Djeca u horror filmovima (Prvi dio)

0

Donosimo vam listu horrora u kojima su glavni negativci djeca, koja su svojom glumom i likovima ostali zauvijek upamćeni u ovom žanru, te su nekim filmovima donijeli kultni status!

 

„Uz odličnu dječakovu glumu i lik od kojeg se ledi krv u žilama, film će ostati zapamćen i po jezivom soundtracku te scenama samoubojstva Damienove dadilje“

 

Istjerivacdjevola1

ISTJERIVAČ ĐAVOLA

1973

O ovom remek djelu je već odavno sve rečeno – radi se o ponajboljem horroru ikad snimljenom. Iako je legendarni Max Van Sydow briljirao u ulozi svećenika egzorcista, breme cijelog filma ipak nosi opsjednuta djevojčica Regan. Riječ je o dvanaestogodišnjoj djevojčici koju opsjedne Sotona osobno, te koja se transformira u zastrašujuću kreaturu. Izgled Regan dan danas plaši horror fanove diljem svijeta, te je postao jedna od prvih asocijacija na filmove o egzorcizmima. Uz to definitivno treba istaknuti i jezivu scene „spider walka“ niza skale, te masturbiranje sa križom nakon kojeg slijedi okretanje glave za 180 stupnjeva, koje su u to doba dobrano zgrozile javnost. Uz sve to film je prepun scena koje prikazuju agoniju opsjednutog djeteta na šokantan način.

 

Pretkazanje

PRETKAZANJE

1976

Nakon što supruga američkog ambasadora u Rimu pri porođaju izgubi dijete, lokalni svećenik nagovori razočaranog oca da potajno posvoji dijete žene koja je u isto vrijeme umrla pri porodu. To dijete je Damien Thorn, Sotonin sin i uz Regan, mozda i najpoznatiji dječji negativac. Kako Damien raste, očigledno je da se ne radi o običnom djetetu, te da je obavijen velom zastrašujuće tajne. Uz odličnu dječakovu glumu i lik od kojeg se ledi krv u žilama, film će ostati zapamćen i po jezivom soundtracku te scenama samoubojstva Damienove dadilje, kao i mučni način na koji je skončao svećenik koji je Thornove pokušao upozoriti. Damien konkretno najviše briljira u sceni kada se prvi put približi crkvi, koja je zahvaljujući njemu postala jedna od upečatljiviji kada se spomenu djeca u horrorima.

 

seloprokletih

SELO PROKLETIH

1960

Stanovnici britanskog sela odjednom padnu u nesvijest te se po buđenju ne sjećaju događaja koji su prethodili. Ipak, nakon dva mjeseca sve žene u selu, uključujući djevice, shvate da su trudne! Nakon svega pet mjeseci rode na isti datum, te shvate da su djeca jako čudna – neobičnih očiju i nokti, te svijetlo plave, skoro pa bijele, kose. Ovdje imamo zasigurno jednu od jezovitijih grupa djece u horrorima koja prema svemu sudeći imaju izvanzemaljsko podrijetlo. Iznimno su inteligentni, sposobni ali u isto vrijeme i svirepi. Svakom svojom pojavom, pogotovo kad su u grupama izazivaju osjećaj paranoje i straha od nepoznatog, a posebno treba istaknuti scenu na samom kraju kad oči djece s neba gledaju plamen koji se širi selom.

 

badseed

THE BAD SEED

1956

Još jedan horror, koji je u to vrijeme zgrozio javnost. Kad otac, vojno lice, pođe na poslovni put majka se odluči još više zbližiti sa svojom kćerkicom Rhodom, naizgled predivnom plavokosom djevojčicom slatkog lica. Ubrzo počinju umirati ljudi koji se Rhondi zamjere, pa majka postavlja pitanje :“Je li moguće da je moja kćer ubojica?“ Da, Ronda je već s osam godina sociopatkinja i ubojica, čije je zlo genetski naslijeđeno. Uz to je iznimno pametna i napredna za svoje godine pa je većina odraslih ne doživljava kao ono što zapravo jest. Dok njeni vršnjaci shvaćaju da sa njom nije sve u redu, te je se boje. Zahvaljujući vrlo dobroj  glumi, iritantnom ponašanju, te upečatljivom izgledu, Rhoda je također postala jedna od prvih asocijacija kada se spomene dijete-ubojica.

 

otokprokletih

OTOK PROKLETIH

1976

Španjolski horror poznat i pod nazivom Quién puede matar a un niño? Na samom početku filma imamo šokantne snimke iz medija o stradanju djece u ratovima, koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Radnja se odvija na izoliranom otoku koji krije zastrašujuću tajnu, iza koje prema svemu sudeći djeca stoje. Djeca u ovom filmu su zapravo podcjenjena što se žanra tiče; napravljena su jako bolesno, strašno i jezivo a uz to su vrlo brutalna, tako da kroz film imamo par teških i mučnih scena ubojstava. Valja i spomenuti soundtrack koji se odlično uklopio u scene nasilja u kojima djeca besćutno sudjeluju.

 

djecakukuruza

DJECA KUKURUZA

1984

 

Iako ovaj film nije dobio najbolje kritike i ocjene, svejedno će ga mnogi spomenuti među prvima, kada se spominju sociopatska djeca ubojice. Zamislite samo izolirani grad u američkoj pustopoljini, kojim upravljaju djeca ubojice, sljedbenici poganskog kulta! Među njima najviše briljiraju Isaac i Malachai. Isaac je (iritantni i arogantni) dječak propovjednik i vođa, koji je zapravo neka vrsta utjelovljena demona zvanog kao „Onaj koji hoda između redova“. Isaacova pojava je zaista jeziva svaki put, te je iako se mnogi neće složiti – jako priznat horror negativac. Malachai je Isaacova desna ruka i snaga, vrlo poremećen i brutalan tinejdžer, koji uživa u ubijanju. Film uz spomenuti ugođaj i lokaciju, ima i par više nego solidnih ubojstava, povezanih uz djecu naravno.

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments

3 savjeta za definirano tijelo

Donosimo vam tri mala savjeta koja vam mogu promijeniti pogled na program vježbanja koje radite   „Kako tijelo najviše energije troši tijekom intezivnih treninga dobro ...