Albanska mafija – snaga u usponu

0

Talijanska i ruska mafija su najpoznatije i medijski najeksponiranije, ali albanska mafija je u usponu sa ciljem da zasjedne na sam vrh!

 

„Koliko Albanci kotiraju na ulicama New Yorka najbolje opisuje izjava jednog kriminalca iz Poljske koji tvrdi da se sa svima može surađivati, osim sa Albancima jer su previše brutalni i nepredvidivi!„

 

Ulice kojima su nekad vladali Talijani, sada su preuzeli albanski emigranti – riječi su jednog poznatog američkog stručnjaka za kriminal, koje možda najbolje oslikavaju procvat albanskog organiziranog kriminala. Iako većina, pa čak i laika što se organiziranog kriminala tiče, zna za rusku i talijansku mafiju, te kolumbijske i meksičke kartele, jako malo čak i onih upućenih zna za pravu snagu albanske mafije.

Zemlje djelovanja: Balkan, Amerika, Italija, Švicarska, Skandinavija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska,Benelux

Kriminalne aktivnosti: Trgovina drogom, trgovina ljudima, prostitucija, pljačke, otmice, ucjene, pranje novca

Struktura: Kao što je slučaj kod Talijana, i albanska mafija ima svoju kriminalnu piramidu. Također imaju i „obitelji“. Svaka obitelj ima „kuma“ koji odabire „šefa“ određene jedinice, nakon čega šef odabire svog „zamjenika“, a zamjenik „savjetnika“ koji služi kao spona sa ostalim niže rangiranim članovima.

Špekulira se da ova mafija ima 15-ak glavnih obitelji koje upravljaju kompletnom organizacijom. Zanimljivo je da ni najveći stručnjaci za kriminal ne znaju točno tko je glavni boss – kroz godine su se pojavljivala određena imena, ali nitko sa sigurnošću nije mogao potvrditi. Jedno je sigurno – tko god on bio, nagađa se da je „težak“ oko 11 milijardi dollara, što ga stavlja uz rame sa najbogatijim svjetskim mafijašima. Konkretno u Albaniji, svaka regija ima svoju obitelj koja je aktivna i u međunarodnim radnjama.

Za ovu mafiju je vrlo bitna „Besa“ što je svojevrsni kodeks časti. Svaka osoba koja je „regrutirana“ u organizaciju mora dati neku vrstu zavjeta, koji onda postaje „Besa“ koja je vrlo značajna u kulturi Albanaca, te se smatra najvećim mogućim obećanjem. U nekim dijelovima Albanije su ljudi spremni dati život, kako bi održali obećanje koje su dali.

 

ALBANSKA MAFIJA U SVIJETU

Švicarska: prema novijim saznanjima, Albanci kontroliraju 75% tržišta heroina u toj zemlji.

Skandinavija: prema riječima policijskog šefa albanske skupine su među najjačim i najbrutalnijim, te u svakom trenutku mogu prokrijumčariti preko 200 kg heroina u zemlju.

Ujedinjeno Kraljevstvo: u moru skupina koje djeluju na području Londona, Albanci su uvjerljivo najjači što se tiče kontrole prostitucije, te drže 75% te grane kriminalne aktivnosti na čemu zarade 15 milijuna funti godišnje. Također surađuju s Turcima na trgovini heroinom, gdje zarađuju enormne cifre. U Irskoj i Škotskoj su pojedine dijelove preuzeli u rekordnom roku, a lokalni kriminalci sa strahopoštovanjem pričaju o njihovoj brutalnosti! Uz sve to, umješani su u najveću pljačku u povijesti Britanije, kada je 2006. ukradeno 53 milijuna funti.

Italija: u  dobrim su odnosima sa poznatim talijanskim kriminalnim grupama poput Sicilijanske mafije, Ndranghete, Camorre, te su praktički saveznici. Čak su pojedine skupine raskinule odnose s Rusima, jer puno više povjerenja imaju u Albance, vjerovatno radi sličnih obiteljskih struktura. Zajedno rade na trgovini narkoticima i reketarenju. Postoje saznanja da su u nekim dijelovima Italije čak i glavni distributeri narkotika.

Njemačka: unatoč malom broju članova, tržište trgovine heroinom i prostituciju su u nekim gradovima preuzeli tako brzo, da se to ne pamti ni kad se priča o puno brojnijim kriminalnim skupinama! Izrazito su surovi, te je gotovo nemoguće naći svjedoke za njihova kriminalna djela.

Francuska: vrlo aktivni u trgovini drogom i oružjem, te prostituciji. Surađuju i sa kriminalnim skupinama iz drugih država, te im je iznimno teško ući u trag.

SAD: već u 80-tih se na ulicama New Yorka pojavio Albanac pod imenom Ismail Lika. Počeo je kao „vanjski suradnik“ talijanskih obitelji, ali čak su ga se i surovi talijani ubrzo odrekli koliko je bio brutalan! Počeo je raditi sam, te je ubrzo postao „newyorški kralj droge“ švercajući heroin iz Turske i Afganistana. Na kraju je pao s heroinom vrijednim 125 milijuna dolara, što je u to vrijeme bila nezamisliva cifra! Čak je naručio i ubojstva viših članova državnog odvjetništva, ali unajmljeni ubojica nije želio riskirati te je sve priznao policiji.

 

ALBANCI IZAZIVAJU ČAK I TALIJANE

Uz njega definitivno najpoznatiji Albanac u podzemlju Amerike je Aleks Rudaj. Riječ je o lideru „Rudaj klana“ koji su na sudu čak prozvali „šestom obitelj“ aludirajući na pet talijanskih obitelji koji vladaju New Yorkom! Aleks je svoju „karijeru“ počeo 1993. kao suradnik pojedinih članova talijanskih obitelji. Ubrzo mu je dosadilo obavljati manje poslove, pa je osnovao svoju grupu. Napadali su članove grčke mafije koji su talijanski saveznici, upadali i reketarili objekte pod talijanskom zaštitom pa čak napadali članove „pet obitelji“. Otvoreno su se sukobljavali s Talijanima za teritorij, pa su u tom nadmudrivanju čak išli u restoran gdje je legendarni Gotti zalazio tražeći da sjede za njegovim stolom! Kako su počeli preuzimati sve više teritorija te kontrolirati zaradu igara na sreći članovi Gambino obitelji su ih pozvali na sastanak. Umalo je došlo do sukoba, jer su Albanci izvadili oružje na Gambinose, što je dotad bilo nezamislivo od strane netalijanske skupine! Karijeru su završili 2004. kada su optuženi za reketarenje i osuđeni na višegodišnje kazne.

I nakon Rudaja mnoge Albanske grupe još djeluju diljem Amerike, te su vrlo aktivne u trgovini drogom, posebice marihuane i heroina, ali sve više i kokaina, koji nabavljuju iz Južne Amerike u suradnji sa poznatim kartelima. Također kao svojevrsni odgovor na „obične“ ulične bande koje imaju crnci, hispanonci i azijati, postoje i „Albanian boys“ sastavljeni većinom od emigranata sa Kosova, koji se otvoreno sukobljavaju s istim.

Koliko Albanci kotiraju na ulicama New Yorka najbolje opisuje izjava jednog kriminalca iz Poljske koji tvrdi da se sa svima može surađivati, osim sa Albancima jer su previše brutalni i nepredvidivi!

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments

Aston Martin Vanquish Volante

Atraktivni kabriolet izašao iz tvornice slavljeničkog proizvođača   „Ukoliko se poželite povjetarca u kosi, krov će se rasklopiti za samo 14 sekundi!“   Jubilarni, 100. ...