Facebook: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Najpopularnija društvena mreža danas slavi svoj deseti rođendan, a jeste li znali ovih pet zanimljivosti o Facebooku?

 

1. SVE JE POČELO STRANICOM ZA USPOREDBU STUDENTICA

U listopadu 2003. godine, student s Harvarda Mark Zuckerberg je napisao program Facemash koji je u prva četiri sata postojanja imao 450 posjeta i čak 22.000 pregleda fotografija! Facemash je bila stranica na kojoj su se pojavljivale slike studentica s Harvarda, a posjetiteljima se omogućavalo da ocjene koja je seksipilnija! Da bi mogao napraviti Facemash, Zuckerberg je trebao slike svih studentica, pa je hakirao Harvardovu računalnu mrežu. Stranica je blokirana nakon nekoliko dana, a Zuckerbergu je prijetilo izbacivanje sa sveučilišta. Ipak, optužbe su odbačene a Zuckerbergu su prišla trojica studenata (Cameron i Tyler Winklevoss, te Divya Narendra) koji su ga zaposlili da im napiše kod za njihovu društvenu mrežu HarvardConnection.com. Dok je „radio“ na njihovoj ideji, Zuckerberg je napisao kod za novi website nazvan Thefacebook kojeg je i pokrenuo 4. veljače 2004. godine. Šest dana kasnije trojica studenata su tužila Zuckerberga tvrdeći da ih je prevario, te da je sve ideje koje su oni imali za svoju mrežu iskoristio za stvaranje Thefacebooka. Stvar je riješena nagodbom 2008. godine kada je trojac dobio 1,2 milijuna dolara u dionicama Facebooka.

 

2. 35 MILIJUNA KORISNIKA OBJAVLJUJE NOVI STATUS SVAKI DAN

Facebook trenutno ima 1,2 milijarde prijavljenih korisnika, te je prema Alexa.com stranici druga najposjećenija stranica na internetu (Google je na broju jedan). Od ukupnog broja, 350 milijuna korisnika se smatra aktivnim, a čak 35 milijuna objavljuje novi status svaki dan (svaki dan se objavi 55 milijuna novih statusa). Poznato je i da korisnici Facebooka vole objavljivati svoje slike, a mjesečno se uploadira čak 2,5 milijarde fotografija! Prema podacima Facebooka, prosječan korisnik Facebooka ima 130 prijatelja, što je dosta manje od hrvatskog prosjeka, šalje osam zahtjeva za prijateljstvom mjesečno, provede 55 minuta dnevno na Facebooku, te ostavi 25 komentara mjesečno.

 

3. FACEBOOK MOŽE BITI OPASAN ZA ŽIVOT

Billy Clay Payne Jr. i Billie Jean Hayworth nisu ni sumnjale da će skidanje Jenelle Potter s Facebooka imati stravične posljedice. Potter se, kada je vidjela da je skinuta s liste prijatelja, razbjesnila a njezin otac je ubio nesretni par!? Potter, njezin otac i još jedan muškarac su osuđeni zbog ubojstva. Zbog sličnog razloga jedna je žena zapalila prijatelju garažu, dok je jedan muškarac pretukao suprugu jer nije lajkala status u kojem je napisao da je preminula njegova majka!?

Međutim, Facebook nije opasan samo za život već i za brak! Prema posljednjim istraživanjima Facebook je treći razlog za rastavu braka, najčešće zbog neprikladnih poruka suprotnom spolu, neprimjerenih komentara ili statusa o bračnom partneru.

 

4. FACEBOOK PLAĆA 500 DOLARA SVAKOME TKO GA HAKIRA

Ukoliko uspijete pronaći originalni bar u Facebookovom softwareu i sistemu, Facebook će vas nagraditi s 500 dolara. Međutim, postoje i neka pravila kojih se treba pridržavati. Svatko tko otkrije bug ne smije o tome obavjestiti javnost iduća 24 sata, kako bi Facebook uspio ispraviti pogrešku prije nego što njihova greška postane javna. Također, morate biti prvi koji je otrkio taj bug, ako je netko već prije vas otrkio istu stvar, ništa od nagrade!

 

5. MEĐU JEZICIMA NA KOJE JE PREVEDEN FACEBOOK JE I PIRATSKI

Facebook je dostupan u cijelom svijetu, osim u Siriji, Kini, Vijetnamu i Iranu koji su ga zabranili. Najpupolarnija društvena mreža je prevedena na 97 jezika, a vjerojatno najzanimljiviji jezik je – piratski!? Ukoliko izabarete u postavkama English (Pirate), ispred imena svakog od korisnika pojavljivat će se Cap’n, prijatelji su Mateys, a vjerojatno je najzanimljivije lajkanje – umjesto „like“ stisnut ćete Arr!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments