BMW M2 Coupe – Novi član obitelji

0

Već prije više od 40 godina, jedan je kompaktni BMW sportski automobil privlačio poglede. BMW 2002 turbo doista je bio savršeno utjelovljenje BMW-ove odlučnosti da u svojim vozilima ostvari izvanrednu dinamiku, okretnost te optimalnu kontrolu nad vozilom. Kako tada, tako i danas podjednako jasno i glasno želi objaviti da ta predanost i dalje živi u samom srcu BMW-a, BMW M GmbH sada može svijetu predstaviti novi BMW M2. Sa svojim šest-cilindričnim rednim motorom visokih performansi, okretnosti stražnjeg pogona, laganim M Sport aluminijskim ovjesom te smionim, ekstrovertiranim stilom, BMW M2 Coupe ima sve sastojke da dade zadnju riječ kad je u pitanju zadovoljstvo u vožnji.

Jedan je pogled dovoljan da se novi BMW M2 Coupe prepozna kao član BMW-ove M obitelji, čiji stil ujedno jasno ističe njegove dinamične atribute. Pošto vuče inspiraciju iz modela BMW-ove bogate povijesti automobilističkih utrka, novi M2 Coupe ne krije svoj izuzetni potencijal za sportske performanse. Niski prednji dio s velikim zračnim usisima, mišićave bočne strane s karakterističnim M škrgama, aluminijski 19-inčni kotači prepoznatljivog M dizajna s dvostrukim krakovima, kao i nizak, širok stražnji dio sa specifičnim M ispuhom s dvije cijevi, zajedno ostavljaju upečatljiv dojam. Tradicionalni karakter BMW M automobila također se u svom izvornom obliku osjeti i u dizajnu interijera. Alkantara na plohama vrata te središnjoj konzoli zajedno s prozračnim ugljičnim vlaknima stvara ozračje rijetke kvalitete i tvrdoglavih sportskih ambicija koje su dodatno naglašene plavim kontrastnim šavovima te slovom M utisnutom na biranim detaljima. Sportska sjedala, M sportski upravljač te M ručica mjenjača brinu se za to da vozači BMW-a M2 imaju nesmetanu kontrolu nad vozilom u svakom trenutku.

Novorazvijeni trolitreni redni motor sa šest cilindara u novom BMW-u M2 služi se najmodernijom M TwinPower Turbo tehnologijom kako bi razvio snagu od 272 kW/370 KS pri 6,500 okretaja u minuti (kombinirana potrošnja goriva: 8.5 l/100 km; emisija CO2 ukupno: 199 g/km)* te na taj način ostavlja trag u segmentu kompaktnih sportskih automobila visokih performansi. Isto se može reći i za izlaznu snagu. Najveći okretni moment od 465 Nm može se povećati do čak 500 Nm u kratkim erupcijama snage pod overboostom. Sve to, zajedno s opcijom prijenosa od sedam brzina M Double Clutch Transmission (M DCT) te Launch Control sustavom omogućuje BMW-u M2 da od 0 do 100 km/h dođe za svega 4,3 sekunde. Najveća brzina je elektronički ograničena na 250 km/h. Unatoč svemu tome, sa svojim M DCT prijenosom, potrošnjom od svega 7,9 litara* te emisijom od samo 185 g CO2 po kilometru, automobil se trudi naglasiti i svoju izuzetnu učinkovitost.

Sa svojom laganom aluminijskom prednjom i stražnjom osovinom preuzetom iz modela M3 i M4, kovanim aluminijskim 19-inčnim kotačima s različitim veličinama guma, M Servotronic sustavom upravljanja sa dvije postavke te prikladno učinkovitim M kompozitnim kočnicama, novi BMW M2 Coupe još je jednom podigao ljestvicu u segmentu kompaktnih sportskih automobila visokih performansi kad je u pitanju vozna dinamika. Elektronički kontroliran diferencijal Active M Differential, koji optimizira trakciju i stabilnost zadržavanja smjera kretanja, ovdje također igra značajnu ulogu. A u igri je još i veće zadovoljstvo u vožnji kad se aktivira način rada M Dynamic Mode (MDM) sustava dinamičke kontrole stabilnosti (DSC). MDM dopušta proklizavanje kotača te, shodno tome, umjereno, kontolirano zanošenje (drift) na stazi.

M2 Coupe dolazi s opširnim popisom standardne opreme u skladu sa svojom usmjerenosti na performanse. Prijenos od sedam brzina M Double Clutch Transmission (M DCT) sa sustavom Drivelogic, koji je dostupan kao dodatna oprema, mijenja brzine izvanredno brzo, ali bez prekida u opskrbi snagom. Također je dostupan i širok spektar sustava za pomoć u vožnji te mobilnost sustava BMW ConnectedDrive. Usluge ConnectedDrive pružaju osnovu za opširnu povezivost vozila, pri čemu ta opcija također omogućuje korištenje inovativnih aplikacija koje se preko BMW ConnectedDrive tehnologije s lakoćom i neprimjetno integriraju u vozilo. Na primjer, aplikacija GoPro omogućuje vozaču da pomoću kamere na vozačkoj plohi snima brze krugove na trkaćoj stazi koristeći se iDrive kontolerom te kontrolnim zaslonom. U isto vrijeme, vozačev osobni stil vožnje za upravljačem može se po želji analizirati u aplikaciji M Laptimer, a informacije o brzinama i kočenju mogu se jednostavno podijeliti preko e-maila ili Facebooka.

Novi BMW M2 Coupe ne samo da je izravni nasljednik uspješnog BMW-a serije 1 M Coupe, već je i – u svojoj fundamentalnoj filozofiji–  sljedbenik izvornog E30 BMW-a M3 te BMW-a 2002 turbo. Potonji je prije više od 40 godina izazvao senzaciju, utjelovivši predanost svega što BMW M GmbH i danas predstavlja u izvanrednoj dinamici, nenadmašnoj okretnosti te optimalnoj kontroli automobila.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Maštate li o seksu na kiši?

Jesen možda nije vrijeme za prakticiranje, ali je itekako vrijeme da se o njemu počne maštati, a na ljeto i sprovesti u stvarnost   Sjećate ...