Chrisu Kyle: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Najpoznatiji američki snajperist je u Američkom snajperu prikazan kao heroj, ali kakva je bila stvarnost?

 

1. KYLE JE AMERIČKI SNAJPERIST S NAJVEĆIM BROJEM POGODAKA

ChrisKyle je ne samo najpoznatiji američki snajperist (pogotovo nakon izlaska filma Američki snajper) nego i rekorder među američkim snajperistima po broju pogodaka. Službeno mu je potvrđeno 160 pogodaka što je 51 pogodak više od drugo plasiranog Adelberta Waldrona i gotovo duplo više od legendarnog Carlosa Hathcocka. Prava brojka je vjerojatno i veća i po nekim procjenama se kreće oko 255. Samo u drugoj bitci za Fallujah ubio je 40 pobunjenika, a njegov najveći pogodak je kada je s 1,9 kilometara udaljenosti „skinuo“ pobunjenika koji se na američke trupe spremao ispaliti RPG. Kyle je ujedno i višestruko nagrađivan za svoj doprinos borbi, pa je tako dobitnik dvije srebrne i pet brončanih zvijezda za hrabrost.

 

2. POZNAT JE I KAO VRAG RAMADIJA

Njegovo ime je postalo brzo poznato među Marincima koje je štitio svojim snajperom, a mnogima od njih je doslovno i spasio život. Zbog toga je Kyle među pripadnicima Američke vojske postao poznat jednostavno kao – Legenda (The legend). Ali, njegovo je ime bilo jednako poznato i među pobunjenicima koji su mu nadjenuli ime al-Shaitan Ramad, odnosno vrag Ramadija. Njegova glava je prvotno bila procijenjena na 20.000 dolara da bi se do kraja cijena za njegovo tijelo (živo ili mrtvo) popela na 80.000 dolara, što je rekordna cijena ikada ponuđena za jednog snajperistu. Iračke ulice su stoga bile prepune letaka s pozivom da se krene u lov na njega, navodeći njegova obilježja kao sredstvo raspoznavanja jer Kyleovu sliku nisu imali.

 

3. UBIO GA JE ČOVJEK KOJEMU JE POKUŠAVAO POMOĆI

Nakon što je 2009. godine napustio vojsku Kyle se udružio s neprofitabilnom organizacijom FITCO Cares kako bi pomogli veteranima i invalidima rata da se uključe u normalan život, te je često s njima provodio vrijeme na strijeljani u Erath Countyju. Tog kobnog 2. veljače 2013. godine, zajedno s kolegom Chadom Littlefieldom, Kyle je odveo 25-godišnjeg veterana marinca EddieaRayaRoutha na strijeljanu kako bi mu pomogli oko nošenja s PTSP-om. U za sada nerazjašnjenim okolnostima, i bez ikakvog motiva, Routh je ubio Kylea i Littlefeilda te se nedugo nakon toga s Kyleovim pickupom zapucao u policijsko vozilo (zbog čega je prvotno i uhićen). Routhu, koji se brani šutnjom, suđenje tek treba početi.

 

4. FILM U MNOGIM STVARIMA NE PRIČA TOČNU PRIČU

Kao što to obično i biva, film je dosta stvari, u odnosu na stvarne događaje, promijenio. Američki snajper počinje scenom u kojem Kyle nišani dječaka s granatom te se premišlja. U stvarnosti je granatu nosila žena držeći dijete u ruci, a granatu sam Kyle nije vidio. Nakon što mu je nadređeni, vidjevši što se događa, počeo urlati da puca, Kyle je bez iti malo promišljanja ispalio metak usmrtivši ženu. Velika izmišljotina je i pobunjenički snajperist Mustafa, navodni sirijski olimpijski strijelac, koji je u stvarnosti postojao, ali Kyle se s njim nikada nije susreo, nikada ga nije vidio, a najmanje da ga je upucao! Potpuno pogrešna je i priča o njegovom prijatelju Bigglesu kojeg neprijateljski snajperist pogodi, a Biggles prije smrti zaprosi djevojku. U stvarnom događaju, Biggles se oporavio od ozljeda, napustio vojsku, oženio djevojku, da bi nažalost preminuo za vrijeme operacije rekonstrukcije lica oštećenog metkom. Fiktivan je i negativac „Koljač“, kao i nevjerna djevojka, a rodeo karijeru Kyle nije prekinuo zbog odlaska u vojsku, već zbog ozljede pri padu s konja.

 

5. KYLE JE BIO KONTROVERZNA OSOBA

Nakon početka prikazivanja Američkog snajpera, prilično se negativnih komentara dognuloko filma, redatelja Clinta Eastwooda, ali i samog pokojnog Chrisa Klyea. Mnogima, uključujući Setha Rogena i Michaela Moorea je zasmetalo to što film slavi “psihopatskog patriota“. Kylea su mnogi smatrali psihopatom, ali ne zbog PTSP-a od kojeg je ipak patio, već zbog njegovih izjava u kojima je Iračane nazivao divljacima koji ne zaslužuju nego smrti, onih u kojima uživa ubijati „zle ljude“ ili onih u kojima izjavljuje da je uživao u svakom trenutku rata. Kyle je stvari jednostavno vidio crno-bijelo, svrstavajući naravno sebe u područje bijelog.

Međutim, za njegovo ime se vezuju i dvije kontroverzne izjave nakon izlaska iz vojske. Tako je u intervjuu za jednu web stranicu ustvrdio da je udario bivšeg SEAL-ovca i kasnijeg guvernera Minnesote Jessea Venturu zbog izjava protiv rata. Ventura je tvrdio da nikada nije ni razgovarao s Kyleom, a kamoli da ga je udario te je Kylea i tužio. Presuda je donešena nakon smrti Kylea, a Venturi je dodijeljeno 1,8 milijuna dolara odštete! Međutim, puno je ozbiljniji incident koji se navodno dogodio nekoliko mjeseci nakon što je Kyle napustio vojsku. Na jednoj benzinskoj crpki Kylea su napala dvojica mladića traživši novac i auto, na što je Kyle navodno izvadio pištolj u upucao obojicu. Policija je stigla, ali im je Kyle dao mobitel preko kojeg je netko (vjerojatno visoko rangirani časnik u vojsci) policajcima naredio da se sve zataška. Kyle je pušten, a u policijskoj postaji danas polovica njih tvrdi da se taj incident stvarno i dogodi, dok druga polovica tvrdi da je sve samo izmišljotina.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Idealna vježba za six pack

Samo sedam minuta dnevno vježbe varijacijama plank pozicije možete napraviti čudo za vaše trbušne mišiće   „Da bi imali six pack koji ostavlja bez daha ...