9 bendova s tragičnim gubicima

0

Donosimo vam devet bendova koji su na vrhuncu svoje moći izgubili važne članove – neku su nastavili karijere, a neki su se jednostavno ugasili

 

„Braća Young nisu htjela stati te su angažirali Briana Johnsona, koji se tako savršeno uklopio da danas mnogi fanovi i ne znaju da su AC/DC imali dva pjevača“

 

JimMorrison

THE DOORS

JIM MORRISON

Psihodelični rock Doorsa, koji je palio i žario krajem 60-tih i početkom 70-tih pretvorio je Jima Morrisona u pravu superzvijezdu. Ustvari, iako su bili poznati po kvalitetnim pjesmama, Morrison je bio taj koji ih je podigao do neslućenih visina.Fanovi su ga obožavali ne samo zbog glasa, već i njegova ekscentričnog ponašanja koje je bilo dio njegova imagea! Njegova smrt 3. srpnja 1971. godine, koja je i do danas nerazjašnjena, je šokirala ne samo njegove fanove, nego i cijeli svijet. A koliko je Morrison bio važan za Doorse, najbolje govori podatak da je danas malo kome poznato da su Doorsi nakon njegove smrti izbacili još tri albuma.

 

MichaelHutchence

INXS

MICHAEL HUTCHENCE

Jedan od zapaženijih bendova iz 80-tih i početka 90-tih je australski INXS koji je publiku oduševljavao pop-rock pjesmama, kao i fantastičnim vokalima njihova pjevača Michaela Hutchencea. Bend je veliku popularnost mogao zahvaliti baš zgodnom pjevaču čije su veze, poput one s Kylie Minogue, punile stupce tabloida. Ali, tabloide su punili i njegovi problemi s alkoholom i drogom, posebno za vrijeme braka s Paulom Yates. I konačno, 22. studenog 1997. godine Hutchence je pronađen mrtav u svojoj sobi, a uzrok smrti – samoubojstvo pod utjecajem alkohola i droge! Bend je htio nastaviti s radom, pa je tri godine kasnije angažiran anonimac JohnStevens, a nakon njega su tražili novog pjevača preko reality showa!? Naravno, INXS nakon 1997. godine više nikad nije bio isti.

 

KurtCobain

NIRVANA

KURT COBAIN

Sa samo tri albuma, Nirvana je ostavila neizbrisiv trag. Kada su momci iz Seattlea krenuli sa svojim prvim albumom Bleach, vjerojatno ni u svojim najoptimističnijim snovima nisu očekivali da će postati vođe jednog cijelog pokreta, a nakon Neverminda postali su prave superzvijezde. Međutim, toliki uspjeh nije bilo ono čemu je Kurt Cobain težio, pa se s pritiskom sve teže nosio. Konačno je, u travnju 1994. godine, počinio samoubojstvo i priključio se zloglasnom Klubu 27. Njegova smrt je ujedno značila i smrt benda, iako je David Grohl kasnije ostvario uspješnu karijeru s Foo Fightersima. Neki će reći da je upravo samoubojstvo zaslužno za njegov kultni status, ali sigurni smo da bi Cobain bio pamćen kao legenda i da je živ i danas.

 

CligffBurton

METALLICA

CLIFF BURTON

Današnji, mlađi fanovi Metallice, zaluđeni Jamesom Hetfieldom i bubnjarom Larsom Ulrichom, vjerojatno i ne znaju da je jedan od najvažnijih članova benda u njihovim ranijim danima bio – basist. Cliff Burton je bio pravi zaljubljenik u glazbu, koji je osim rocka volio (i svirao) i jazz i klasičnu glazbu, te je bio izuzetno cijenjen među kolegama i stručnjacima. Nažalost, njegov je život prekinut 27. rujna 1986. dok je bend bio u Švedskoj, na turneji na kojoj su promovirali Master of Puppets. U tragičnoj nesreći autobus se sudario pri čemu je Burton izletio kroz prozor, a autobus se prevrnuo na njega!? Da stvar bude ironična, članovi benda su izvlačili karte da odrede tko će gdje spavati u autobusu, a Burton je izvukao najveću kartu pa je prvi birao mjesto!

 

RonnieVanZant

LYNYRD SKYNYRD

RONNIE VAN ZANT, STEVE GAINES, CASSIE GAINES

Već od debija 1973. godine grupa Lynryd Skynryd je ostvarila uspjeh, a četiri godine kasnije nisu pokazivali niti malo znakova usporavanja. Dapače, pojačani novim odličnim gitaristom Steve Gainesom, grupa je izbacila novi album Street Survivors koji se pokazao kao još jedan pogodak, a Gaines je u bend unio novu energiju. Nažalost, samo tri dana nakon izdavanja albuma, u padu zrakoplova poginuo je pjevač Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines, te njegovas estra back vokal Cassie Gaines. Bio je to ogroman udarac za bend koji je bio na vrhuncu svoje karijere, i iako je kasnije Ronniea zamjenio njegov brat Johnny, Lynyrd Skynyrd više nikada nije bio isti.

 

BonScott

AC/DC

BON SCOT

Iako su braća Young bili pokretači australskog hard rock benda, veliki dio uspjeha mogu zahvaliti Bonu Scottu i njegovom neuobičajenom glasu. Predvođeni Scottom, izbacili su šest albuma a posljednji – Highway to Hell je postigao ogromni uspjeh. Međutim, pokazalo se da će to biti i zadnji album na kojem je Scott pjevao jer je preminuo u snu 15. veljače 1980. godine nakon teškog opijanja. Službeni uzrok smrti je trovanje alkoholom, iako mnogi tvrde da se ugušio od povraćanja. Međutim, braća Young nisu htjela stati te su angažirali Briana Johnsona, koji se tako savršeno uklopio da danas mnogi fanovi i ne znaju da su AC/DC imali dva pjevača. Njihov prvi idući album nakon smrti Scotta, Back in Black, je ostvario neviđeni uspjeh!

 

JohnBonham

LED ZEPPELIN

JOHN BONHAM

Do smrti bubnjara Johna Bonhama Led Zeppelin se pretvorio u jedna od najvećih bendova tih vremena (da ne rečemo najveći), ali je smrt Bonhama značila početak njihova kraja. Kao i svi rockeri, i Bonham je volio čašicu, ali je tog 24. rujna 1980. godine jednostavno pretjerao, ispijajući cijeli dan. Idući dan su ha pronašli mrtvoga u sobi. Smrt jednog od najboljih bubnjara 70-tih posebno je potresla Jimmy Pagea koji nije htio uzeti gitaru u ruke drugo vremena nakon Bonhanove smrti. Iako se tijekom godina spominjao veliki broj bubnjara kao Bonhanova zamjena, uključujući i njegova sina – do reuniona na žalost fanova nikada nije došlo.

 

LayneStaley

ALICE IN CHAINS

LAYNE STALEY

Grupa, koju su 1987. godine, osnovali Jerry Cantrell i Layne Staley, je tijekom 90-tih ostvarila veliki međunarodni uspjeh, prodavši preko 25 milijuna albuma širom svijeta. Početkom 90-tih, bend je napustio basist Mike Starr zbog problema s drogama, a s istim problemom se dugo godina borio pjevač Staley. Međutim, za Staleya je droga uzela previše maha pa je sve češće vrijeme provodio u izolaciji, drogirajući se. U jutro, 4. travnja 2002. godine pronađen je mrtav kao posljedica predoziranja, a dan prije bio je u društvu Mikea Starra, koji je i sam preminuo devet godina kasnije od predoziranja prepisanim ljekovima! Alice inChains je prestao sa djelovanjem nakon smrti Staleya, ali se ponovo okupio četiri godine kasnije kako bi izbacio novi album.

 

FreddieMercury

QUEEN

FREDDIE MERCURY

Listu završavamo s vjerojatno najpoznatijim slučajem – smrću Freddiea Mercuryja. Za razliku od ostalih glazbenika s ove liste, Mercury nije poginuo u nesreći niti se predozirao, već je preminuo od opakog AIDS-a. Jedna od najboljih frontmena svih vremena, bitku s bolešću je izgubio 24. studenog 1991. godine. Još se i danas pamti spektakularni koncert u njegovu čast na Wembleyu, a četiri godine nakon Mercuryjeve smrti izbačen je novi album na kojem su posljednji materijali koje je Mercury snimio u studiju. Bend se ponovo okupio 2004. godine te krenuo na turneju zajedno s pjevačem Paulom Rodgersom, nazvavši se Queen + Paul Rodgers.

 

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments