Recenzija: Doušnik

0

Dwayne Johnson je u Doušniku odigrao jednu od boljih uloga svoje karijere, ali je lito dovoljno da film bude i za šire mase?

 

Filmovi prema istinitim događajima uvijek imaju posebnu težinu, baš zato što su mogući, odnosno što su se stvari koje u njima gledamo stvarno i dogodile. Tako je sa Doušnikom, novim filmom jedne od najvećih akcijskih zvijezda današnjice Dwayneom The Rockom Johnsonom, u čijim ćete se akcijama i potezima definitivno moći prepoznati.

John Matthews je biznismen, vlasnik tvrtke koja se bavi prijevozom kamionima, a koji živi u luksuznoj kući sa drugom suprugom Analisolm (Nadine Velazquez) i kćerkom. Njegov sin iz prvog braka sa Sylive (Melina Kanakaredes,) Jason (Rafi Gavron,) napravi pogrešnu odluku te prihvati dostavu paketa sa kokainom za svog najboljeg prijatelja na svoju adresu, pri čemu ga hvata DEA i osuđuje za dilanje droge. Jason je osuđen na 10 godina zatvora, a očajan da ga oslobodi John se dobrovoljno prijavljuje da za državnu odvjetnicu Joanne (Susan Sarandon) bude na tajnom zadatku i pomogne hvatanju dilera droge.

Iako u filmu glumi sveprisutni Johnson, Doušnik je mješavina akcije i drame, pošto se cijeli prvi dio svodi na socijalnu priču i (ne)pravdenost zakona o drogi. Baš taj prvi dio filma je onaj koji će vas zamisliti i u kojem ćete se, vjerojatno, prepoznati. John je očajni otac koji će učiniti baš sve da spasi svog sina, pa čak i riskirati svoj život. Za johna „ne može“ ne postoji, pa čak i nakon što mu državna odvjetnica više puta govori da ne postoji ništa što može napraviti da pomogne Jasonu, John ne odustaje. Teško da postoji otac koji bi drukčije reagirao u toj situaciji.

Slično je i sa drugim likom u filmu, Danielom Jamesom (Jon Bernthal), bivšim dilerom koji pokušava ostaviti svoju kriminalnu prošlost iza sebe. Njegova prošlost mu je veliki uteg oko vrata, pa mu ni naporan rad u Johnovoj kompaniji ne pomaže da sa suprugom i sinom preseli u bolju četvrt i izađe iz sumnjivog susjedstva. Stoga, nakon što mu John ponudi 20.000 dolara, pristaje pomoći mu u ulasku u svijet droge.

Na prvi dio filma, s karakternom pričom, nastavlja se drugi koji već prelazi u akcijski triler, film kakav smo već više puta gledali, u kojem se scene izmjenjuju luđačkom brzinom, a u kojima se Johnson nalazi kao riba u vodi. Međutim, Johsnon je prilično dobar i u dramskom dijelu. I iako ima nekoliko rečenica „Schwarzeneggerova tipa“, definitivno se izdvaja od akcijskih zvijezda tipa Seagal koje nikada nisu znali glumiti. Johnson kao otac spreman učiniti sve prolazi vrlo uvjerljivo, posebno u scenama s Bernthalom.

Osim njih dvojice film nam donosi puno poznatih lica (ako ste se pitali od kud vam je Bernthal poznat, gledali ste ga kao Shanea u Živim mrtvacima) – tu su zgodna Velazquez iz Zovem se Earl, Kanakaredes iz CSI: NY, Kenneth Williams iz Carstva poroka te naravno Susan Sarandon u ulozi državne odvjetnice, čiji je lik u početku tako upečatljiv da bi kasnije jednostavno nestao. Posebno treba istaknuti Barryja Peppera u ulozi agenta Coopera, koji kao da je izašao iz Sinova anarhije, i koji svojom cool pojavom iskače od ostalih.

Na kraju ovo je ipak Johnsonov film, u stilu akcijskih trilera iz 70-tih i 80-tih. Slučajno ili ne, Doušnika prati kriminalno loša glazba, koja na trenutke prilično iritira. Svejedno, film je gledljiv iako smo sve već vidjeli u drugim filmova. Nećete biti oduševljeni, nećete ostati bez teksta, ali nećte biti niti razočarani.

 

kultfaktor

 

63

Doušnik je akcijski triler prema istinitom događaju, koji će vas natjerati da se zamislite u ulozi glavnog junaka. Nakon prvog dijela sa socijalnom pričom, odnosno zagrijavanja, slijedi tipični akcijski triler koji odiše stilom sličnih filmova iz 70-tih i 80-tih. Film je nošen sveprisutnim Dwayneom Johnsonom koji je pokazao da može i glumiti, a rezultat je solidan film koji vam ipak neće otkriti ništa novo.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Carl F. Bucherer Patravi TravelTec II

Deset godina nakon originala stiže nasljednik!   Švicarski proizvođač satova Carl F. Bucherer je, na desetu godišnjicu predstavljanja izlaska prvog sata iz kolekcije TravelTec, u ...