7 novih viskija koje bi trebali probati

0

Svi mi volimo klasične viskije, ali svake godine se pojavljuju novi kvalitetni viskiji kojima bi trebali posvetiti malo pažnje. Iako vrlo vjerojatno, najčešće zbog nedostupnosti, ove viskije i nećete imati prilike isprobati, dobro je zapamtiti njihova imena.

 

GLENFIDDICH THE ORIGINAL

GlenfiddichOriginal

Prije više od 50 godina, točnije 1963. godine, Glenfiddich je predstavio Straight Malt, po mnogima prvi reklamirani single malt viski u svijetu. Kao posvetu svom slavnom viskiju Glenfiddich je predstavio The Original, viski koji okusom podsjeća na Straight Malt, a koji zahvaljujući osmogodišnjem ležanju u bačvama od europskog hrasta ima robusniji okus od 10 i 12-godišnjih viskija, ali još uvijek dovoljno uglađen za pravi užitak.

 

JAMESON CASKMATES STOUT EDITION

JamesonCaskmates

Vjerojatno ste već čuli za viski s utjecajem piva, i pivo s utjecajem viskija, a najomiljeniji irski proizvođač viskija, Jameson, je otišao korak dalje i predstavio viski inspiriran pivom! Caskmates se proizvodi na način da se viski, koji je već stario četiri godine, uljeva u bačve u kojima je prije bilo pivo. Rezultat svega je vrlo zanimljiv viski s vrlo ugodnim okusom s notama voća, čokolade, vanilije i banane.

 

HIBIKI JAPANESE HARMONY

HibikiHarmony

Japanski viskiji postaju toliko popularni da ih je sve teže i teže naći. Iznimka nije ni Suntoryjev Hibiki Harmony, viski koji je, prema riječima blendera Shinji Fukuya nastao inspiriran tvrtkinim grain viskijima koji brže sazrijevaju nego malt viskiji. Harmony tako nastaje blendiranjem grain viskija, koji je stario na višim temperaturama, i pet malt komponenti. Rezultat je viski vrlo bogatog okusa, i ukoliko želite ući u svijet japanskih viskija ovaj bi vam mogao biti odličan početak.

 

WILD TURKEY MASTER’S KEEP

WildTurkeyMaster

Prošle godine je blender Jimmy Russel proslavio 60 godina rada u Wild Turkeyu, dok je njegov sin Eddie napredovao u glavnog blendera. Kako bi proslavili važan događaj napravili su cijeli niz posebnih izdanja viskija, a najzanimljivim se pokazalo Master’s Keep. Riječ je u viskiju starom 17 godina koji je se odlikuje gustoćom i težinom te naznakama hrasta, cigara, klinčića, vanilije, papra i sušenog voća. Priznat ćete – vrlo zanimljiva kombinacija.

 

GLENFIDDICH RARE CASK 1978

Glenfiddich1978

Glenfiddich je u posljednjih godinu dana bio itekako vrijedan pa su svijetu, osim gore spomenutog The Originala, predstavili i posebno izdanje Rare Cask 1978. Kao dio rijetke kolekcije, ovaj 36-godišnji viski je proizveden u samo 150 boca zbog čega mu cijena i jest oko 20.000 kn. Ako se pitate kakvog je okusa 36-godišnji viski – s aromom od meda i karamela, te prizvukom zelene jabuke i crnog papra.

 

BOWMORE MIZUNARA CASK FINISH

BowmoreMizunara

Japan je dom posebne vrste hrasta zvane mizunara od koje se mogu napraviti i bačve. Međutim, proces je puno teži nego kod običnog hrasta jer je puno tvrđi, a mizunara mora biti stara barem 300 godina da bi se mogla napraviti kvalitetna bačva. Sa druge strane, mizunara daje jedinstven okus viskiju. Do zaliha ovog hrasta je došla škotska destilerija Bowmore koja je napravila posebno izdanje od 2.000 boca viskija koji je odležao u bačvama od mizunara hrasta.

 

GLENMORANGIE MILSEAN

GlenmorangieMilsean

Dok je Jameson pustio da viski leži u bačvama pive, Dr. Bill Lumsden je isto napravio s bačvama u kojima je prije ležalo vino! Rezultat je posebno izdanje koje je ime dobilo po galskoj riječi za „slatke stvari“. U mirisu ovog viskija pronalaze se tragovi kandiranog voća, karamela i limunske kiseline, dok je okus slatkast – s puno arome voća, kandirane naranče, badema i nagovještaja sladića. Ukoliko ste ljubitelj vina ovaj će vam se viski sigurno svidjeti!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Hrvatska Vyocam kamera osvaja Las Vegas

Vedran Vukman iz tima Streaming Solutions na ovogodišnjem je natjecanju tehnoloških ideja predstavio kameru Vyoocam za ‘point-of-view streaming’ videa, osvojio žiri i zaradio izlagački štand ...