Batman: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Dok nas samo dani djele od najnovijeg Batmana red je da saznamo nešto novo i ovom fenomenalnom strip junaku

 

1. BATMANOVO IME DOLAZI OD DVA POVIJESNA RATNIKA

Bill Finger, jedan od kreatora Batmana je ime Bruceu Wayneu dao u čast dva velika ratnika. Ime Bruce dolazi od Roberta the Brucea, odnosno Kralja Brucea I od Škotske, čovjeka koji je nasljedio Williama Wallacea (sjećate li se Hrabrog srca?) kao zaštitinik Škotske 1298. Prezime je preuzeto od Anthonyja “Mad Anthony” Waynea, generala i heroja američkog rata za neovisnost.

 

2. BATMAN JE INSPIRIRAN DA VINCIJEM, FILMOVIMA I MASKIRANIM JUNACIMA

Kane i Finger su posegli za različitim izvorima kako bi kreirali originalnog Batmana. Od drugog junaka, Sjene, je preuzeta dvostruka ličnost, od knjige iz 1920. The Mask of Zorro, preuzet je bogati alter ego, film iz 1930. The Bat Whispers ih je inspirirao na identitet šišmiša i kostim a da Vincijev nacrt za ornothopter im je dao ideju za Batmanova krila.

 

3. BATMANOV IDENTITE I NIJE TAKO TAJAN

Ukupno 11 likova zna, ili je znalo, da su Batman i Brice Wayne ista osoba. Dakle, to su sva tri Robina, Batmanov butler Alfred Pennyworth, istraživač i nekadašnji Pingvinov pomoćnik Karold,s uperheroji Superman i Azrael, Batgirl te tri neprijatelja Bane, Ra’s Al Ghul i Hugo Strange. Inspektor James Gordon je tijekom godina iskazao sumnju ali je nikada nije dokazao.

 

4. BATMAN IMA 34 GODINE

Baš kao i Simpsoni, i Batman je svake godine na svojoj torti puše isti broj svjećica. Što se zna o Batmanu i njegove 34 godine? Školovao se na Cambridgeu i Sorboni, svoje 20-te je počeo u FBI-u da bi pošao u Koreju, Japan i Kinu gdje je učio borilačke vještine, uključujući i poduke iz nevidljivosti čemu su ga učile ninje.

Tijekom godina Batman je razvijao različite strane svoje osobnosti i općenito života. U 50-tim je išao na tečajeve kriminologije, 60-tih se borbio s alienima, 70-tih je pokazao i mračnu stranu, 80-tih mu je Frank Miller dodao bijes i nasilje dok je 90-tih slomio kralježnicu i završio u kolicima od čega se, u konačnici, potpuno oporavio.

 

5. BATMAN I ROBIN SU DJELILI KREVET

Od samih početaka Batman se borio, i još uvijek bori, s teorijama da je homoseksualac, a neki su ga prozvali čak i pedofilom. Naime, prvi Robin, Dick Grayson, je bio osmogodišnje dijete kada je završio u Batmanovoj špilji. U stripu broj 84 Ten Nights of Fear! Batman i Robin su prikazani kako zajedno leže u krevetu, a bilo je to u vrijeme kada su se čak i na TV-u bojali prikazati vjenčane parove zajedno u krevetu. Naravno usljedila je serija kritika pa su autori odgovorili uvođenjem Batwoman, a kasnije i Batgirl.

Do dan danas, čak se i psihijatri raspravljaju o Batmanovoj seksualnoj orjentaciji.

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najplaćenijih modela u 2014.

Ove djevojke ne samo da odlično izgledaju, nego zahvaljujući svom izgledu odlično i zarađuju   10. NATALIA VODIANOVA 4 milijuna dolara Mnogi će reći da ...