvijezda

Još jednom se George Lucas pokazao odličnim prorokom, a ono što je R2-D2 demonstrirao danas postaje sve češća pojava, i nešto sa sigurnom masovnom primjenom u budućnosti. Kada je 2Pac održao koncert u Coachelli cijelih 16 godina nakon smrti, internet je doslovno poludio za novim mogućnostima. Tehnika toliko napreduje da je Beyonce mogla biti sama sebi prateća plesačica za vrijeme nastupa na Super Bowlu. I iako je danas primjena izuzetno skupa, i koristi se većinom u industriji zabave, samo je pitanje vremena kad će postat masovna.

 

TEKUĆI METAL KOJI SE OBLIKUJE

Terminator 2

Kada se pojavio Terminator 2 svijet je ostao bez teksta gledajući pionirske specijalne efekte, pogotovo T-1000 koji je zahvaljujući tekućim metalima koji su se oblikovali, mogao poprimiti oblik bilo čega. Ipak, znanstvenici su nas tada uvjeravali da tako nešto nije moguće, i da se ne moramo bojati Terminatora iz budućnosti.  I tako je i bilo sve dok ekipa sa Sjeverne Caroline nije napravila uspješne testove sa samooblikovajućom tekućom legurom! Za sada je sve moguće samo na mikro razinama, ali ako se nastavi razvijati, sve smo bliže scenariju iz Terminatora!

 

SOFTWARE ZA PREPOZNAVANJE LICA

RoboCop

Vremena kada je svjedok provodio sate sa crtačem kako bi napravili skicu osumnjičenog, nakon čega bi sljedili sati (ponekad i dani) pregledavanja baze podataka slika uhićenika su stvar prošlosti. Nakon što su vojska i FBI počeli koristitit razvijenu tehnologiju prepoznavanja lica, počela ju je koristiti i policija. Već mutna snimka sa sigurnosne kamere je dovoljna da software u sekundi pregleda bazu uhićenika i pronađe tko je na slici. I tu nije kraj jer će u, ne tako dalekoj, budućnosti policajci nositi kacige s HUD-om (baš kao u RoboCopu) gdje će odmah dobijati potrebne podatke.

 

HUD DISPLAYI

Terminator

HUD-ovi su već odavno poznati pilotima zrakoplova, ali sjećate li se kako smo zamišljali kako bi bilo cool imati tehnologiju koja nam, kao Terminatoru, omogućuje prikazivanje svih važnih podataka pred vašim očima? Tu tehnologiju smo već i dobili s Google Glassom, ali kad smo je konačno dobili shvatili smo da običnom smrtniku to i nije toliko potrebno jer nas pretvara u svojevrsni alat. Ipak, riječ je o vrlo zanimljivoj tehnologiji koja će naći svoje mjesto u širokoj lepezi industrija. Vojska, policija, medicina…

 

AUTOMOBILI S GOVOROM

Transformers

Danas je tehnika toliko napredovala da našim govorom možemo upravljati gotovo svime – od pametnih telefona do TV-a, a piloti najmodernijih zrakoplova neke komande mogu i izgovarati. Auto industrija također ide u tom pravcu, pa se radi na tome da vozači što manje dižu ruke s volana. Fordov Sync sustav već sada može prepoznati 10.000 riječi, dok ćete Teslinom modelu S, nakon što izađete iz automobila, doslovno moći reći da se parkira sam. Naravno, svi automobili budućnosti će i odgovarati (glasovno) na vaše komande, a već danas možete promijeniti glas vašeg GPS-a da bude poput glasa npr. Optimus Primea!

 

UNIVERZALNI PREVODITELJ

Ratovi zvijezda

Prevoditelji su se pojavljivali u mnogobrojnim SF filmovima, od Zvjezdanih staza do Vodiča za autostopere kroz galaksiju, ali nama je najzanimljiviji C-3PO koji je mogao čak i pištanje R2-D2 prevoditi u ljudski jezik. Univerzalnih prevoditelja danas ima dosta, Google Translate je sigurno najrašireniji jer može prevoditi čak 90 jezika. Međutim, Google Translate prevodi samo napisane riječi, dok nedavno pojavljeni Skype Translator u realnom vremenu prevodi vaše izgovorene riječi! Za sada samo na engleskom i španjolskom, ali samo je pitanje vremena kada će se broj jezika povećati.

 

HIDORGENSKE GORIVE ĆELIJE

Terminator 3

Arnoldov T-850 je koristio hidrogenske gorive ćelije kako bi spasio Johna Connora i čovječanstvo, a ista tehnologija će biti korištena kako bi spasila čovječanstvo od klimatskih promjena. Naime, jedan od trendova auto industrije, u potrazi za riješenjem čistih emisija, su i hidrogenske gorive ćelije. Toyota i Hyundai su već predstavili svoje projekte automobila pogonjenih na ovaj način, a osim u auto industriji, isti bi se pogon mogao koristiti i u zrakoplovstvu! Budućnost bez štetnih emisija je vrlo izvjesna.

 

SOFTWARE ZA PREPOZNAVANJE TEKSTA

Kratki spoj

Tehnike kojima strojevi prepoznavaju tekst, npr. ručno napisan, i pretvaraju ga u tekst pripravljen za ljude već postoje, a samo je pitanje vremena kada će se pojaviti i roboti koji će izgovarati ono što pročitaju. I iako još nismo stigli do sposobnosti Johnnyja 5 iz Kratkog spoja koji je sablasnom brzinom čitao knjige kako bi dobio informacije, neke tvrtke već koriste nešto što se naziva ATS (Applicant Tracking System) kojima se pregledavaju prijave za posao, kako bi se izdvojili oni sposobnije, još puno prije nego prijava dođe u ruke nekog od nadređenih!

 

Foto: Star Wars screenshot (Youtube)

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments