Anatomija ženskog orgazma

0

Većina muškaraca zna, nadamo se, prepoznati znakove stvarnog orgazma svoje partnerice, ali koliko nas zna kako orgazam kod pripadnica ljepšeg spola nastaje?

 

Orgazam muškaraca i žena se u potpunosti razlikuje, i dok (prema većim anketama) čak 90% muškaraca doživi orgazam (možda zato što ne stajemo dok ga ne doživimo, bez obzira doživjela ga partnerica ili ne), samo 25% žena doživi orgazam baš svaki put. Tko je krivac za to? Pa u većini slučajeva mi, jer se jednostavno ne potrudimo dovoljno. Dakle, drugi put se potrudimo i pričekajmo da partnerica prva doživi orgazam. Nažalost, većina od ovih 75% djevojaka koja ne doživi orgazam svaki put, neće reći da ga nije doživjela, stoga obratite pozornost na znakove koji će vam uvijek dati odgovor.

Međutim, koliko muškaraca uopće zna kako kod žena nastaje orgazam? Odgovor na pitanje su u knjizi Ljudska seksualnost, dali poznati seks istraživači William H. Masters i Virginia E. Johnson. Prema njima, sve počinje toplim osjećajem tijekom predigre, a koji je rezultat krvi koja dolazi ravno do vagine i klitorisa. Usljed uzbuđenja zidovi vagine počinju lučiti prirodni lubrikant.Kako raste razina uzbuđenja, krv i dalje preplavljuje područje zdjelice, disanje se ubrzava, otkucaji srca se povećavaju, bradavice se ukrućuju, a donji dio vagine se sužava dok se gornji dio proširuje. Kako je uzbuđenje sve veće i veće, nevjerojatno velika količina živaca i napetih mišića oslobađa se u genitalijama, karlici, stražnjici i bedrima – sve dok se sve dijelovi odjednom ne opuste u nizu vrlo ugodnih valova, zvanih vaš orgazam.

Orgazam je trenutak kada maternica, vagina i anus istovremeno kontrahiraju u intervalima od 0,8 sekundi. Orgazam, naravno, može biti mali ili veliki. Mali orgazam može se sastojati od tri do pet kontrakcija, a veliki od 10 do 15 kontrakcija.

Mnoge žene doživljavaju različite vrste orgazama – klitoralni, vaginalni, i kombinacije tih dvaju, a zašto je to tako odgovor daje Beverly Whipple autorica knjige G-točka i druga otkrićima o ljudskoj seksualnosti. Prema Whipple, razlog je što neki dijelovi vagine mogu biti stimulirani više od drugih, i tako imamo više oslobađanja napetosti.

Orgazam ne djeluje samo na mišiće, već se aktivnosti događaju i u mozgu. Tako su nedavna istraživanja pokazala da su područja emocija i straha deaktivirana tijekom orgazma! Također, tijekom orgazma hipotalamus otpušta oksiticin koji pojačava kontrakcije maternice. Oksiticin inače povećava želju za vezivanjem, nježnosti i zaštitom, pa su ga tako npr. pune majke koje su tek rodile.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Sjećate li se Dream Teama?

Amerikanci su još jednom prvaci svijeta, ali niti jedna njihova momčad više neće biti tako jaka kao originalni Dream Team koji je nastupio u Barceloni ...