Brendovi satova: Tudor

0

Rolex za one malo manje dubokog džepa – tako bi otprilike mogao zvučati opis Tudor satova. Neki bi to mogli doživjeti kao omalovažavanje, kao što se npr. Škodu Octaviju naziva Passatom za siromašne, ali u slučaju Tudora ova izjava se savršeno može prilijepiti jer je Tudor i osnovan s namjerom da se satovi odlika Rolexa ponude s nešto nižom cijenom. Naime, 1926. godine Hans Wilsdorf, utemeljitelj Rolexa, je pokrenuo novo ime koje će proizvoditi kvalitetne satove koji će zadržati sve odlike Rolexa, ali će biti cjenovno pristupačniji. Ta je ideja provedena u stvarnost na način da su u Rolexova kućišta stavljani mehanizmi i mnogi drugi dijelovi drugih proizvođača. Mnogi su tada odmahivali rukom, ali su Tudor satovi, koji su ime dobili po jednoj od najpoznatijih britanskih kraljevskih obitelji, brzo uspjeli na tržištu baš zato što su uz pristupačniju cijenu nudili i otpornost, preciznost i pouzdanost.

Tudor je od samih početaka radio na imageu satova za ekstremne uvjete, pa se 1952. godine, kada je predstavljen Oyster Prince, prikazivalo muškarce koji na radu u ekstremnim uvjetima na svojim rukama nose upravo taj sat. Samo dvije godine kasnije, Tudor je otišao i u dubine predstavivši danas dobro poznati model Oyster Prince Submariner koji se odlikovao izdržljivošću, pouzdanošću i preciznošću, pa je brzo postao jedan od najomiljenijih ronilačkih satova među profesionalcima. Vrhunske profesionalne karakteristike Submarinera potvrđene su i uporabom Tudora kao službenih satova američke i francuske mornarice.

Od 60-ih godina 20. stoljeća Tudor mijenja logotip iz grba obitelji Tudor u štit i posvećuje više pažnje tehničkom dizajnu i robusnosti, inspirirani profesijama koje se smatraju opasnima. Ujedno, 1970. godine, Tudor predstavlja i svoj prvi kronograf – Oysterdate.

Tudor jako puno pozornosti posvećuje i svojoj povijesti pa je ponosan i na svoju Heritage kolekciju u sklopu koje se izbacuju satovi inspirirani satovima iz Tudorove bogate povijesti. Satovi poput Black Baya, inspiriranog legendarnim Submarinerom, Rangera, inspiriranog Oyster Prince Rangerom, ili Chrono Blue inspiriranim istoimenim satom iz 1973. godine, će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Isto se može reći i za nove serije, poput Fastridera kojim se slavi partnerstvo sa Ducatijem, Noth Flaga za ljubitelje avantura u ekstremnim uvjetima, i Pelagosa, jednog od najsavršenijih klasičnih mehaničkih ronilačkih satova. Tudorovi satovi danas možda najviše nalikuju TAG Heueru – veliki sportski satovi koji se svojim izgledom oslanjaju na retro izgled, a ponose se na savršeno funkcioniranje u sportskim i ekstremnim uvjetima.

Mnogi će reći da je TAG Heuer uspješniji, ali Tudor u sebi ima Rolexova krvna zrnca, a za mnoge je baš to ono što će presuditi da si kupe jedan primjerak. Za kraj, da se nadovežemo na uvodnu rečenicu. Možda Tudor jest pokrenut kao Rolex za siromašnije, ali Tudor je odavno i više od toga. Tudora danas mnogi vide kao – nešto drukčiji Rolex.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Nevjerojatno realistične seks lutke

Real Doll je naziv izuma Amerikanca McMullena koji kupcima širom svijeta pruža neviđeno seksualno zadovoljstvo   Unatoč tome što im iz godine u godinu prodaja ...