6 šešira za prave muškarce

0

Ukoliko ste se odlučili nositi šešir izaberite jedan od ovih modela

 

„Trilby je najviše popularan zbog toga što se može oblikovati na najrazličitije načine pa ga svaki muškarac može prilagoditi svom ukusu“

 

Poslovni izgled se nekada bez šešira jednostavno nije mogao zamisliti (pogledajte samo seriju Momci s Madisona), a nošenje elegantnog pokrivala za glavu se ponovo vraća u modu. Međutim, ukoliko ćete se odlučiti za taj potez, nemojte bilo što stavljati na glavu, već izaberite jedan od klasičnih tipova, a vodite računa i o kvaliteti. Da bi izabrali model, danas vam donosimo pregled modela koji mogu proći s elegantnim poslovnim izgledom…

 

fedora

FEDORA

Vjerojatno najklasičniji i najelegantniji model šešira je definitivno fedora koja je dobila ime po melodrami Victorien Sardoua iz 1882. Prikladan je za neformalno dnevno i večernje izdanje, ali bi ga zbog širokih oboda ne bi smjeli nositi muškarci koji imaju usko lice. U originalu fedora je bila šešir od mekog filca s niskom, suženom i naboranom krunom uzduž šešira koja je imala zavinuti obod, dok je danas s obodom na savijanje, te vrpcom oko šešira koja može biti široka i do pet centimetara.

 

trilby

TRILBY

Danas popularna verzija fedore se razlikuje po tome što je od krućeg materijala, te sužen sa centimetar do centimetar i pol širokom vrpcom oko krune koje je obično od rebrastog materijala. Ime je dobio po junakinji iz romana George Du Mauriera, a nosi se u neformalnim situacijama, kada jednostavno želite izgledati profinjeno i modno osviješteno. Popularan je najviše zbog toga što se može oblikovati na najrazličitije načine pa ga svaki muškarac može prilagoditi svom ukusu.

 

hamburg

HAMBURG

Šešir koji se prvi put pojavio u njemačkim toplicama i ljetovalištu, pa je tako dobio i ime, idealan je ukoliko ste već zašli u neke godine. Hamburg ima karakterističan zavinut obod i blago udubljenje naprijed i natrag, a prikladan je kao dio i dnevne i večernje garderobe. Crni ili  tamno plavi hamburg nosi se s tamnim odijelom u proljeće ili jesen, a s kaputom zimi. Ukoliko imate okruglo lice trebali bi samo voditi računa da vrh šešira ne smije biti previsok.

 

panama

PANAMSKI SLAMNATI ŠEŠIR

Kao što se može zaključiti po izgledu, ovaj je šešir moguće nositi samo u kasno proljeće ili ljeto. Panama šešir donijeli su mornari koji su se vraćali iz latinoameričkih zemalja pred kraj 19. stoljeća, a zanimljivo je da nije proizvođen u Panami već u Ekvadoru! Riječ je o slamnatom šeširu oko kojeg je do maksimalno sedam i pol centimetara širokom svilenom vrpcom.

 

porkpie

PORKPIE

Ovaj šešir čudnog imena je svoj ime dobio po spljoštenom vrhu krune odakle i iluzija na englesku pitu. Iako su prvotno bili namijenjeni studentima, ali su se njima oduševili FredAstaire i Carry Grant koji su ih i popularizirali. Zbog sportskog izgleda idealan je za sportske događaje, ali bi ga niski muškarci i oni okrugle glave trebali izbjegavati.

 

vozackakapa

VOZAČKA KAPA

Izumljena kako bi zamijenila derby šešir kojega je vjetar često otpuhivao s glava vozača, vozačka kapa koja je čvršće stala na glavi postala je popularna krajem 19. stoljeća. Upravo zbog potrebe za čvrstoćom vozačka kapa je napravljena od tvrđih materijala poput grubog tvida, najčešće s uzorkom, ali i jednobojnog. Idealan je za muškarce u godinama koji su na odmoru u prirodi ili nekom od vanjskih sportskih događanja poput nogometnih utakmica.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako impresionirati svog šefa?

Ulizivanje nije potrebno, za promjenu – dovoljno je raditi svoj posao   POZNAVAJTE RAD TEHNIKE Poznavanje kako neke stvari rade može vam donjeti samo pluseve. ...