5 smartphonea s najboljom kamerom

0

Kamere koje posjeduju današnji pametni telefoni su nevjerojatne s obzirom na njihovu veličinu. Većina svjetskog stanovništva ne bi vidjela razliku između fotografije napravljene mobitelom ili nekim profesionalnim fotoaparatom, što dovoljno govori o napretku malih senzora. Za Vas smo izdvojili 5 najboljih kamera koje možete naći na današnjim mobitelima.

 

iphone6scamera

APPLE IPHONE 6S PLUS

Appleov adut je (ponovno) ponajbolji mobitel po pitanju kamere. Ove godine je broj megapiksela porastao (s 8 na 12), no smanjili su veličinu piksela, što je negativna vijest u odnosu na prošlogodišnji model. No unatoč tome, iPhone 6S plus može izraditi neke sjajne fotografije, a nekada tako dobre da zasjenjuje konkurenciju, za što je zaslužan gotovo savršeni softver koji upravlja sustavom leća u kameri. Ništa manje impresivno nije ni video snimanje, koje je od ove godine omogućeno u ultra HD rezoluciji, nešto što je u android svijetu dostupno od 2013., kada je predstavljeno na Samsung Galaxy Noteu 3.

 

nexus6pkamera

GOOGLE NEXUS 6P

Napokon smo dočekali Nexus sa zaista dobrom kamerom. Prijašnji modeli su uvijek bili korak iza najboljih, no ove godine to nije slučaj. Huawei je izradio 6P, te napravio potpuno novi, 12-megapikselni senzor, s veličinom piksela od 1.55µm (koliko je iPhone prošle godine imao), što uz raspoloživi broj megapiksela daje izvrsne fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Ono što mu naspram konkurencije fali je optička stabilizacija slike (OIS), no za sada se pokazalo kako 6P i bez nje uspijeva vrlo dobro konkurirati najjačima.

 

lgg4kamera

LG G4

Ako imate vremena za igranje s postavkama fotografije, velika je mogućnost da ćete s ovim uređajem moći napraviti respektabilne uratke. Ima veliki otvor blende od 1.8, što je trenutno najviše u svijetu mobitela. Dobra strana toga je što u senzor ulazi mnogo svjetla te tako u uvjetima slabog osvjetljenja možete napraviti kako tako dobre fotografije. Loša strana je manja oštrina fotografije, stoga ne čudi što se Apple „zaglavio“ na brojci 2.2. U automatskom modu rada, G4 se snalazi nešto slabije od Samsunga, Applea i Nexusa, no zato ćete uštimavanjem postavki postići sjajne rezultate. OIS je izvrsno dorađen, što i ne čudi s obzirom da je ovo treća godina uzastopno otkako ga je LG usadio u stari dobri G2.

 

motorolakamera

MOTOROLA MOTO X PURE EDITION

Iznenađujuće je da se Motorola našla na ovoj listi, no istina je, napravili su jednu od najboljih kamera na tržištu mobitela. Broji čak 21 megapiksel, što će biti dovoljno da izradite omanji plakat. Fotografije u uvjetima dobrog osvjetljenja su možda i najbolje na tržištu, s obzirom da softver gotovo savršeno raspoređuje količinu bijele, RGB (balans crvene, zelene i plave boje) i izvrsnu ekspoziciju. U uvjetima slabijeg osvjetljenja se može napraviti dobra fotka, no područje je to u kojem ovaj model kaska za konkurencijom.

 

samsunggalaxycamera

SAMSUNG GALAXY NOTE 5

Dobro nam poznati senzor od prošlogodišnjeg Notea 4 je dodatno unaprijeđen, te sada predstavlja sam vrh ponude senzora za kamere, koju potpisuje Sony. Slabost Samsungovih kamera u zadnjim godinama je bila loša kvaliteta fotografije u noćnim uvjetima, što je sad popravljeno i Note 5 je odličan za noćna zbivanja. Za pohvaliti je i bljeskalica, koja iako nije dual tone (dvije ledice, koje su različite boje kako bi bolje pokrili spektar), daje najbolje balansirane boje, što je za veliku pohvalu, jer proizvođači glavinjaju u ovom području već godinama. Za pokuditi je video snimanje, nešto po čemu je Samsung bio prepoznatljiv. Daleko je to od lošeg video snimanja, no izgubili su mjesto na tronu te ih je nekoliko suparnika prešlo. Priča se da Samsung priprema novi senzor, nešto slično kao onaj na Nexusu 6P, što bi moglo još više poboljšati performanse ionako dobrih kamera na Samsungovim modelima.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments

Je li ovo horror koji čekamo?

Trailer za ovaj found footage horror najavljuje da bi ovaj film mogao biti jedan od boljih horrora   „Prema objavljenom traileru U mraku katakombe bi ...