5 savjeta za zdravi život u 2015.

0

Nova godina je uvijek prilika za povlačenje crte i kretanje iz početka, a vi se u 2015. godini držite ovih savjeta kada je riječ o fitnesu

 

1. PIJTE PUNO VODE

Ako tražite nešto što će vam odmah poboljšati zdravlje ne trebate tražiti dalje od – vode. Neka vaša prva novogodišnja odluka, vezana za zdravlje, bude piti puno vode. Počnite s jednom velikom čašom odmah ujutro, te nastavite tijekom cijelog dana tako da do kraja dana u sebe unesete 8-10 čaša vode. Najbolje je da si nabavite bocu koju ćete nositi svugdje sa sobom. Zašto je dobro piti više vode? Prije svega, znate i sami da se unošenjem većih količina tekućina u tijelo češće i mokri, a to znači bolju detoksikaciju tijela. Također, vaše će tijelo bolje apsorbirati nutrijente, mišići će vam bolje raditi tijekom vježbe a izbjeći ćete i sve probleme koje donosi dehidracija.

 

2. NEKA VAM KVALITETAN SAN BUDE PRIORITET

Što je bolje – spavati osam sati i nakon toga odraditi intezivni trening ili spavati osam sati i ne raditi trenig? Vjerovali ili ne, odgovor je ovo drugo! San je itekako važan, tj. važan je kontinuitet sna, jer osam sati sna neće biti dovoljno ukoliko se budite u toku noći nekoliko puta. Također, današnjim ritmom života je teško i uhvatiti osam sati sna, stoga spavajte koliko možete, ali kvalitetno. Izbjegavajte predugo sjedanje ispred monitora prije spavanja, kao i stres. Kvalitetan san je važan jer nedostatak sna smanjuje razinu testosterona, dok istovremeno povećava razinu kortizola (stres hormona). I zapamtite da kvalitetno vježbanje omogućuje bolji san!

 

3. PAZITE ŠTO JEDETE

Koliko ste puta čuli da netko, tko je potpuno predan fitnesu, računa sve kalorije i dobro pazi koliko i što unosi u tijelo? Sigurno ste se nasmijali na njihov način života, ali brojanje kalorija je najbolji način da se kontrolira prehrana. Naravno, vi to nećete raditi jer niste profesionalni bilder, ali nije loša ideja jedan tjedan posvetiti upravo tome – brojanju kalorija i računanju dnevnog unosa. Jedan tjedan će biti sasvim dovoljno kako bi stekli okviran uvid u vaše prehrambene navike. Više od tjedan dana računanja i neće biti potreban jer u konačnici i nije važno koliko se jede, već što i kad!

 

4. ISPROBAJTE „LOW CARDIO“ VJEŽBE

Posljednjih pet godina su vježbe intezivnogcardio postale trend. Nije ni čudo s obzirom da se s njima mogu postići jako dobri rezultati. Istina, nećete se izgraditi u samo šest tjedana, ali će učinak na vašu kondiciju biti nevjerojatan pa više nećete povraćati od umora nakon što se malo zatrčite za tramvajem. Ipak, unatoč učincima intezivnogcardia na tijelo, stručnjaci sve više predlažu vježbe laganijeg inteziteta. Ove vježbe imaju najveći učinak na srce, koje je ne zaboravimo – mišić. Vježbe manjeg inteziteta će povećati sposobnost srca da pumpa krv, a bolji protok krvi znači više kisika u tijelu. To ujedno znači i bolji oporavak umornih mišića nakon treninga.

 

5. IMAJTE HOLISTIČKI PRISTUP VJEŽBANJU

Ukoliko želite imati pravi pristup vježbanju i fitnesu, važno je izbaciti iz glave ono „moram uspjeti“ i „sve ili ništa“. Koliko vas god možda spomenuta dva pristupa motivirala, istovremeno će na vas stvarati i pritisak. Današnji stručnjaci sve više uvode i riječ „holistički pristup“ kada je riječ o tome na kakav bi način trebali pristupati vježbanju. Važno je da u glavi cijelo vrijeme imate da kardio vježbe djeluju, da treninzi s težinama djeluju, šetanje djeluje, vožnja bicikla djeluje, haklanje djeluje… Prepustite se trenutku, ne zamarajte se time jeste li taj tjedan skinuli određeni postotak masnih naslaga, već jednostavno uživajte u treningu i zdravom životu!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najbogatijih gitarista današnjice

Lista najbogatijih gitarista izgleda potpuno drukčije nego bi očekivali   10. TOM PETTY 75 milijuna dolara Tom Petty i Heartbreakersi su rock klasici koji su ...