5 katastrofa koje nam prijete…

0

… a koje su naših ruku dijelo i za koje ćemo sami biti krivi

 

„Ukoliko do podzemnih voda dođu zagrijani radioaktivni materijali moglo bi doći do parne eksplozije koja bi mogla biti gora i jača i od originalne“

 

mosulbrana

MOSULSKA BRANA

Brana izgrađena sjeverno od Mosula na rijeci Tigrisu je izgrađena na tako mekanom tlu da uopće nije pitanje hoće li se urušiti nego kada će se urušiti. Prema stručnjacima, gradnja brane na tom mjestu je bila poput lošeg vica. Brana je već prilično napukla pa su počeli radovi da se nešto napravi. Planirana je izgradnja nove brane na drugom mjestu ali s obzirom da je riječ o Iraku u kojoj je sva pažnja umjerena na svakodnevno skupljanje leševa nakon napada bombaša samoubojica upitno je hoće li sve biti napravljeno na vrijeme. Što će se dogoditi ukoliko brana pukne? Baghdad će se naći pod pet metara vode a Mosul pod čak 20!

 

kemijkooruzje

KEMIJSKO ORUŽJE IZ DUBINA

Između 1946. i 1972. godine vodeće svjetke države su kontejnere sa oružjem za masovno uništenje, poput otrova sarin i VX, izbacivali u more. Samo SAD ima preko 20 poznatih morskih otpada a koliko ih stvarno ima sam Bog zna. Na tim je područjima zabilježen veliki broj oboljenja ribara a činjenica je da će sredstva iz kontejnera procuriti kad – tad. A tada nam slijedi masovno trovanje.  S obzirom da je pod morem vjerojatno i određeni broj nuklearnog oružja prijeti nam i još veća opasnost. Nemojte se iznenaditi ukoliko iz mora jedan dan izviri prava Godzilla.

 

ubojitioblak

AZIJSKI UBOJITI OBLAK

Preko dvije milijarde ljudi natanjenih na područji Indije, Pakitana i okolnih zemalja krivi u za veliki oblak koji nastaje usljed spaljivanja šuma i kravljeg izmeta radi grijanja te radi vožnje automobila od kojih je većina starija od 30 godina i dimi poput spalionice u Aushwitzu. Za ovaj bolak krivi u i Kinezi koji u najveći zagađivači na svijetu. Oblak sam po sebi ne stvara opasnost ali će se zbog efekta staklenika događati različite prirodne katastrofe poput suša ili tornada. Glečeri na Himalajima će se početi topiti što će dovesti do poplava a kemijska sredstva iz oblaka će dovesti do povećanja kardio-vaskluarnih oboljenja, oboljenja pluća te malignih oboljenja.

 

tuvalu

OTOK TUVALU

Niste čuli za Tuvalu? Ništa čudno s obzirom da je taj otok država, koji e nalazi u tropkom Pacifiku, veličine Makimira. Najveći vrh, ako se uopće može tako nazvati, Tuvalua se nalazi na pet metara nadmorske visine. Nadalje, kako bi se grijali tanovnici Tuvalua su sjekli šumu a za gradnju su koristili pjesak pa se otok sve više smanjuje. S obzirom na globalno zatopljenje samo je pitanje vremena kada će se stanovnici Tuvalua naći u moru sa pojasevima za spašavanje.

 

chernobyl

CHERNOBYL

Mislite da je Chernobyl gotova priča? Nažalost, priča možda tek počinje. Kada je nuklearka eksplodirala Sovjeti su odlučili cijelu kupolu zaliti betonom, tj, napraviti veliku betonsku ljusku iznad reaktora, što se tada činilo kao jako dobra ideja. Međutim, trošenje betona usljed topline radijacije je ispalo veće nego što se mislilo pa prijeti urušavanje cijele kupole. Drugi problem je taj što otrovne stvari prodiru u podzemne vode. Ukoliko do podzemnih voda dođu zagrijani radioaktivni materijali moglo bi doći do parne eksplozije koja bi mogla biti gora i jača i od originalne!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najboljih filmova 90-tih

Svojim glasovima čitatelji našeg portala su izabrali najbolje filmove 90-tih!   10. TITANIC Spektakularni ep Jamesa Camerona iz 1997. godine dobio je čak 11 Oskara, ...