5 razloga zašto morate pogledati nove Ratove zvijezda

0

Iako ne vjerujemo da će vas trebati nagovarati, donosimo vam pet razloga zašto bi trebali poći pogledati sedmu epizodu Ratova zvijezda

 

1. SILA SE BUDI IMA ATMOSFERU ORIGINALA

Ono što nije uspjelo George Lucasu s „prequel“ trilogijom, uspjelo je J.J. Abramsu već s prvim filmom – Sila se budi je prvi pravi nastavak originalne trilogije. Redatelj, koji je ujedno oživio i serijal Zvjezdanih staza, je uzeo sve najbolje iz originalne trilogije, modificirao i pretvorio u film koji itekako miriše na Lucasova dijela iz 70-tih i početka 80-tih. To naravno ne znači da je Abrams kopirao originale, već je iskoristio ono najbolje da u svojim scenama asocira na dijelove iz filmova koje smo obožavali gledati kao djeca. Štihu originala sigurno pridonosi i pojava originalne glumačke postave pa su tu i Harrison Ford, Carrie Fisher i Mark Hamill. Ne zaboravimo, naravno, ni Chewbaccu!

 

2. ODLIČNI NOVI LIKOVI

Sila se budi je, logično, imala ulogu predavanja štafete iz ruka stare generacije u ruke nove generacije. Zamijeniti Han Soloa, Lukea Skywalkera i Princezu Leiu je izgledalo kao nemoguć zadatak, ali izgleda da je i to Abramsu uspjelo. Rey, u čijoj ulozi je do sada nepoznata Daisy Ridley, je apsolutno iznenađenje! Simpatična djevojka u potrazi za boljim životom, koja vam ujedno može isprašiti tur je novi lik oko koje će se graditi daljnja radnja filma. Odbjegli jurišnik Finn se odlično nadopunjava s njom, pilot Poe ne dobija puno prostora, ali svaku sekundu na platnu potpuno zasjeni sve ostale, a BB8 se pokazao kao odličan nasljednik R2-D2. Iako su ovi likovi originalni, i nisu kopije nikojeg lika iz originalne trilogije, ipak se već vidi tko će biti novi Han Solo, tko novi Yoda a tko novi Luke Sklywalker.

 

3. KYLO REN JE DOSTOJAN NASLJEDNIKA DARTHA VADERA

Darth Vader je istog trenutka kada se pojavio na ekranu izgledao zastrašujuće i brzo je postao jedan od najvećih negativaca u povijesti filma. Njegov nasljednik, ili prethodnik, Darth Maul je također bio zastrašujuć, ali je brzo ubijen. Kakav je Kylo Ren? Fantastičan! Scena u kojoj se pojavljuje ostavlja čak i puno veći dojam od one Vaderove, a vatreni mač je jedno od najboljih oružja na filmu koje smo ikada vidjeli! Kylo Ren u ovom filmu još uvijek prolazi transformaciju, vidjet ćete ga i bez maske kada i nije tako zastrašujuć, ali je očigledno da će itekako biti zastrašujuć u idućim filmovima. A u svakoj sceni u kojoj se pojavljuje s maskom, Kylo Ren vlada scenom!

 

4. VIZUALNO JE SPEKTAKULARAN

Ništa se drugo nije moglo ni očekivati od J.J. Abramsa koji se već dokazao kao majstor akcije. Osim što film nudi stvarno spektakularne lokacije koje se kreću od pijeska, preko gustih šuma do snijegom prekrivenih planeta, Abrams oduševljava uporabom pirokih kadrova, a fotografija u filmu, kao i upotreba kamere tijekom akcijskih scena će vas ostaviti bez daha. Bez iti malo pretjerivanja možemo reći da su akcijske scene nevjerojatne, pogotovo sve one u kojima se pojavljuju letjelice.

 

5. RATOVI ZVIJEZDA SU STVAR OPĆE KULTURE

U školi je obavezno čitanje lektire, a iako je većina knjiga dosadna opravdanje je uvijek isto – to je stvar opće kulture. I tu su nam učitelji uvijek bili u pravu, jer ne morate voljeti Rat i mir da bi znali da ga je napisao Tolstoj. Slična stvar je i s filmovima. Postoje neki naslovi koje baš svaki muškarac treba pogledati bez obzira voljeli taj žanr ili ne. Tako bi barem jednom u životu morali pogledati Kuma, Psiho, Pakleni šund… Na toj listi bi obavezno trebali biti i Ratovi zvijezda. Bez obzira volje li SF bajke ili ne, jednostavno morate znati tko je Luke Skywalker, tko je Darth Vader, tko je Yoda, i oko čega se diže tolika frka. Gdje ima dima, ima i vatre, i sigurno da Ratovi zvijezda nisu tako omiljeni bez razloga.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Aston Martin AM 310 Vanquish

Novi je ljepotan izašao iz tvornice Aston Martina   „Novi ljepotan iz Velike Britanije ispod haube krije 6.0 V12 motor s 565 KS te će ...