A je to: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Legendarni češki uradak o dva prijatelja koji „popravljaju“ stvari na sebi svojstven način još je i danas jednako zabavan

 

1. OSMIŠLJENI SU KAKO BI GLEDATELJIMA DALI VOLJU ZA OPTIMIZAM U ŽIVOTU

Dva šašava lutka prvi put su se pojavila 1976. godine u kratkoj epizodi pod nazivom Mislioci. Kasnije su se pojavili u još nekoliko epizoda, pa su dobili i ime A je to (I to je to). Prvotno su zamišljeni kao zabava za odrasle, ali su postali popularni u svim uzrastima. Dva lutka, koja su tek 1989. godine dobili imena Pat i Mat, su osmišljeni tako da bi (prema autorovim riječima) dali primjer gledateljima kako na život gledati s optimizmom. Unatoč tome što Pat i Mat pokušavaju obaviti posao nemogućim alatima, i nikada im ništa ne polazi za rukom, oba dva i dalje vide ljepotu života – a to je ono što su autori Lubomir Beneš i Vladimir Jiranek htjeli poručiti gledateljima.

 

2. ŠVICARCI SU SMATRALI DA SU PAT I MAT OPASNI ZA GELDATELJE

Serija je čak postala i veći hit van granica Češke i Slovačke, nego u tadašnjoj zajedničkoj im državi, te je dobila i veliki broj nagrada. S velikim uspjehom se tako prikazivala u bivšoj Jugoslaviji i još 20 zemalja širom svijeta, a zanimljivo, Nizozemci su odlučili da su Pat i Mat „bez tona“ dosadni, pa su im odlučili ubaciti glasove. Jedine probleme pri prikazivanju su imali u Švicarskoj u kojoj je nekoliko epizoda zabranjeno za prikazivanje jer su tamošnji cenzori smatrali da su preopasne, odnosno da bi djeca (i odrasli) mogli pokušati napraviti viđeno na ekranu, što bi moglo rezultirati teškim ozljedama.

 

3. JUBILARNA 50. EMISIJA NIKADA NIJE EMITIRANA

LubomirBeneš je preminuo 1995. godine, a tri godine kasnije bankrotirao je i njegov AIF studio u Pragu, zbog čega je nastao veliki rat oko autorskih prava na do tada snimljene epizode. Naime, Beneš i Jiranek su prije toga prekinuli suradnju ne slažući se oko budućnosti serijala. Serijal je kasnije nastavio Benešev sin Marek, snimeajući nove nastavke u svom studiju. Mađutim, 50. epizoda pod nazivom Igranje karata nije nikada emitirana, upravo zbog rata oko autorskih prava. A ta 50. epizoda je bila posebna jer je trajala duže (11 minuta) te su Pat i Mat imali dijaloge! Beneš je smatrao da bi Pat i Mat trebali nastaviti tim putem, Jiranek je mislio suprotno i dva prijatelja su prekinula sve veze! A epizoda je nepovratno izgubljena te danas su od nje sačuvani samo dijelovi.

 

4. KOMUNISTIČKA VLAST JE A JE TO SMATRALA PROVOKACIJOM

Za vrijeme prikazivanja u tadašnjoj komunističkoj Čehoslovačkoj, Lubomir Beneš i Vladimir Jiranek su se morali pojaviti pred vlastima kako bi objasnili zbog čega je i kako nastao njihov uradak. Naime, komunističke vlasti su smatrale da se kroz Pata i Mata pokušava navesti ljude da sami poduzmu nešto i svrgnu vlast!? Također, smatrali su da crvena i žuta boja majica dvojice junaka nije slučajno izabrana te da predstavlja izrugivanje tadašnjim tenzijama između SSSR-a i Kine. Odgovori koje su autori dali nisu zadovoljili vlasti pa je serija zabranjena, ali Slovaci s državne TV su dali podršku seriji te je u njihovim studijima nastavljena proizvodnja serije za strano tržište. Ipak, Matova crvena majica je zamijenjena neutralnom sivom.

 

5. A JE TO POSTOJI I KAO RAČUNALNA IGRICA

Legendarni lutci su osim u animiranom filmu zaživjeli i kao video igra te knjiga. Pat & Mat: The Game je izašla 2009. godine za područje Češke i Slovačke, a godinu kasnije i za ostale zemlje Europske Unije. U igri naši dobro poznati junaci moraju popravljati stvari na dobro znane maštovite načine. Igra je dostupna na češkom i engleskom jeziku. Izdane su i dvije knjige s avanturama Pata i Mata na češkom jeziku.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Muško donje rublje – Da i Ne

Što svaki muškarac mora znati o donjem rublju   Za razliku od žena, muškarci kupovini donjeg rublja posvećuju malo pozornosti. Važnije je imati dobre hlače, ...