Recenzija: 96 sati: Istanbul

0

Unatoč besmislenosti snimanja nastavka, drugi dio 96 sati je iznenađujuće dobar film

 

INFO

Premijera: 4. listopad 2012.

Redatelj: Olivier Megaton

Uloge: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace, Rade Šerbedžija, Leland Orser, Jon Gries

 

KULT FAKTOR: 7,1

Moramo priznati da smo bili prilično skeptični na pojavu nastavka hita iz 2008. godine jer se ideja da će jedna obitelj po drugi put imati problema s otmičarima činila prilično besmislenom. Međutim, zanemarujući statističke šanse da se takav scenarij dogodi u stvarnosti nastavak 96 sati je iznenađujuće dobar, iako u dijelovima izgleda kao kopija prvjenca.

Umirovljeni CIA-in agent Bryan Mills (Liam Neeson) odlazi u Istanbul gdje ga u hotelu, svojim dolaskom, iznenade njegova bivša supruga (Famke Janssen) i kćer Kim (Maggie Grace). Cijela obitelj postaje metom Albanca Murada (Rade Šerbedžija), oca albanskog trgovca ženama kojega je Bryan ubio u prvom dijelu. Albanci uspjevaju uhvatiti Bryana i ženu dok Kim uspjeva pobjeći.

 

GLEDLJIVOST: 6,9

U trenutku kada hladnim glasom Liam Neeson kćeri govori kako će on i njezina majka biti oteti, prolazi nas flashback prvog dijela, a to će se dogoditi više puta tijekom trajanja filma. Redatelj Olivier Megaton se odlučio na nadogradnju prvog dijela igrajući tako na sigurno, a film obilježava dinamična akcija, bez puno priče i misterije. S obzirom da je Megaton najpoznatiji po režiranju trećeg dijela Transportera ne iznenađuje sličnost između dva filma.

Međutim, koliko god film podsjećao na prvi dio, što zna pomalo i iritirati, to ne znači da će 90-tak minuta proći u dosadi. Dapače, iako se pod prve minute zna kako će se radnja razvijati, filmom se stalno izmjenjuju pucnjave, jurnjave i Neesonovo eliminiranje „nesretnih“ Albanaca, što, barem za ljubitelje akcije, nikako ne može biti dosadno.

Međutim, zabrinjava to što su već postavljeni neki temelji za eventualni treći nastavak, a treći pokušaj otmice članova obitelji Mills bi stvarno već bio previše.

 

MUŠKOST: 7,2

Do 96 sati cijenjenog dramskog glumca Liama Neesona nikako nismo mogli zamisliti kao nemilosrdnog akcijskog heroja. Međutim, mora se priznati da gotovo 60-godišnji Neeson, dok zavrće vratovima albanskih kriminalaca, izgleda prilično moćno.

Angažiranjem Megatona bilo je i za očekivati da će film obilovati brzom akcijom kojom vizualno dominiraju scene automobilskih potjera. Možda same potjere nisu na tragu onih iz Dobar posao u Italiji ili Ronina, ali će vas svejedno zabaviti, iako je očigledno da producenti nisu najbolje istražili stvarno stanje u Istanbulu, pa turski policajci voze automobile stare barem 30 godina.

Na sreću, prelijepa Famke Janssen, za koju nikada ne bi reći da se bliži 50-tom rođendanu, se ovaj put više pojavljuje, a tu je i Maggie Grace za kojom će ponovo uzdisati svi fanovi Izgubljenih

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments