6 legendarnih američkih „muscle“ automobila

0

Kao i u svemu, tako i automobilima, postoji razlika između Europe i SAD-a. Dok su europski automobili graciozni ljepotani, američki su najčešće izgledali kao cestovne krstarice. Ali, ima nešto muževno i privlačno u tim američkim „muscle“ automobilima što je uvijek privlačilo muškarce širom svijeta.

 

01chevroletcorvettec1

CHEVROLET CORVETTE C1

Automobil koji vam je dobro poznat iz teenagerskih filmova 50-tih i 60-tih je prva generacija sportskog modela Corvette. Koncept predstavljen 1953. godine je toliko oduševio da je proizvodnja požurena što je u konačnici dovelo do toga da model i nije ispunio očekivanja, ali će svejedno biti zapamćen kao jedan od najomiljenijih američkih automobila svih vremena.

 

02fordmustang2

FORD MUSTANG

Mustang je sinonim za američke „muscle“ automobile, i sama riječ Mustang ulijeva strahopoštovanje. Ovaj, sad već legendarni, model je svijetlost dana ugledao 1964. godine, da bi samo dan nakon predstavljanja novine bile zatrpane oduševljenim recenzijama. Mustanga je dodatno prema slavi poguralo i pojavljivanje u Goldfingeru.

 

03pontiacgto

PONTIAC GTO

Iako su „muscle“ automobili postojali i ranije, mišljenje je da je baš Pontiac GTO, čija se prva generacija pojavila 1964. godine, zaslužan na pravu epidemiju u kojoj su se najveći američki proizvođači automobila natjecali tko će proizvesti bolji sveamerički model. Prva generacija se proizvodila do 1967. godine.

 

04chevroletcamaro

CHEVROLET CAMARO Z28

„Rat“ pokrenut od strane Pontiaca i Forda je prihvatio i Chevrolet koji je 1966. godine predstavio svoju uzdanicu – model Camaro Z28. Ovaj je automobil, izuzetno macho izgleda, dijelio puno toga s Pontiac Firebirdom koji pak nikada nije ostvario uspjeh kao i Camaro. Do danas je proizvedeno pet generacija, ali prva ostaje nedodirljiva.

 

05dodgecharger

DODGE CHARGER

Veliki poker vladara američke muscle scene, uz Chevrloet, Pontiac i Ford, činio i Dodge, koji se također brzo uključio na scenu i to svojim Charger modelom. Nakon što je dvije godine u proizvodnji bila prva generacija Chargera, poučeni greškama u Dodgeu su izbacili puno uspješniju drugu generaciju. Ovaj je automobil ujedno tipičan primjer pojma „cestovna krstarica“.

 

06shelbymustang

SHELBY MUSTANG GT500

Svima onima kojima Mustanzi nisu bili dovoljno jaki uvijek su se mogli obratiti Shelbyju koji je radio puno brutalnije verzije, pa tako i prve generacije Mustanga. Njihova verzija, Mustang GT500 je zahvaljujući filmovima toliko poznata, da za mnoge upravo ona predstavlja pojam snažnog američkog „muscle“ automobila.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako postati neodoljiv ženama?

Mislite da je teško osvojiti djevojku vaših snova? Pokušajte radeći malo na sebi tako da budete bolji u ovih 10 stvari   1. Budite zabavni. ...