7-dnevni izazov: Poboljšajte zdravlje i kvalitet života

0

Svi fitness programi, među ostalim i oni koje čitate na Kultu, su dobra stvar, ali malo ih tko ozbiljno počne raditi! Zašto? Zato što većina muškaraca ne ide u teretanu, i zato što se nikada nisu ozbiljnije posvetili treniranju. Nije da većina nas to ne želi, nego je problem napraviti nešto više od same želje. Svi mi imamo želju živjeti zdravije, ali problem je odjednom priviknuti se na novi zdravi način života koji uključuje fizičke aktivnosti, treniranje, pravilnu prehranu… Baš tu leži glavni problem – ne možemo odjednom krenuti u nešto novo jer će nas to najčešće nakon nekog vremena odbiti, i natjerati da se vratimo na staro, bez iti malo motivacije da pokušamo opet.

Da bi krenuli u zdravi život najbolje je krenuti postepeno, kako bi privikli tijelo i natjerali da ga želi još. Stoga vam danas donosimo sedmodnevni program sitnih stvari koje će poboljšati naše zdravlje i kvalitetu života, i nakon kojih ćemo poželjeti napraviti i druge promjene poput treniranja i pravilne prehrane. Krenite dan za danom, svaki dan unoseći novu promjenu u svoj život, i već nakon sedam dana htjet ćete napraviti iduće korake!

 

DAN 1: JEDITE SAMO KAD STE GLADNI

Svi mi, kada je hrana u pitanju, imamo dređena pravila. Ujutro jedemo doručak, zatim užinu, pa ručak, pa eventualno ponovo užinu, i na kraju večeru. Mnogi imaju i još dodatne užine tijekom dana. Obroke ne treba izbjegavati, pogotovo ne doručak, ali problem nastaje što druge obroke u tijeku dana jedemo iz navike, i ako ih slučajno preskočimo osjećat ćemo da nam nešto nedostaje jer smo preskočili uobičajenu rutinu, ne zato što smo gladni. Stoga, za prvi dan odlučite preskočiti užine između obroka, i jesti samo onda kada ste i stvarno gladni.

 

DAN 2: FIZIČKA AKTIVNOST PRIJE OBROKA

Ukoliko hodate, trčite ili dižete težine nakon obroka vaše tijelo će početi crpiti energiju iz baš te hrane koju ste pojeli – što je dobra stvar. Ali, ukoliko želite topiti naslage morate natjerati tijelo da crpi rezerve energije pohranjene u vašem tijelu. Stoga prije svakog obroka prošećite, potrčite, radite sklekove ili napravite cijeli trening. Ne samo da ćete napraviti bolje vašem tijelu nego ćete nakon treninga manje osjećati glad.

 

DAN 3: BOLJE SPAVAJTE

Kvalitetan san je izuzetno važan za zdravlje, ne samo količinski nego i kvalitetom. Čak i ukoliko spavate ptrebnih 7-8 sati, a imate isprekidan san bit ćete stalno izloženi stresu, a nenaspavanost dovodi do pada koncentracije, razdražljivosti, umora, pa čak i do kardiovaskularnih bolesti. Stoga napravite sve što je u vašoj moći da si osigurate kvalitetan san – sobu koristite samo za spavanje, pogasite sve uređaje tijekom noći, pogasite sva svijetla (čak i svijetla za stand-by na uređajima mogu ometati san), ne radite na računalu prije spavanja…

 

DAN 4: DRŽITE SE JUTARNJIH RITUALA

Istraživanja su pokazala da su muškarci koji se svako jutro pridržavaju istih rituala manje skloni stresu. Nikada se nemojte dizati u posljednji tren, već budilicu namjestite ranije kako bi sve pripremne radnje obavili bez požurivanja. Ukoliko ne možete bez jutarnje kave, napravite si je i popijte u miru. Ukoliko volite ujutro pročitati najnovije vijesti – napravite to. Idealno bi bilo da jutarnja rutina uključuje i vježbanje – pa čak i ako je riječ samo o 10-tak sklekova.

 

DAN 5: DRUŽITE SE

Uz današnji ritam života, i pogotovo uz svu tehnologiju, ljudi sve manje imaju osobnog kontakta, te su sve više uvučeni u sebe i svoj svijet. Izdvojite za početak svega 30 minuta tjedno kako bi pošli s nekim koga niste odavno vidjeli na kavu. Ili, ukoliko ste ovisnik o društvenim mrežama pođite na Facebook i iskreno se ispričajte s nekim. Nemojte se pretvarati u robota, vratite se korjenima.

 

DAN 6: POSTAVITE SI CILJEVE

Čak i oni koji su zauzeti po cijeli dan mogu sve stići ukoliko si svoja 24 sata dobro isplaniraju. Kvalitetno planiranje je bit svega. Stoga, svako jutro sastavite popis svih stvari koje morate napraviti. Zadovoljstvo koje ćete na kraju dana imati kada vidite sve obveze precrtane će pridonjeti smanjenju stresa, te sveukupno vašem zdravlju. Ali, nemojte se zaustavljati samo na dnevnim obvezama. Zapišite što sve želite napraviti u nekom određenom radzbolju, npr. u slijedećih godinu dana. I neka vam taj popis bude motivator za ostvarenje ciljeva.

 

DAN 7: ISKORISTITE TEHNOLOGIJU

Život je danas nezamisliv bez tehnologije, i koliko god govorili sebi kako ćemo isključiti pametni telefon i poći u prirodu cijeli dan, rijetko ćemo to napraviti. Ali, tehnologija ne znači samo loše stvari, tehnologiju možemo iskoristiti i za dobre stvari. Danas postoji veliki broj aplikacija koje vam mogu pomoći u ostvarenju vašeg cilja – zdravijeg načina života! Npr. brojač pređenih metara/kilometara će vam dati informaciju jeste li dostigli vaš dnevni plan pješačenja, te će vas ujedno natjerati da ga i ostvarite ukoliko niste uspjeli.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Ana Kournikova

Prelijepa Ruskinja najzaslužnija je, iako već 11 godina aktivno ne igra, što je ženski tenis postao sport koji se gleda     Nizozemski tenisač Richard ...