Brendovi satova: Breitling

0

Od samog osnutka tvrtke, pa sve do danas, Breilting satovi su usko povezani sa civilnim i vojnim zrakoplovstvom, pilotima i svim mogućim načinima letenja. Kako je kod letenja izuzetno važno da su satovi pouzdani i precizni kako bi piloti u svakom trenutku imali točne informacije, Breitling je baš zahvaljujući svojim kvalitetnim i preciznim satovima, koje testira u najsurovijim uvjetima, brzo stvorio ime.

Povijest Breiltinga se počela pisati daleke 1884. godine kada je Leon Breitling u Saint-Imieru u planinama Švicarske otvorio radionicu specijaliziranu za izradu kronografa  i preciznih mjerača za znanstvene i industrijske svrhe. Kako se posao brzo širio, Breitling tvrtku osam godina kasnije seli u La Chaux de Fonds, centar Švicarske industrije satova u to doba. Breilting se u povijesne stranice upisuje 1915. godine kada proizvode prvi ručni sat kronograf te njime opskrbljuju pilote čime počinje njihova suradnja sa zrakoplovnom industrijom. Samo osam godina kasnije Breilting prvi u svijetu proizvodi i kronograf jednim dugmetom koji vraća štopericu na početnu poziciju, a 1934. proizvode i prvi kronograf sa dva dugmeta koji ima sve funkcije kao i današnji kronografi! Da su prvi izbor među pilotima potvrdili su, iako su u međuvremenu postali službeni dobavljači satova za RAF i američko zrakoplovstvo, konačno i 1952. godine kada je izbačen Navitimer, sat za kalkulaciju plana leta koji je davao sve potrebne informacije potrebne za letenje.

Kao što smo već spomenuli, Breilting je poznat po kvalitetnim satovima, a da bi zadržali kvalitetu i pouzdanost, švicarski proizvođač konstanto obavlja testove. Tako su kućišta napravljena da budu robusna i izdržljiva a u proizvodnoj fazi podnose 435 tona pritisaka. Nakon proizvodnji kućište prolazi još kroz 15 operacija poliranja koja se rade ručno. Mehanizmi koji se ugrađuju u sad prolaze čak 41 kontrolu kvalitete, a brojčanici prolaze čak kroz 50 operacija!

Breilting je inače jedini brend u svijetu koji u svoje satove ugrađuje isključivo kronometar mehanizme, što posebno iskače ako se uzme u obzir da su samo 5% satovi koji se proizvedu u Švicarskoj kronometri!

Breitlingova kolekcija se dijeli na pet osnovnih linija – Navitimer, Winrider, Professional, Aeromarine i Breitling for Bentley. Navitimer je Breitlingov ponos jer je riječ o satu koji je puno više od kronografa. Navitimer je pravo navigacijsko računalo koje je zahvaljujući klizećem prstenu sposoban za kalkulaciju mjerenja potrebnih za vrijeme leta te je ujedno i službeni sat AOPA, najveće svjetske udruge pilota. Iz Windrieder kolekcije dolazi i njihov najprodavaniji model, model razvijen u suradnji s akrobatskom letećom skupinom Frecce Tricolori. Ovi su modeli naslijedili njihov originalni styling od chronomata, pravog lidera u Breitling kolekciji. Professional satovi su specijalno rađeni za svijet zrakoplovstva te u sebi sadrže samo najbolju tehnologiju, dok su Aeromarine satovi namijenjeni širem krugu korisnika koji žele visoko kvalitetan instrument i pod najtežim uvjetima na zemlji, moru ili zraku. I na kraju, Breitling for Bentley je kolekcija posvećena svijetu automobila a predstavlja suradnju dva velika brenda – Breiltinga i Bentleya.

Breitling satovi nisu jeftini, što se i ne može očekivati s obzirom na kvalitetu i materijala te njihovu preciznost i izdržljivost. Raspon cijena je od 30.000 kn pa do 300.000 kn, ali ukoliko ikada dođete u posjed ovog sata, znajte da ovi satovi vrijede i više od onoliko koliko su plaćeni!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments