Dinamičko rastezanje prije trčanja

0

Prije trčanja se potrebno kvalitetno rastegnuti, ali na koji način to pravilno odraditi?

 

„Ovom vrstom rastezanja ujedno se i idealno pripremate za fizičke napore, prije svega podižući temperaturu tijela i otkucaje srca“

 

Kako bi se trebali rastegnuti prije trčanja? Bi li se trebali micati, ili bi se trebali rastezati na mjestu? Kada je riječ o rastezanje postoje dvije vrste: dinamično rastezanje koje uključuje micanje mišića, i statično koje ne uključuje micanje već samo rastezanje u mjestu.

Svi oni koji trče rekreativno najčešće se odlučuju ipak za statično rastezanje, iako dinamično ima dosta više prednosti. Dinamično rastezanje uključuje seriju pokreta noga i ruka izvođenih mirnim i konstantnim kontroliranim pokretima. Ovi pokreti se mogu konstatno povećavati, jednostavno pojačavajući brzinu pokreta, domet ili oboje.

Dakle, koje su prednosti dinamičnog rastezanja? Prije svega, koriste se isti ili slični pokreti koje ćete raditi i za vrijeme trčanja te na taj način već pripremate mišića za stres koji ih očekuje. Samim tim smanjujete već u startu i mogućnost ozljede. Ovom vrstom rastezanja ujedno se i idealno pripremate za fizičke napore, prije svega podižući temperaturu tijela i otkucaje srca. Ukoliko se zagrijavate klasičnim načinom, tijelo će biti hladnije te će u samom početku teže podnositi napore.

Dinamičko rastezanje vas ne priprema samo fizički već i mentalno. Zagrijavanje koje se sastoji samo od statičkog rastezanja djeluje opuštajuće, pa vam misli mogu odlutati od vježbanja. S druge strane dinamičko rastezanje će vas držati fokusiranog na cilj, a to je uspješna vježba, ili natjecanje ukoliko ste aktivni sportaš.

Dinamičko rastezanje ne zahtjeva niti puno prostora. Statično zahtjeva naravno manje, ali i za dinamičko je potrebno samo nekoliko metara minimalno. Međutim, ako ste se odlučil za trčanje, bilo na stazi, po gradu ili u prirodi, prostor vam i onako ne bi trebao biti problem.

Iako dinamičko rastezanje nudi više prednosti, to ne znači da u potpunosti trebate odbaciti i statičko. Ova vrsta rastezanja dobro dođe na kraju vježbe, da bi opustili mišiće nakon napornog trčanja.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbizarnije smrti za vrijeme seksa

Srčani udar je najčešći razlog smrti za vrijeme seksa, ali ponekad se dogode puno bizarnije stvari   SMRT U MRTVAČKOM VOZILU Jose Agustin Noha je ...