8 najstrašnijih zatvora na svijetu

0

Sve ono što ste gledali u seriji OZ, i američkim filmovima o životu u zatvoru, je odmor i uživanje prema životu u ovih osam zatvora

 

„Zatvorenike se muči, tučnjave su svakodnevna pojava, a dnevno dobiju čašu vode na raspolaganje pa je higijena doslovno nikakva“

 

01Vladimir

VLADIMIR CENTRAL

Rusija

Nalazi se 150 kilometara od Moskve i namijenjen je najgorim zatvorenicima koji su osuđeni na kazne iznad 10 godina zatvora, a većina ih odslužuje doživotne kazne. Nasilje je u ovom zatvoru gotovo nevjerojatno – tučnjave među zatvorenicima se ne sprječavaju, a osuđenici dobivaju i redovne batine od strane čuvara. Jedna zatvorenik je čak napisao pismo o događanjima u zatvoru koristeći umjesto tinte vlastitu krv!

 

02Attica

ATTICA

SAD

Smješten u gradiću Attica u blizini New Yorka, Attica zatvor je poznat po stalnom nasilju, a kako je veliki problem zbog prenapučenosti samog zatvora česte su i pobune. Tako je 1971. godine 43 zatvorenika, čuvara i civila stradalo, što je natjeralo upravu da u sve hodnike i dvorane (osim samih ćelija) ugradi sustav sa suzavcem kako bi brzo rješavali potencijalne pobune.

 

03camp1391

CAMP 1391

Izrael

Nazivaju ga izraelskim Guantanamom, i u njemu se nalaze svi oni za koje su izraelske službe posumnjale da su teroristi. To što ga uspoređuju dovoljno govori o poštivanju civilnih prava u ovom zatvoru u kojem su silovanja i mučenja svakodnevica, a zatvorenicima su na raspolaganju malene ćelije bez svjetala i tekuće vode. Za njega se doznalo 2003. godine, a vjeruje se da je otvoren i više od 10 godina prije toga.

 

04kenija

KAMITI

Kenija

Zatvor maksimalne sigurnosti u Nairobiju je izgrađen za 1.600 zatvorenika a u njemu se danas nalazi gotovo 4.000 osuđenika, od kojih je veliki broj političkih zatvorenika. Zatvorenike se muči, tučnjave su svakodnevna pojava, a dnevno dobiju čašu vode na raspolaganje pa je higijena doslovno nikakva. Najgora situacija je u bloku G, gdje su zatvorenici gotovo kao gladijatori, u svakodnevnoj borbi za vlastiti život.

 

05bang

BANG KWANG

Tajland

U ovom okrutnom zatvoru nalaze se osuđenici na smrt, i oni na doživotne kazne. Svaki zatvorenik mora nositi lance oko noga prva tri mjeseca, dok osuđenicima na smrt lanci ostaju na nogama sve do smrti. Također, osuđenicima na smrt se izvršenje kazne najavi samo dva sata ranije! Svim zatvorenicima dodjeljuje se jedna porcija juhe s rižom dnevno, a ako žele dobiti dodatnu hranu moraju raditi teške fizičke poslove.

 

06tadmor

TADMOR

Sirija

Zatvor koji je 2001. zatvoren, samo da bi se deset godina kasnije ponovo otvorio, poznat je po izrazito nehumanim uvjetima i intezitetu mučenja. Iz njega je malo tko izašao živ, a 1980. godine, nakon neuspjelog pokušaja atentata na tadašnjeg predsjednika, ubijeno je bez ikakovg razloga čak 1.000 zatvorenika u najvećem zatvorskom masakru ikada! Omiljena zabava zatvorskih čuvara je, čak i danas, ubijanje zatvorenika sjekirom, a nesretnika izabiru po sustavu „eci-peci-pec“.

 

07camp22

CAMP 22            

Sjeverna Koreja

Kako Sjeverna Koreja i nije baš poznata po poštivanju ljudskih prava ne treba čuditi da je ovaj zatvor na vrhu svih popisa brutalnih zatvora. U njega se ulazi bilo kakvim kritiziranjem vladara Sjeverne Koreje, a osim onoga koji je (navodno) napravio veliki grijeh, smješta se i cijela njegova obitelj. Iz zatvora se ne izlazi živ (osim nekim čudom, tj. pomilovanjem), a zatvorenici su izloženi teškim radovima, ponižavanju i mučenju.

 

08adx

ADX FLORENCE PRISON

SAD

Najgori od najgorih, tako opisuju zatvorenike koji su smješteni u ovom velikom zatvorskom kompleksu u Coloradu, u kojem su smješteni neki od najgorih kriminalaca u SAD-u. Zatvorenici su smješteni u svoje ćelije u kojima, bez kontakta sa drugim zatvorenicima, i sa što manjim kontaktom sa čuvarima, provode 23 sata dnevno, bez danjeg svijetla. Uskraćivanje dnevnog svjetla se smatra odličnim sredstvom za lomljenje psihe zatvorenika, pa im je dozvoljeno samo sat vremena na zraku dnevno, i to ponovo u zasebnim (vanjskim) ćelijama!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Sedam pravila za zdrave zube

Pranje zuba je za većinu automatski posao, međutim da bi sačuvali lijepi osmijeh treba pripaziti na ovih sedam stvari   PERITE ZUBE PRAVILNO Najidelanije je ...