F1 specijal: Najbolja pretjecanja svih vremena

0

Pretjecanja su najbolji dio svake utrke Formule 1, a mi vam danas donosimo one najbolje iz bogate povijesti ovog adrenalinskog sporta

 

„U trenucima je izgledalo kao da njegovi suparnici stoje, tolika je bila lakoća kojom ih je Senna prolazio“

 

VILLENEUVE VS ARNOUX

Francuska 1979

Čak ni u današnje vrijeme, kada su vozačima na raspolaganju KERS (od ove sezone ERS) i DRS, ne viđamo ovakve duele. Kada se spominje utrka u Dijonu iz 1979. ne govorimo o pretjecanju, nego o pretjecanjima. Renaultov Rene Arnoux i Ferrarijev Gilles Villeneuve vodili su epski dvoboj, izmjenjivali se u vodstvu i vozili paralelno jedan s drugima. Gledatelji su bili na nogama, jer uzbuđenja nije nedostajalo. Dvoboje je na kraju dobio legendarni Kanađanin, a utrku drugi vozač Renaulta Jean-Pierre Jabouille.

 

 

PIQUET VS SENNA

Mađarska 1986

Velika nagrada Mađarske je uvijek bila kao utrka u Monte Carlu, ali bez glamura – dakle dosadna procesija bez mogućnosti pretjecanja. Ali, kada se na stazi jedan iza drugoga nađu Ayrton Senna i Nelson Piquet, nešto se mora dogoditi. Ljubavi nikada nije bilo između ova dva zemljaka, pa je Piquet svojevremeno Sennu nazvao taksistom iz Sao Paula. Piquet nije mogao dozvoliti da ga mlađi Brazilac pobijedi pa ga je prestigao, ulijećući u prvi zavoj tolikom brzinom da se njegov Williams ponašao poput rally automobila. Piquet ga je uspio zadržati pod kontrolom, sretan što je očitao lekciju Senni.

 

 

MANSELL VS PIQUET

Velika Britanija 1987

Ljubavi nije bilo niti između Piqueta i Mansella, a kada je u Silverstoneu Mansell po drugi put ušao u boks po nove gume izgledalo je da je utrka izgubljena. Međutim, legendarni brkonja je stisnuo gas te iz kruga u krug smanjivao prednost. Konačno, dva kruga prije kraja Mansell je bio na repu Piquetu, a pred Stowe mu je prodao lažnjak, prolazeći ispred njega na oduševljenje gledatelja, koji su nakon utrke uletjeli na stazu kako bi svog heroja podigli na noge. Zbog ovakvih poteza Mansell je Britancima i dalje najdraži vozač Formule 1.

 

 

PROST VS SENNA

Portugal 1988

Iako će nekome možda pretjecanje izgledati previše jednostavno, Prostov potez je vrijedan divljenja. Senna nikada nije trpio da ga se prolazi, a pogotovo ako je to pokušavao Prost. Profesor Prost je bio dosta brži od Senne, a kada je na startno-ciljnoj ravnini pokušao proći ispred, Senna je počeo zatvarati vrata, gurajući istovremeno Francuza u zid. Prost međutim nije odustao te je prešao u vodstvo koje nije ispustio do kraja. Ovaj događaj je inače označio i početak otvorenog rata između Prosta i Senne.

 

 

PROST VS ALESI & PIQUET

SAD 1991

Gradske staze nikada nisu dozvoljavale pretjecanje, a ni grbavi Phoenix nije bio iznimka. Međutim, to nije zasmetalo Alaina Prosta da pretekne ne jednog, nego dva vozača jednim potezom! Prost je bio iza svog suvozača mladog Alesija i Piqueta koji su se borili za poziciju. Alesi je na ravnici počeo pretjecanje, dok je Prost iskoristivši slipstream Piqueta, prošao između oba vozača, ostavljajući ih u čudu. Ako nije najljepše pretjecanje ikada, tada je definitivno najbolje pretjecanje na gradskim stazama!

 

 

SENNA VS SCHUMCAHER, WENDLIGNER, HILL & PROST

Europa 1993

Ako se mlađi čitatelji pitaju zašto su Sennu smatrali najboljim svih vremena u kišnim uvjetima, dovoljno je pogledati jedan jedini krug. Veliki Brazilac je kišnu utrku startao s pete pozicije, da bi do kraja prvog kruga izbio na vodstvo, pretekavši Schumachera (tada tek u svojoj trećoj sezoni), Wendlingera, Hilla i na Sennino posebno zadovoljstvo – Prosta. U trenucima je izgledalo kao da njegovi suparnici stoje, tolika je bila lakoća kojom ih je Senna prolazio. Mnogi se slažu da je ovo najbolji krug svih vremena!

 

 

HAKKINEN VS SCHUMACHER

Belgija 2000

Veliki Michael Schumacher je bio vladar legendarne staze u Belgiji, ali 2000. je Mika Hakkinen bio taj koji je poveo trku, sve dok se nije izvrtio na stazi prepuštajući prednost Kaiseru. Leteći Finac nije odustajao i četiri kruga prije kraja Hakkinen je pred Les Combesom pokušao pretjecanje, ali mu je Schumacher na svoj schumacherovski način zatvorio vrata, gotovo ga izbacivši na travu. Međutim sljedeći krug oba su bolida prilazila Zonti. Michael ga je zaobilazio s lijeve strane, Hakkinen se izbacio desno i vrhunskim manevrom iznenadio Michaela.

 

 

ALONSO VS SCHUMACHER

Japan 2005

Utrka u Suzuki 2005. godine je jedna od najboljih utrka svih vremena, a na spomen utrke svi prvo pričaju o spektakularnom pretjecanju Raikkonena nad Fisichellom u posljednjem krugu utrke. Možda upravo zbog činjenice da je to pretjecanje odlučilo pobjednika, svi zaboravljaju na još veću majstoriju – Alonsovo pretjecanje Schumachera u 130R zavoju. Ne samo da je Alonso „zahvat“ izveo s vanjske strane u brzom zavoju, ne puštajući papučicu gasa, već ga je izveo i nad sedmerostrukim svjetskim prvakom! Čak mu je i veliki Michael morao odati priznanje.

 

 

SCHUMACHER VS RAIKKONEN

Brazil 2006

Schumacher je u svoju posljednju utrku u Formuli 1 (kasnije će se ipak vratiti s Mercedesom) ušao s teoretskom šansom za naslovom prvaka. Međutim, stvari su od početka krenule krivo, kada mu je u kontaktu s Fisichellom probušena guma. Ali Schumacher je odlučio svoju posljednju utrku učiniti posebnom, pa je iz kruga u krug pretjecao protivnike, da bi šlag došao tri kruga prije kraja fantastičnim pretjecanjem Raikkonena. Kimi je zatvorio vrata Schumacheru, ali fer potezom ostavljajući doslovno milimetar kroz koji se Schumi na kraju provukao pokazujući zašto je jedan od najvećih.

 

 

banerfacebooklike

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Uočite ovih 9 znakova depresije

Izuzetno je važno reagirati na vrijeme ako uočite ove znakove depresije   Svatko ponekad ima loš dan i umjerenu razinu stresa, što je normalno. To ...