7 stvari koje biste trebali znati o O.J. Simpsonu

3

Priča o suđenju O.J. Simpsonu, nekadašnjem legendarnom igraču američkog nogometa, je jedna od najzanimljivijih i najkontroverznijih krimi priča ikada ispričanih. Nakon izuzetno uspješne Netflixove dokumentarne serije Making a Murderer, kriminalistički dokumentarci su tražena roba pa je veliku pažnju privukao i dokumentarac O.J. Simpson Trial: The Real Story, prikazan prije nekoliko dana na američkoj televiziji. Kako je ovaj novi osvrt na suđenje stoljeća podigao puno prašine, donosimo vam sedam stvari koje bi trebali znati o O.J. Simpsonu i njegovoj ulozi u ovom zločinu.

1. Robert Kardashian je navodno sakrio važan dokaz protiv O.J. Simpsona. Odvjetnika O.J. Simpsona Robert Kardashiana, oca Kim Kardashian, je obitelj žrtve Rona Goldmana optužila da je po dolasku na mjesto zločina sakrila nož s otiscima ubojice. Iako nikada nisu spomenuli Simpsonovo ime, očigledno su smatrali da je Kardashian sakrio dokaz koji bi upravo Simpsona odveo iza rešetaka. Kardashain je, naravno, odbacio sve optužbe.

2. Serijski ubojica je priznao ubojstva. Serijski ubojica i osuđenik na smrt Glen Rogers, poznatiji i kao The Cross Country Killer, je napisao pismo u kojem je priznao ubojstvo Nicole Brown i Rona Goldmana. U njemu je ustvrdio da mu je O.J. Simpson platio da upadne u kuću Brown i da ukrade 20.000 dolara vrijedne naušnice, te da mu je dao dozvolu da ubije Brown ukoliko to bude potrebno. Rogersje osuđen na smrt zbog uvojstva dvije žrtve, osumnjičen je za sedam ubojstava, a sam tvrdi da je ubio više od 70 žrtava.

3. Za vrijeme potjere za Simpsonom porasla je prodaja pizza. Tog 17. lipnja 1994. godine čak 95 milijuna Amerikanaca je sjedalo pred televizorima i gledalo prijenos uživo potjere auto-cestom za O.J. Simpsonom. Gledatelji su bili toliko prilijepljeni za ekrane da su mnogi odustali od spravljanja večere te su naručivali pizze. Tog dana je broj dostavljenih pizza u cijelom SAD-u bio jednak Super Bowl nedjelji, danu kada se obaraju rekordi u broju prodanih pizza!

4. Na dan presude američka je ekonomija izgubila 480 milijuna dolara! Podatak koji zvuči nestvarno, ali do kojega su došli matematičari i ekonomisti. Taj dan, kada je cijeli SAD biopred televizorima, međugradski pozivi su pali za čak 58 posto, potrošnja vode je drastično pala, a čak su i poslovni sastanci odgađani u iščekivanju presude. Ekonomija je taj dan izgubila gotovo pola milijarde dolara.

5. Nakon oslobađajuće presude O.J. Simpson je napravio veliku zabavu. Šokirana oslobađajućom presudom za osobu za koju su bili uvjereni da je ubojica, obitelji Brown i Goldman su morali na vijestima gledati i kako Simpson slavi na ogromnoj zabavi koju je napravio u svojoj vili. Okupio se toliki broj ljudi da je čak i policija morala uvoditi red.

6. Simpson je napisao knjigu „Da sam ja to učinio…“ Nakon oslobađajuće presude Simpson je pokušavao na sve načine uvjeriti cijeli svijet da je nevin, u što mu je malo tko vjerovao, a u nastojanjima mu sigurno nije pomogla knjiga „If I Did It: Confessions of the Killer“ koju je napisao i u kojoj piše kako bi on ubio Nicole Brown, da ju je išao ubiti!?

7. Mogao je zaraditi milijune dolara na prvom interviewu nakon presude. Shvaćajući da je trenutno vrlo vruća roba, Simpson je prišao Pay-per-view servisima licitirajući tko će više platiti za intervju. Mogao je dobiti desetke milijuna dolara, ali nitko nije htio sponzorirati kontroverznu emisiju. Isto se dogodilo i 2006. godine povodom izlaska njegove knjige kada je emisija bila dogovorena, ali je Fox odustao nakon snažnih protesta obitelji žrtava.

 

Nagradna igra:

Komentirajući ovaj tekst možete osvojiti i vikend boravak u Dubrovniku! Povodom našeg 10. rođendana pripremili smo nagradnu igru u kojoj će najsretniji čitatelj osvojiti vikend boravak u prelijepom Grand Hotelu Park u Dubrovniku.  Tijekom iduća dva tjedna komentirajte neki od naših tekstova na našoj web stranici, a svakim komentarom imate jedan ulaz u nagradnu igru. U petak, 11. ožujka, nasumičnim izborom netko od vas će moći početi planirati put za Dubrovnik.

Pri komentiranju vodite računa da napišete ispravan mail, kako bi vas mogli kontaktirati, te da komentar na tekst bude smislen. Jednostavne komentare, samo radi sudjelovanja a koji u biti nemaju veze s tekstom, nećemo uvažavati za ovu nagradnu igru. Također, moramo istaknuti da samo vaš prvi komentar na našoj stranici traži odobrenje administratora (kako bi spriječili spamove), a nakon toga možete komentirati bez ikakvih autorizacija.

Sretno!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

3 comments

Post a new comment

Doxa Mission 31 SUB Professional

Švicarski ronilački ljepotan koji je pod morem proveo 31 dan   „U čast pothvata Doxa je izbacila posebno izdanje sata pod nazivom Mission 31 SUB ...