Area 51: 5 stvari biste trebali znati

0

Najčuvenija, i najtajanstvenija baza na svijetu, svake godine privlači milijune znatiželjnika koji se nadaju da će ugledati vanzemaljce

 

1. AREA 51 JE NASTALA ZA POTREBE TESTIRANJA ŠPIJUNSKIH ZRAKOPLOVA

U vrijeme kada je Hladni rat bio prilično napet SAD je trebao bazu, daleko od očiju javnosti, u kojoj će moći testirati svoje špijunske zrakoplove. CIA, Zrakoplovstvo i Lockheed su stoga na području Groom Lakea, 130 km sjeverno od Las Vegasa, odlučili izgraditi bazu usred ničega u kojoj će imati dovoljno privatnosti da mogu ispitivati svoje zrakoplove.

Tijekom godina na ovom mjestu su se ispitivali svi tajni zrakoplovi Zrakoplovstva što najčešće i dovodi do pogrešnih viđenja NLO-a. Od samih početaka baza je prilično „narasla“ te se u njoj nalazi i najduža poletno-sletna staza duga čak 18 km, što je čini najdužom pistom na svijetu. U sklopu baze je i legendarni Hangar 18 u kojem nitko, osim zaposlenika, ne zna što se događa.

 

2. AREA 51 NEMA SLUŽBENO IME

Area 51 je ime koje se službeno vodi jedino u spisima CIA-e. Od samih početaka do danas koristila su se imena poput Groom Lake, Dreamland, Paradise Ranch, The Container, The Ranch, Watertown, The Darkside of the Moon i u posljednje vrijeme Honey Airport.

Samo ime Area 51 dolazi po oznakama testnih mjesta američke vojske. Nevada je dobila serijski broj pet, a kako je Groom Lake jedini testni centar u Nevadi oznaka je – 51.

 

3. SMRTONOSNA SILA JE DOPUŠTENA

U Area 51 se izuzetno vodi računa o tajnosti i sigurnosti. Na ogradama su jasno postavjeni znakovi o zabrani ulaska kao i fotografiranja, a istaknuto je i da je smrtonosna sila dopuštena!

Stražari koji patroliraju Areom 51 su jednako tajnoviti kao i sama baza. Poznati po posebnim maskirnim uniformama i tajnovitosti, patroliraju džipovima, a na raspolaganju imaju i Blackhawk helikoptere. Često izlaze i van granica poligona te zastrašuju i ometaju promatrače koji poligon promatraju sa sigurne i dopuštene udaljenosti. Za „cammo dudes“, kako ih nazivaju, nitko ne zna jesu li dio Vojske ili su kakva privatna zaštitarska tvrtka.

 

4. NA POSAO SE DOLAZI ZRAKOPLOVIMA

Nitko ne zna niti koliko je točno zaposlenika u Arei 51, ali se zna da se na posao dolazi isključivo zrakoplovima. Svakog vikenda bijeli Boeing 737-200 s crvenom trakom, i bez ikakvih drugih oznaka, poljeće iz Las Vegasa, San Francisca, Palmdalea i Los Alamosa. Terminali s kojih zrakoplovi dolaze su u vlasništvo partnera američke Vojske, tvrtke EG&G.

 

5. AREA 51 JE NAJPOZNATIJE UFO TURISTIČKO ODREDIŠTE

Iako se samoj bazi ne smije ni približiti milijuni ljudi godišnje s sigurne udaljenosti promatraju bazu, najčešće noću nebi li slučajno ugledali NLO. Mnogi od njih tvrde da su bili svjedoci pojavljivanju NLO-a, dok neki idu čak toliko daleko da tvrde da su imali i bliski susret treće vrste.

Inače, autoput južno od baze koji vodi prema Arei 51 se neslužbeno zove Extraterrestial Highway.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najveći uspjesi hrvatskog sporta

Pobjeda Marina Čilića na US Openu je samo još jedan dokaz da je Hrvatska malena zemlja velikih sportaša   SVJETSKO PRVENSTVO U FRANCUSKOJ 1998. Znalo ...