Brendovi satova: Zenith

0

Zadovoljan što je napravio savršen sat, 22-godišnji Georges Favre-Jacot je izašao ispred kuće i zagledao se u zvjezdano nebo. Bezbrojne zvijezde su ga asocirale na mehanizam sata kojeg je upravo napravio, pa je stoga odlučio tvrtki tkoju je upravo osnivao dati ime prema najvišoj točki svemira – zenitu, a zvijezda je postala i dio loga proizvođača. Bilo je to daleke 1865. godine kada je Favre-Jacot u La Locleu osnovao Zenith, proizvođača satova koji je i danas u samom vrhu urarstva.

Mladi vizionar je brzo uvidio važnost ujedinjavanja malih urarskih kuća pod jedan veliki krov kako bi podignuo nivo u samoj proizvodnji, pa je različite stručnjake s područja urarstva okupio na jednom mjestu pod jednim imenom – Zenith, i tako postao pionirom koncepta koji će kasnije postati poznat kao satna manufaktura. Drugim riječima, Zenith je postao prvi u svijetu koji je sve dijelove sata proizvodio sam!

A u Zenithu su od samog početka bili posebno ponosni na svoje mehanizme, a povijest, kada su mehanizmi u pitanju, su ispisali 1969. godine kada su svijetu predstavili prvi automatski kronografski mehanizam, jednostavnog naziva El Primero. Uz to što je bio prvi, El Primero je bio i ostao poseban i po tome što je imao 36,000 vns, i što je mogao mjeriti iznimno kratke vremenske intervale – sve do desetinke sekunde. A da bi dokazali koliko je ovaj mehanizam kvalitetan i otporan u Zenithu su sat postavili na stajni trap Boeinga 707 na letu New York – Pariz. Unatoč iznimno velikim oscilacijama u temperaturi, pritisku, vibracijama i estremnim visinama, sat je savršeno radio i nakon slijetanja.

Svijet urarstva Zenith je ponovo zadivio 1995. godine novom generacijom ultra tankih mehanizama, Elite, koji su i nedavno po izboru stručnih novinara proglašeni najboljim mehaničkim mehanizmima. A to je samo jedna od više od tisuću i pol nagrada i pohvala koje je Zenith prikupio u svojoj povijesti, što ga čini najnagrađivanijim švicarskim brendom.

Kako Zenith svoj brend povezuje s avanturama, istraživanjima i ekspedicijama, pri izradi mehanizama se posebna pažnja posvećuje izdržljivosti i preciznosti. Stoga je za izradu jednog sata potrebno devet mjeseci za koje vrijeme sat prolazi kroz čak 80 različitih kontrolnih procesa, a sve kako bi se održala kontinuirana kvaliteta mehanizma.

Daleko najpoznatiji Zenithovi satovi su oni iz El Primero kolekcije, sportski satovi klasičnog izgleda koji se ponose i istoimenim mehanizmom, a koje odlikuje točnost, pouzdanost, te otpornost na manja odstupanja karakteristčna za automatske satove. Ljubitelji klasičnijeg izgleda i tzv. dress satova, će više privući Elite i Port Royal kolekcija, dok će oni avanturističkijeg duha sigurno svog ljubimca pronaći, ako ne u El Primero, u Pilot kolekciji.

Satovi iz El Primero i Pilot kolekcije se često nalaze na rukama članova ekspedicija, ili onih koji pokušavaju oboriti neke rekorde. Sigurno ste tako primjetili da je Zenith bio dio Stratos Red Bulla, projekta skoka s ruba svemira Felixa Baumgartnera, ali Zenith je bio dio i većeg broja avantura i ekspedicija, uključujući Pole2Pole ekspediciju od Južnog do Sjevernog pola Johana Ernsta Nilsona, Alain Thebaultovo obaranje nautičkog brzinskog rekorda jedrilicom…

Njegova robusnost i izdržljivost su ga učinili omiljenim satom mnogih muškaraca među kojima su i „daredevili“ Felix Baumgartner i francuski Čovjek-pauk Alain Robert, legendarni glumac Sean Connery, bivši španjolski izbornik Vincent del Bosque, a nosili su ga i bivši američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy i, što je posebno zanimljivo, Gandhi koji je svoj prastari model nabavio tijekom odrađivanja prakse u Južnoj Africi nakon studija prava. Taj je sat, zajedno s Gandhijevim naočalama i drugim osobnim stvarima, prodan za 1,8 milijuna dolara.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments