7 grešaka koje pravimo pri trčanju

0

Ukoliko ste od onih koji vole trčati u prirodi, moguće je da radite neke od ovih grešaka

 

1. Baš kao i pred vježbu u teretani i pred trčanje se morate dobro rastegnuti. Vaše tijelo ne može tek tako biti spremno za velike napore, i jednostavno nije u „radnoj brzini“. Stoga, se prije trčanja dobro razgibajte, zagrijte mišiće i tek onda počnite s trčanjem. To je jedini način da izbjegnete ozljede!

 

2. Mnogi muškarci smatraju da se klin klinom izbija, te da će se protiv boli boriti tako što će trčati još više – „kad se zagriju mišići, bol će prestati“. To možda i jest djelomično točno, ali samo djelomično. Jer čak i ako bol prestane zato što se mišić ugrije, bol će postati još jača kada se ohladi, a ujedno možete još više povećati ozljedu. Stoga slušajte svoje tijelo i ako osjećate bol preskočite trčanje.

 

3. Nije dovoljno uzeti prve tenisice koje vam dođu pod ruku (pogotovo one najjeftinije), trčati i očekivati da nećete imati baš nikakvih problema. Ukoliko želite igrati tenis morate imati pravi reket, ukoliko želite ići u lov morate imati pravu pušku, a ukoliko želite trčati morate imati prave tenisice. Postoje modeli tenisica za nošenje u casual prilikama, a postoje i one koje su baš namijenjene trčanju.

 

4. Sjećate li se Michaela Johnsona, legendarnog atletičara iz sredine 90-tih koji je vladao na 200 i 400 metara? Njegov uspravni stil trčanja je bio prepoznatljiv, i iako ne trebate trčati tako kao on, svejedno bi trebali trčati što uspravnije, čak i ako to znači žrtvovanje brzine u početku. Na taj naičn ćete izbjeći ozljede leđa.

 

5. Druga stvar koju trebate izbjegavati jest da pri trčanju stopalom prvo dodirujete tlo. To je najčešći problem koji se događa pri trčanju, ali na ovaj način ćete prije iscrpiti energiju, a ujedno ćete se lakše ozlijediti.

 

6. Kada već pričamo o stilu trčanja, trebali bi pripaziti i na držanje ruku. Preveliko mahanje će vas također iscrpiti prije vremena, stoga pazite da su vam ruke savinute i da se vaš lakat miče uz bokove.

 

7. Kao što smo već spomenuli, kod trčanja bi trebalo slušati svoje tijelo. Često znakove koje nam tijelo šalje ignoriramo, pa se tako jednostavno možemo – pretrčati. Upala mišića je u tom slučaju realna opcija, a tijelo koje je izmoreno je sklonije i bilo kojim drugim bolestima. Također, na taj način ne samo da nećete ostvariti napredak, nego ćete ga i onemogućiti. Stoga počnite s manjima razdaljinama te postepeno povećavajte pretrčane metre, onako kako vam tijelo bude dozvoljavalo.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Erin Heatherton

Nakon najuspješnije godine u životu američke manekenke, pitanje je gdje joj je granica?     Američki model Erin Heatherton najpoznatija vam je po svojim šetanjim ...