6 stvari koje ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj

5

Došli ste doma “crknuti” od posla ili jednostavno nemate vremena za kuhanje pa posežete za podgrijavanjem jela u mikrovalnoj pećnici. Ipak, postoje neka jela koja bolje izgledaju i imaju bolji okus ako ih podgrijete u pećnici ili na štednjaku.

Poznata kulinarska stranica Food Network napravila je popis šest stvari koje ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj. Dajte si vremena i podgrijte ih na bolji način, a evo nekoliko savjeta kako to učiniti.

1. Složenci. Ovu hranu bolje je grijati tako da je poprskate vodom, a para će spriječiti sušenje tijekom podgrijavanja. Složenac čvrsto prekrijte folijom i pecite na oko 160 stupnjeva dok se ne zagrije dovoljno. Provjerite temperaturu u sredini složenca, na tom mjestu potrebno je najviše da se zagrije.

2. Pržena piletina. Stavite piletinu na tavu i prekrijte folijom. Desetak minuta držite je na oko 190 stupnjeva pa uklonite foliju. Nastavite peći dok piletina nije dovoljno ugrijana.

3. Pizza. Ako podgrijavate više komada, pecite ih u pećnici na 190 stupnjeva dok se sir ne otopi, a kora ne postane hrskava. Ako imate samo komad-dva, postavite ih na suhu tavu i pokrijte folijom. Zagrijte na srednjoj temperaturi dok se sir ne otopi i kora na postane hrskava.

4. Tjestenina. Tjesteninu bez umaka možete ugrijati u loncu kipuće vode za 30 do 45 sekundi. Tjesteninu u umaku na bazi ulja ili vrhnja može biti malo problematično ugrijati jer se u slučaju pregrijavanja ulje ili vrhnje mogu odvojiti, a hrana postati preuljasta. Grijte hranu u loncu na srednje niskoj temperaturi i dodajte malu količinu ulja ili vrhnja te često miješajte. Tjesteninu u umaku od rajčice možete jednostavno zagrijati na srednjoj temperaturi, a ako je pregusta, razrijedite je s malo vode i po potrebi dodajte začine.

5. Odresci. Ostatke prvo tanko narežite kako bi se ravnomjernije zagrijali. Ubacite u tavu s malo ulja na srednjoj temperaturi dok odresci ne potamne na rubovima i dovoljno se zagriju.

6. Pomfrit. Pržene krumpiriće teško je podgrijati, a da ne izgube okus, teksturu i finoću. Za najbolje rezultate zagrijte malo ulja na tavi s neprianjajućom površinom dok ne počne svjetlucati. Pomfrit stavite na vruće ulje i pržite dok ne postane smeđ i hrskav.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

5 comments

  1. Nikolina 29 veljače, 2016 at 12:05 Odgovori

    Mikrovalnu smo izbacili prije pet godina. Mislim da je bolje skroz izbjegavati zagrijavanje u mikrovalnoj zbog zračenja koje ima.

  2. Ivana 5 ožujka, 2016 at 17:51 Odgovori

    Nemam mikrovalnu jer sam pročitala da drastično mijenja kemijsku strukturu hrane koja zatim postaje kancerogena. Iako…negdje sam pročitala i da je to medijska propaganda kojom se nastojala bojkotirati prodaja mikrovalne! Tako da, tko će ga znati što je istina…za sada je ne namjeravam kupiti jer uz to što navodno čini hranu nezdravom, čini je i bezukusnom!

Post a new comment