Europsko prvenstvo piva 2012

0

Euro u Poljskoj i Ukrajini tek počinje a mi smo već održali europsko prvenstvo piva koje je donjelo neizvjesno finale

 

„Odlučili smo kopirati natjecateljski model ovog Eura, iako nažalost samim tim neke vrlo jake pivske nacije nisu ušle u konkurenciju“

 

O tome kako ćemo proći na nastupajućem Euru, već ste zasigurno pročitali hrpu što stručnih, što priglupih analiza. Mi ne dvojimo da će Bilić Boysi dati sve od sebe (što naravno ne znači da će to biti dovoljno), ali umjesto da se bavimo nepredvidivom i hirovitom nogometnom loptom, probat ćemo osmiliti jedno još zanimljivije natjecanje. Naime, zamislili smo što bi se dogodilo kad bi se organiziralo Europsko prvenstvo nacija u – kvaliteti piva. Tko bi osvojio titulu šampiona, tko se držao časno do zadnjeg trena, tko bio tragičar, a tko nepopravljivi fenjeraš. Odlučili smo kopirati natjecateljski model ovog Eura, iako nažalost samim tim neke vrlo jake pivske nacije nisu ušle u konkurenciju.

 

GRUPA A

Poljska, Rusija, Grčka, Češka

Grupa s jednim izrazitim favoritom i tri teža autsajdera.  Češka u svakoj tekmi može poslati različitu postavu što nije pretjerano teško kad imate tako širok raspon klasnih igrača (Budweiser, Krušovice, Bernard, Kozel, Baron) i uvjerljiivo tuče protivnika s nekoliko golova (pardon, krigli) razlike. U borbi za drugo mjesto odlučit će nijanse – Rusi i Poljaci odigrat će neodlučeno i to će uglavnom biti mlitava i bljutava igra ne previše pamtljivih lokalnih brendova (kao što su Bracki Kozlak i Baltika). Tu bi u takvoj tvrdoj igri po običaju tijesno mogli pobijediti Grci, čija je najpopularnija piva Mythos solidan lager, koji najbolje sjeda nakon teškog dana provedenog u demonstracijama.

 

GRUPA B

Nizozemska, Danska, Njemačka, Portugal

Kao i na pravom Euru, vrlo izjednačena i kvalitetna skupina. Ipak, potpuni autsajder ovdje je Portugal, bez kojeg se u pivskom svijetu uglavnom može (bez obzira na solidni Coral), a i Ronaldo ne izgleda kao netko tko je navučen na pivu pa ga s radošću diskvalificiramo.

Ostatak skupine je vrlo neizvjestan, Nijemci imaju tradiciju i vrlo dugu klupu, puno čvrstih, ali nijednog vrhunskog igrača (Becks, Paulaner i Erdinger su čvrsti i žilavi midfielderi, ali fali im pravi fantazista), Nizozemci imaju kontinutet i čvrstinu, ali baš poput Heinekena, nedostaje im prava ideja u završnici (šteta što se Belgijanci, koji bi tu popunili ozbiljnu rupu , nisu plasirali), dok Danci s Carlsbergom i Tuborgom mogu parirati bilo kome, ali ne na duge staze. Prognoza je teška, ali Nijemci ipak pobjeđuju zbog većeg raspona igrača i izdržljivosti, dok su Nizozemci drugi za gutljaj ispred Danaca, zahvaljujući solidnoj obrani u vidu malih pivovara.

 

GRUPA C

Španjolska, Italija, Hrvatska, Irska

U usporedbi s izvornom nogometnom skupinom, ovdje je situcija potpuno drukčija što se klase tiče – Irci su uvjerljivi favoriti s nekoliko robusnih centarfora i čvrstim veznim redom (imena kao što su Guinness, Kilkeny, O’Hara izazivaju respekt i prije nego što uđu na teren), dok je ostatak skupine znatno slabiji. Mi ćemo lokalpatriotski ustvrditi da naši domaći brendovi ipak prijaju više nego Birra Morretti i San Miguel, ali to je više zbog navike nepca, nego znatnije razlike u kvaliteti. Talijanima jedino ide u prilog što je njihovo standardno pkiranje u boce od 0,66, dok španjolska piva tavore na europskom začelju. Tako da uz mudro raspoređenu gajbu, drugo mjesto nam ne bi smjelo izbjeći. Kao ni mamurluk.

 

GRUPA D

Francuska, Engleska, Ekrajina, Švedska

Neizvjesnija i zanimljivija skupina nego što se na prvi pogled čini. Englezi bi trebali biti lagani favoriti , pogotovo jer njihovi standardni aleovi i stoutovi zbunjuju kontinentalna nepca, koja na tom terenu teže igraju. Francuzi su bolji nego što se inače misli (Kronenburg i 3 Months su vrlo žilavi igrači), Šveđani nedostatak kreativnosti nadoknađuju snagom i izdržljivošću (kako i ne bi kad se jedno od popularnijih piva zove Krokodil), dok Ukrajinci uglavnom imaju hrpu solidnih anonimusa koji ne mogu parirati na velikom terenu. Prognoza je dosta neizvjesna, Englezi prvi, a Francuzi se provlače kroz ušicu igle (ili za čašicu 0,03), zbog duže klupe.

 

ČETVRTFINALE

Češka – Nizozemska

Vrijeme je konačno za jednu dobru i neizvjesnu utakmicu. Nizozemci su u stanju dugo se opirati (Amstel trči do zadnje sekunde), ali s toliko klasnih igrača Česi ipak pobjeđuju već u regularnom dijelu utakmice, dok ih produžeci čekaju u pivnicama.

 

Njemačka – Grčka

Iako je Grcima ovo idealna prilika da dokažu Merkelici da nisu samo banda neradnika, bojimo se da će ih opet pokopati njemačka disciplina i više odmornih igrača. Favorit iz sjene zove se – pšenično pivo, a Salvator uvijek može zabiti u zadnjim sekundama.

 

Irska – Francuska

Može Henry ponovo igrati rukom koliko hoće (no sad vjerojatno istom negdje diže krigle ispred tv-a), ovdje će stvar isto biti brzo riješena vjerojatno već u ranoj fazi utakmici. U nekom drugom sportu, kao što je vinarstvo, još bi i bilo neke nade za Francuze, dok ovdje Irci mogu igrati i s rezervnim igračima kao što su Murphys ili Harp. Osveta je najslađa uz – dobro pivo.

 

Engleska – Hrvatska

Još jedan legendarni meč, u kojem obje strane imaju pravo na naplatu i poravnanje starih računa. Bit će teško i neizvjesno, a uz mrvicu lokal patriotizma, predviđamo čak da utakmica ulazi u produžetke i penale. Na našu žalost, Englezi imaju igrače kao što su Londons Porter ili Newcastle Brown Ale koji u ključnim trenucima rijetko kad promašuju. A nama ostaje da se uvalimo u naslonjač i sudjelujemo kao stručni žiri u neizvjesnoj završnici.

 

POLUFINALE

Češka – Irska

Kakav derbi, kakva ljepotica prvenstva, šteta što ih je ždrijeb spojio već u polufinalu. Pasionirani kladioničari mogli bi komotno igrati na sva tri ishoda, što je najbliže i našoj prognozi. No isto tako kao što Česi imaju Čecha na golu, tako imaju i najbolji Pils na svijetu –Pilsner Urquel, koji daje onu mimalnu prednost pred agresivnim irskim stoutovima. Češka pobjeda, tek za vrh pjene.

 

Engleska – Njemačka

Ovaj par se ne može zaobići, zar ne? Tvrda utakmica, u kojoj će odlučujući faktor biti izdržljivost, a to da popiti mogu i jedni i drugi, dobro znamo. Ipak, Nijemci su poznati kao ultimativne pivopije, pa će im pomoći intenzivne pripreme na Oktoberfestu, gdje se pije iz litarskih krigli. I baš kao što je Lineker rekao da je nogomet igra dvije ekipe s po 11 igrača, u kojoj pobjeđuju uvijek Nijemci, možemo parafrazirati i reći da je ispijanje pive sport u kojem sudjeluju svi, ali su Nijemci najčešće najpijaniji.

 

FINALE

Češka – Njemačka

Skoro pa očekivano, Česi su imali teži put, ali kvaliteta nije dolazila u pitanje, dok su Nijemci ovdje došli svojom tradionalnom upornošću i ne predavanjem do zadnje krigle. A kad razmislimo, ovo je fer finale, jer su posrijedi dvije nacije  koji važe za najveće pivopije u Europi, kao što statistike i dokazuju. Finale zanimljivo i nezvjesno, ali baš kao što je stari dobri Panenka frknuo brkom, poslao Sepp Maiera u kut, a on potkopao loptu i mirno je poslao u sredinu, tako bi trebao zavšiti i ovaj meč, Nijemci mogu impresionirati količinom i ujednačenošću, dok su češke pive za prave, iskusne znalce. Čista pobjeda u otvorenoj i fer rundi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 filmova koji će harati 2015.

Spektakularni nastavci obilježit će 2015. godinu koju već sad ne možemo dočekati    STAR WARS EPISODE 7 Definitivno najiščekivanji film ne samo te godine, već ...