Brendovi satova: Patek Philippe

0

Satovi koji se ne posjeduju, već se samo predaju slijedećoj generaciji – krilatica je švicarskog proizvođača luksuznih satova koja najbolje govori o kvaliteti njihovih satova. Patek Philippe je prema stručnjacima je uz  Audemars Piguet, Vacheron Constantin i A. Lange & Söhne jedan od najprestižnijih brendova satova, poznat po izuzetno kvalitetnim, ali i strahovito skupocjenim, satovima. Neovisnost, tradicija, inovativnost, kvaliteta, rijetkost, vrijednost, estetika, servis, emocija i ostavština su deset temeljnih vrijednosti posljednjeg neovisnog proizvođača satova koji je u obiteljskom vlasništvu.

Priča o Patek Phillipeu je počela još davne 1939. godine kada je Poljak Antoni Patek zajedno s Franciszekom Czapekom osnovao Patek, Czapek & Cie. Pet godina kasnije Czapek je napustio Pateka, ali samo godinu dana kasnije Patek se udružio s francuskim urarom Adrienom Phillipeom, izumiteljem mehanizma za navijanje bez ključa. Patek, Philippe & Co. konačno je osnovan 1951. godine kada su i počeli proizvoditi satove u malim količinama smatrajući da je rijetkost značajna osobina svakog umjetničkog djela.

Od samog početka naglasak je bio na kvaliteti pa je Patek Phillipe jedina urarska kuća koja svoje satove proizvodi prema 12 strogih zahtjeva Ženevskog žiga. Ujedno su zaslužni za preko 80 patenata, od kojih je 20 imalo velikog učinka na horologiju – samonavijajući ručni sat, mehanizam s vječnim kalendarom, pokazatelj izlaska dana i zalaska sunca, indikator Uskrsa, samo su neki od Patek Philippeovih izuma.

U tvornici u Ženevi se inače proizvode svi dijelovi za sat, uključujući i komplicirane mehanizme, a sam Patek Philippe je poznat po proizvodnji najkompliciranijih mehaničkih satova na svijetu. Njihov najkompleksniji sat je Calibre 89, sat napravljen na 150. godišnjicu osnutka tvrtke, koji se sastoji od 1.728 dijelova, a koji se ujedno može pohvaliti s čak 39 komplikacije, uključujući indikator Uskrsa, termometar, točan broj dana u veljači prijestupne godine, nebesku karta s 2800 zvijezda i sideralno vrijeme.

Zbog svoje kompleksnosti, ručne izrade i naravno kvalitete Patek Philippe satovi su papreno skupi i cijena im se obično kreće od 200.000 kn na dalje, dok su cijene onih najskupljih modela samo na upit. Unatoč tome Patek Philippeovi satovi su izuzetno popularni među bogatijom klijentelom jer ih se, osim znakom statusa u društvu, smatra i odličnom investicijom. Njihovim najboljim modelima se smatraju Caltrava, Nautilus, Grand Complications i Reference 5004.

Satovi ovog luksuznog švicarskog proizvođača se mogu naći na ruci mnogih uspješnih poslovnih ljudi, a od poznatijih vlasnika Patek Phillipea si bili i kraljica Victorija, danski kralj Christian IX, talijanski kralj Victor Emmanuel III, egipatski sultan Hussein  kamel, ali i Vladimir Putin, Albert Einstein, Richard Wagner, Petar Čajkovski, Paul McCartney i Brad Pitt, a nikako ne smijemo zaboraviti niti Harveya Spectera iz serije Face.

Zbog iznimne skupoće ovih satova malo tko od nas će ga moći posjedovati, ali ako vam se pruži prilika da barem na trenutak stavite na ruku neki od Patek Philippeovih satova znajte taj trenutak cijeniti i pamtiti cijeli život jer ,kada je riječ o satovima bolje od Pateka Philippea ne može!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments