8 mitova o preživljavanju

0

Ukoliko se ikada nađete u situaciji da morate preživjeti u divljini ovi mitovi bi vas mogli stajati glave

 

 

1. PRONALAŽENJE HRANE JE PRIORITET

U većini TV emisija o preživljavanju, ako i reality showovima, prioritet je potraga za hranom, što je u stvari pogrešno. Tijelo može bez hrane preživjeti prilično dugo, dosta duže nego bez vode. Stoga bi vam pronalaženje vode trebalo biti na prvom mjestu, baš kao i pronalaženje adekvatnog skrovišta, i paljenje vatre.

 

2. U PRIRODI ĆETE PRONAĆI SVE POTREBNO ZA VATRU

Svi u biti znamo kako će se vatra zapaliti od stvari koje ste našli u prirodi – trljanjem komada drva o drugo. Međutim, u stvarnosti je to dosta, dosta teže nego što izgleda i pođe od ruke samo onim najiskusnijim. Zbog toga bi uz sebe uvijek morali imati više izvora plamena, bilo da je riječ o šibicama ili upaljačima.

 

3. ČISTA VODA JE UVIJEK DOBRA ZA PIĆE

U 90% slučajeva je ovo točno, pogotovo ako je riječ o nekom potoku ili rijeci. Ali, onih 10% bi vam moglo donjeti velike probleme, u konačnici čak i smrt. Nema baš nikakvog načina da znamo je li voda zatrovana ili ne, jer samo nekoliko desetaka metara uzbodno može biti truplo uginule životinje. Stoga bi se trebali opskrbiti tabletama za pročišćavanje.

 

4. NA MJESTU UGRIZA ZMIJE ISISAJTE OTROV

Ako vas je ugrizla zmija otrovnica otrov je već u vašem krvotoku, a nema baš nikakovg smisla da još više pojačavate ranu. Ako je netko drugi ugrizen, isisavanjem otrova vrlo lako možete taj otrov preko ranice u ustima prenjeti i u svoj krvotok. Umjesto toga ne glumite nego što prije unesrećenog dovedite do najbližeg doktora.

 

5. ZA SKLONIŠTE JE NAJVAŽNIJE DA JE NATKRIVENO

Da, važno je da vas sklonište koje pronađete, ili izradite, štiti od kiše, ali je jednako važno da vas štiti i od vjetra, sunca i životinja iz šume. Zato se i zove sklonište, jer se u njemu morate moći skloniti baš od svih nedaća koje vas mogu pogoditi.

 

6. VLASTITI URIN VAS SPAŠAVA OD DEHIDRACIJE

Ovo koristite isključivo kao zadnju opciju – doslovno zadnju. Razmislite, ako ste dehidrirali tada je vaše tijelo iscrpilo baš sve zdravo iz vašeg tijela, a ispijanje urina će samo stvoriti dodatni napor za vaše bubrege i tijelo.

 

7. VODU JE NAJVAŽNIJE RACIONALIZIRATI

Iako je ovo dobra opcija, stručnjaci ipak preporučavaju da pijete vode koliko god je potrebno kako bi ostali minimalno dehidrirani jer nema smisla dijeliti vodu na tri dana ako će to značiti da nećete preživjeti do sutra. Umjesto toga je važnije voditi računa da se znojite što manje.

 

8. PIĆE VAS GRIJE U HLADNIM VREMENIMA

Da je tako, zar ne mislite da bi hodali mrtvi pijani i goli usred zime? Žestica će samo ostaviti dojam da vam je toplo jer će utjecati na vaše vene koje su pri površini, ali u stvari ćete se samo brže hladiti jer ćete se skidati „misleći“ da vam je hladno.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako inicirati jutarnji seks

Muškarci su raspoloženiji za sex ujutro nego žene ali se i njih može nagovoriti uz malo truda   „Kada im je kosa u neredu i ...