5 teorija zavjere o padu leta 9525

0

Sasvim očekivano pojavile su se mnoge toerije o tome što se dogodilo s Germanwingsovim letom

 

KVAR

Sasvim logično, prva teorija koja se pojavila je bila da je riječ o kvaru, te da se krivnja prebacuje na kopilota Lubitza kako bi se zaštitili Airbus i/ili Germanwings. U ovu teoriju, sudeći po komentarima na našim portalima, vjeruje veliki broj ljudi. Međutim, pri tome se zaboravljaju neke važne stvari. Zrakoplovi, nažalost padaju, često i zbog kvarova kao glavnog ili jednog od razloga. Air France je izgubio zrakoplov, American Airlines, EgyptAir, KLM… Padali su i Airbusi i Boeinzi, i svaki put kada bi bio otkriven tehnički kvar napravljeno je sve da bi se takve stvari popravile i nikada više ponovile. I nikada prodaja karata ili zrakoplova nije pala, osim eventualno kratkoročno. Airbusu i Germanwingsu sigurno ne bi odgovaralo da otkriju da je zrakoplov pao zbog kvara, ali ih to ne bi niti uništilo. A osim toga, ovakav scenarij ne odgovara Lufthansi (vlasniku Germanwingsa) koja je očigledno dopustila psihički nestabilnom pilotu da leti.

 

PROJEKTIL

TWA, let 800, je 17. srpnja 1996. godine poletio iz New Yorka za Pariz, da bi samo 12 minuta kasnije eksplodirao u zraku. Kako su se u blizini odigravale vojne vježbe američke mornarice, brzo je za sve okrivljeno slučajno obaranje, a neki svjedoci i danas tvrde da su vidjeli kako se projektil približava zrakoplovu. Službeno objašnjenje je ipak bilo drukčije, i za nesreću su proglašene neispravne instalacije u spremniku.

Ali, je li Germanwingsov let oboren greškom? U blizini nije bilo vojnih vježbi, niti bitnica projektila zemlja – zrak, ali – je li zrakoplov mogao oboriti vojni zrakoplov? Pobornici ove teorije tvrde – da. Dokazi koje nude su to što se nigdje ne vidi mjesto udara, a zrakoplov je raznesen u tisuće dijelova od kojih je najveći veličine automobila, što je po njima jasan dokaz da je zrakoplov eksplodirao u zraku!

 

RELIGIJSKI EKSTREMIZAM

Terorizam je mnogima pao na pamet odmah čim su prvi put čuli za nesreću. Ali, nakon što je otkriveno da zrakoplov nije raznesen bombom, te da nije bilo otmičara, s terorizmom se povezao sam Lubitz! Iako Lubitz nije musliman, već židov, pojavile su se teorije da su mu muslimanski esktremisti „isprali mozak“, a potvrdu toga su pronašli u normalnom disanju Lubitza sve do samog kraja – što smatraju sigurnim dokazom da Lubitz nije bio svjestan svojih postupaka. Također, može se naići na transkripte iz kokpita u kojima kopilot izgovara „pouzdajem se u Alaha“, ali ovi transkripti su, slučajno ili ne, „posuđeni“ iz

Ali, Lubitza je kao židova teško povezati s radikalnim muslimanima, ali zašto ga ne povezati s radikalnim židovima? I to su neki napravili pa guraju teoriju da je Lubitz namjerno srušio zrakoplov kao osvetu Njemcima za holokaust!

 

UŠUTKAVANJE AMERIKANKE

Samo je bilo pitanje vremena kada će se s nesrećom povezati SAD. Na letu 9525 je bilo troje Amerikanaca, ali teoretičari su se uhvatili jednog imena – Yvonne Selke. Naime, mlada Selke je bila pregovarač Booz Allen Hamitlona, tvrtke koja je radila na ugovaranju sigurnosnih i obrambenih poslova za američke obavještajne agencije. Bez obzira što Selke nije bila visokorangirana, nekima je samo spomen obavještajnih agencija bio dovoljan da zaključe da  je zrakoplov u biti oboren (projektilom ispaljenim sa zrakoplova ili zemlje, ili bombom) kako bi se ubila ona. Je li moguće da je obična zaposlenica znala neke tajne i možda ih željela podjeliti s novinarima pa je zbog toga „ušutkana“? Teško.

 

MASOVNO SAMOUBOJSTVO

Vjerovali ili ne, čak i na ovu teoriju možete naići na internetu. Prema pobornicima ove sulude teorije, Lubitz jest srušio zrakoplov ali zajedno s pilotom i uz suglasnost svih (ili barem većine) putnika. Nazvati ovo suludim je još blago, pogotovo jer se kao primjeri slične situacije uzimaju EgyptAirov let 990 i SilkAirov let 185 – oba slučaja su identičan slučaj Germanwingsovu, ali ne u masovnom samoubojstvu, već u tome da je pilot izvršio samoubojstvo odvevši sa sobom u smrt i putnike i ostale članove posade.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments