5 savjeta za kvalitetniji san

0

Kvalitetan san je potreban ukoliko želite biti odmorni i spremni za sve dnevne izazove

 

PAZITE NA PREHRANU

Na prehranu bi trebali paziti cijeli dan, ali posebnu pozornost na to što jedete i pijete obratite prije samog spavanja. Hrana bogata masnoćama će vam prirediti česta buđenja tijekom noći zbog žeđi, a ujutro ćete se probuditi „grogi“. Trebali bi izbjegavati začinjenu hranu koja će vam donijeti žgaravicu ali i hranu bogatu ugljikohidratima. Na kavu i gazirana pića bi trebali zaboraviti poslije 16 sati, a nije loša ideja izbjegavati i alkohol.

 

ODLAZAK NA SPAVANJE U IDEALNE SATE

Trebate zapamtiti da smo aktivni tijekom dana s razlogom, i da bi sve svoje aktivnosti mogli obaviti na kvalitetan i učinkovit način potrebna je određena količina sna. Neki će reći minimalno osam sati, ali idealom se smatra sedam sati. Međutim, koliko je važno da odspavate bez buđenja određenu količinu sna, toliko je važno i u koje sate idete spavati. Ukoliko liježete u tri sata ujutro nećete funkcionirati na idealan način bez obzira spavali i 10 sati. Idealno je također i da odlazite na spavanje u iste sate.

 

UZMITE MAGNEZIJ

Dodaci prehrani uvijek dobro dođu, a magnezij će vam pomoći kod spavanja. Osobama kojima drhte ruke ili se grče mišići, doktori će uvijek preporučiti magnezij jer on djeluje kao prirodni sedativ. Stoga će vam tableta magnezija prije spavanja omogućiti kvalitetniji san (ne brže padanje u san) i samim tim bolji odmor tijekom noći. Ukoliko niste ljubitelj tableta (bilo šumećih, bilo onih presvučenih filmom) spomenimo da se magnezij nalazi u bananama.

 

IZBJEGAVAJTE PLAVO SVIJETLO

Zašto se ljudima manje spava tijekom dana nego tijekom noći? Osim što navika igra puno (ipak smo navikli odlaziti na spavanje noću), ulogu igra i genetika. „Plavo svijetlo“ koje nam dolazi tijekom dana daje signale našem mozgu, ali je problem u tome što plavo svijetlo emitiraju i naša računala, varajući tako naš mozak koje misli da je dan, pa ćete stoga teže zaspati (koliko god vas gledanje u računalo umaralo). Stoga, prije spavanja isključite računalo, pametne telefone i slične uređaje u odmorite oči.

 

SPAVAJTE U MRAKU

Što nas dovodi do posljednje točke. Pogasite sve moguće uređaje jer će i najmanje standby svijetlo s televizora dopirati do vašeg tijela, a genetikom će naše tijelo pri svijetlu počinjati proces buđenja. Stoga je potrebno da spavate u što je moguće tamnijoj sobi, a ukoliko je to teže ostvarivo nije loša ideja staviti niti povez preko očiju. Iznenadit ćete se koliko ćete kvalitetnije spavati ukoliko spavate u potpunom mraku!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Johnny Depp

Svojevrsnu nagradu za životno djelo Depp je dobio, sasvim zasluženo, na nedavno održanim MTV-jevim filmskim nagradama     Koliko god današnji glumci i pjevači bili ...