Dolaze novi iPhonei i Xperije, što očekivati?

0

Najpopularniji proizvođač smartphoenea i posrnuli japanski gigant ovih će dana predstaviti svoje nove perjanice. Cilj je u šuštini isti, no iznimno različit. Apple želi ponovno (8. godinu uzastopno) oboriti rekorde prodaje, dok Sony s novim modelima želi pronaći put ka poslovanju bez gubitaka.

 

ŠTO NAM PRIPREMA ODGRIŽENA JABUKA?

Ustvari, to je najlakše za pogoditi, barem što se tiče dizajna. Poznato je da S izvedbe u režiji Applea minimalno odskaču od svog prethodnika, a nekad se dogodi i da promjena potpuno izostane. Iznutrice uređaja i nije tako lako pogoditi, s obzirom da Apple te podatke skriva kao zmija noge. Ipak, neki podaci su procurili iz njihove tvornice u Foxconu.

Prvo i najveće poboljšanje bi se trebalo doticati kamere. Ona će sada imati 4 megapiksela više i snimat će ultra HD video, dok će optičku stabilizaciju sada dobiti i manji model. Poboljšanje bi trebalo biti vidljivo i po pitanju multitaskinga, s obzirom da će novi 6S vjerojatno imati 2GB radne memorije. I zadnje, no ništa manje bitno, baterija bi trebala biti oko 10% većeg kapaciteta, što će povećati ionako dobru autonomiju. Naravno, možemo očekivati i nove điđe-miđe po pitanju softvera, te još nekoliko novih sitnica, no ono najvažnije smo naveli.

Neki izvori tvrde kako nam Apple, uz 6S i 6S plus, priprema i malu, 4-inčnu verziju, koja bi mogla nositi naziv 6C. Specifikacije za taj model nisu poznate, niti se o njima mnogo nagađalo, s obzirom da ne postoji garancija da će ovaj model ugledati svjetlo dana.

Bilo kako bilo, od Applea ove godine možemo očekivati sjajne telefone, s obzirom da su početne baze, iPhone 6 i 6 plus, prihvaćene jako dobro.

 

SA DRUGE STRANE SVIJETA, ŠTO SE DOGAĐA SA SONYJEM?

Nije tajna da je japanski proizvođač pametnih telefona već neko vrijeme u velikim financijskim gubicima, te bi nova Xperia Z linija mogla biti zadnja slamka spasa, s obzirom da se već pričalo o zatvaranju mobilnog odjela.

Sony će nam sutra predstaviti svoja tri nova modela. Riječ je o modelima Z5, Z5 compact i Z5 premium. Ovo premium do sada nije viđeno u nazivu Sonyevih mobitela, pa se vjerojatno pitate što bi to moglo predstavljati. Riječ je o nešto većem modelu, ne onom kao Z ultra od 6.4“, no dijagonala bi mogla iznositi oko 5.5“, što je raj za multimedia frikove.

Prema najnovijim informacijama, nova Z5 serija bi trebala nositi 23 megapikselni senzor, veliku power tipku na boku uređaja, koja će ujedno biti čitač otiska prsta. Sljedeća novost bi mogla biti povećana rezolucija kod većih modela, osim kod onog najmanjeg, gdje će ona ostati na 1280X720. Z5 bi mogao dobiti sve popularniji QHD (2560X1440), dok bi premium mogla dobiti UHD rezoluciju (3840X2160), što zvuči pomalo nestvarno i napuhano, no sutra ćemo vidjeti što je od ovoga istina.

Mana je i dalje ostala, taj nesretni Snapdragon 810, kojim svojim pregrijavanjem uništava svaki potencijalno dobar mobitel. Teško da će Xperije biti iznimka, osim ako nisu našli neko rješenje za kroćenje zvjeri. Vrijeme će pokazati, kao i to hoće li Sony opstati na ovom uzburkanom i snažnom tržištu.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments

Najbolje izjave Ave Karabatić

Život ne bi bio niti blizu zabavan da nema izjava popularne starlete koje nas nasmiju do suza.  Pozdravljam roditelje, a posebno mamu i tatu. Izgubila ...