Recenzija: Diktator

0

Nakon Ali G-ja, Borata i Bruna, stigao nam je novi Baron Cohenov alter ego – Admiral general Aladeen

 

INFO

Premijera: 16. svibnja 2012

Redatelj: Larry Charles

Uloge: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, Jason Mantzoukas, Sayed Badreya, Mgean Fox

 

KULT FAKTOR: 8,0

Sacha Baron Cohen je postao toliko popularan da se više ne može ismijavati s Amerikancima na način koji je radio u Boratu ili Brunu. Iz tog razloga genijalni je komičar snimio „klasični film“ o diktatoru iz izmišljene sjevernoafričke zemlje Wadiye koji pokušava izgraditi oružje za masovno uništenje, naređuje odrubljavanja glava neistomišljenicima, plaća za sex zvijezdama poput Megan Fox, Oprah ili Arnoldu Shwarzeneggeru (iako se samo želi maziti). Nakon što otiđe u New York pred UN-om održati govor biva otet, obrijan (što ga čini neprepoznatljivim) te nakon bijega mora preživjeti u Velikoj jabuci i vratiti se na vlast. Iako film na neki način ima klasičnu radnju, ovo je tipičan Baron Cohenov film što za nas znači samo plus.

 

GLEDLJIVOST: 7,7

Za razliku od Borata ili Bruna, Diktator nije svojevrsna skrivena kamera ali u novom Cohenovom hitu naći će se jako puno sličnosti upravo s Boratom. Izgubljen u nepozntoj državi mora pronći način da preživi i ostvari svoj cilj. Ipak, za razliku od klasičnih Cohanovih djela, tj. i filmova i Ali G Showa, ovdje se nećete smijati ljudima koji nasjedaju na njegove smicalice i glumu, već ćete se smijati klasičnom humoru iz komedija. Hmm, možda ne bi baš trebali reći klasični jer je humor u Diktatoru prost koliko i smiješan. Cohen se ismijava doslovno sa svima, od samih arapskih vođa i Židova, preko feministkinja i celebrity zvijezda, do američkog straha od 9/11 i obitelji Bush. A svaka šala doslovno stoji na mjestu.

Od nekih se scena doslovno plače od smijeha, a treba istaknuti da se ne sjećamo kada smo vidjeli toliko skečeva po minuti filma. I koliko god humor bio prost, pa možda i uvredljiv, činjenica je da se Cohen ne boji reći ono što većina misli.

 

MUŠKOST: 8,2

Sacha Baron Cohen je garancija za smijeh. I ne sramimo se reći da volimo njegov brutalni humor za koji će možda mnogi reći da je neukusan. Njegove opaske na račun Anne Faris i njezina dječačkog izgleda će vjerojatno naljutiti feministkinje ali nas takve stvari mogu samo nasmijati. Ipak smo mi muškarci. Međutim, koliko god humor bio prost toliko je i skriveno inteligentan i uživanje je gledati kako se npr. u njegovom govoru o diktaturi i demokraciji ismijava na račun Busha i Amerikanaca.

Na našu žalost Megan Fox se, suprotno viđenom u trailerima, pojavljuje doslovno na minut a inače zgodna slatkica Anna Faris doslovno izgleda kao dlakavi hobit, kako joj se obraća i sam Admiral General Aladeen. Tražite li komade u filmu ostaje vam jedino Aladeenova straža koju sačinjavaju isključivo zgodne djevojke u vojnim odorama.

Međutim, da bi bilo koji Cohenov film bio po muškom ukusu, zgodne djevojke nisu ni potrebne, dovoljan je samo on.

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Hennessey Camaro Z/28 HPE1000

Kada se poznati američki tuner uhvati perjanice američke auto industrije rezultat ne može biti nego brutalan! Hennessey se tako odlučio uhvatiti Chevrolet Camara Z28, tunirati ...