AK-47: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Izumitelj legendarne jurišne strojnice preminuo je u 94. godini života pa je red da napišemo i neke zanimljivosti o njegovom izumu

 

1. MIHAIL KALAŠNJIKOV NIJE PROFITIRAO OD STROJNICE

Za razliku od Eugenea Stonera, tvorca strojnice M16, Mihail Kalašnjikov nije preminuo kao bogat čovjek. U bivšem SSSR-u nisu postojali patenti, pa Kalašnjikov nije mogao patentirati svoj proizvod. On je jednostavno bio zaposlenik države koji je legendarnu strojnicu stvorio, kako je sam izjavio, kako bi svoju državu zaštitio od neprijatelja. Iako je u vrijeme SSSR-a dobio najveća odličja za doprinos Sovjetskom savezu, zanimljivo je da ga je Staljinova specijalna policija gotovo strijeljala 1932. godine. A za vrijeme Drugog svjetskog rata za dlaku je izbjegao smrt kada je njegov tenk pogodila granata iz njemačkog Panzera.

 

2. AK-47 JE OSMIŠLJEN U BOLNIČKOM KREVETU

Kada se Rusija pripremala za Drugi svjetski rat, Mihail se prijavio u tenkovsku brigadu gdje su njegove inženjerske sposobnosti odmah prepoznate. Kalašnjikov je tako dizajnirao neke nove dijelove za tenkove, poput brojača ispaljenih granata, koji su ubrzo bili ugrađeni u mehanizaciju cijele Crvene armije. Nakon što je ranjen u borbi za Bryansk, dok je ležao u bolničkom krevetu počeo je s razradom ideje o novoj jurišnoj strojnici. Idućih šest godina razvijala se strojnica koja će kasnije postati poznata pod nazivom AK-47, ali Kalašnjikov se nije prijavio na prvi natječaj koji je Crvena Armija izdala 1943. godine za novom puškom. Kako niti jedna od šest prijavljenih nije zadovoljila, 1946. godine je ponovljen natječaj, a prijavilo se 10 proizvođača, među kojima i Kalašnjikov. AK (kratica za Automat Kalašnjikov) je odmah bila naprednija od drugih, ali je nakon promjena, koje je predložio asistent Aleksandr Zaitsev, postala potpuno pouzdana i jednostavna, kako je poznata i danas.

 

3. KALAŠNJIKOVOM LAKO UPRAVLJAJU I DJECA

Kada je stvarao AK-47, Kalašnjikov je imao na umu da novom strojnicom moraju lako upravljati i vojnici u hladnim područjama čiji su dlanovi zaštićeni rukavicama. Zbog toga je AK-47 napravljen da se lako rastavlja, i lako upravlja u svim vremenskim uvjetima, a odlika stroojnice je i da se jako teško zaštopa, bez obzira koliko prljava bila. Ta pouzadnost ju je učinila legendarnom, a u Vijetnamu su američki vojnici odbacivali svoje M16 i uzimali pouzdanije Kalašnjikove od ubijenih Vietkongovaca. U cijeloj strojnici se nalazi samo osam pokretnih dijelova, zbog čega je jeftina za proizvodnju, a rastavljati je mogu i djeca. Baš zbog toga (ali i zbog činjenice da se lako nabavlja da crnom tržištu) je omiljeno oružje war lorda koji u svoje jedinice novače djecu vojnike.

 

4. AK-47 JE OMILJENO ORUŽJE TERORISTA

Prema nedavno napravljenim istraživanjima procjenjeno je da je do danas proizvedeno nevjerojatnih 100 milijuna primjeraka Kalašnjikova! Ova legendarna strojnica se nalazila u preko 100 vojski širom svijeta, a 31 država (uključujući bivšu Jugoslaviju) je proizvodila Kalašnjikove ili po licenci, ili je proizvodila svoje verzije,. Stoga je teško procjeniti točan broj proizvedenih primjeraka, pa on može biti i veći od sto milijuna!

Cijena Kalašnjikova je vrlo niska, jer se proizvodi (ili se proizvodio) na toliko mjesta, pa se kreće oko 35 dolara po primjerku. U nekim dijelovima Afrike, poput Somalije, Ruande, Mozambika, Konga i Tanzanije može se kupiti već i za desetak dolara, a kupiti ga može svatko, pa čak i djeca! Kako je oružje lako dobavljivo na crnim tržištima u velikim količinama i po niskim cijenama, omiljeno je oružje različitih terorističkih organizacija, narko dilera i masovnih ubojica.

 

5. SVOJ PRVI AK-47 BIN LADEN JE DOBIO OD AMERIKANACA

U svojim propagandinim videima u kojima prijeti uništenjem Amerikancima i Izraelcima, bin Laden je od 1998. godine uvijek paradirao s Kalašnjikovim, koji je tako postao još jedan simbol jihada, ili svetog rata protiv „nevjernika“. Već svi znaju da su Amerkinaci ti koji su obučili i stvorili bin Ladena, što im se kasnije obilo o glavu, ali je zanimljivo kako su prvi Kalašnjikovi došli u njegove ruke. Naime, kada su izraelske snage „uletjele“ 1982. godine u Libanon kako bi uništile PLO, zarobile su među ostalim i tisuće komada strojnice. Preko CIA-e, i pakistanske obavještajne službe, te su strojnice završile u rukama Mudžahedina koji su se u Afganistanu borili protiv sovjetske okupacije.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 najvećih zavodnika današnjice

Nevjerojatno je impresivna lista žena s kojim su bili ovi muškarci   5. DEREK JETER Ono što je svojevremeno bio Joe Di Maggio, legendarni igrač ...