5 fitness savjeta Bear Gryllsa

0

Preživjeti u divljinu je dokumentarna serija koja je proslavila Beara Gryllsa, bivšeg britanskog specijalca koji nam je pokazivao kako preživjeti u dviljni. I bez obzira preživljavao on stvarno sam bez pomoći snimateljske ekipe ili ne, ostaje činjenica da je radio sve stvari koje nam je pokazivao. A to ne bi mogao da fizički nije bio savršeno pripremljen. Stoga, ukoliko želite imati snažno i izdržljivo tijelo, dobro je poslušati njegovih pet savjeta.

Genetika vam ne bi trebala biti ograničenje. Svi smo mi genetski predodređeni za neke stvari, ali to ne znači da ne možete pobjediti genetiku. Grylls kaže da on nikada nije imao preveliki genetski potencijal, ali ga to nije spriječilo da napreduje pa je bio primoran da radi više, te da u svoj trening uključi različite metode-  od bugarskih metoda treninga do načina trčanja kenijskih maratonaca. Tajna njegovog uspeha leži u raznovrsnosti treninga, ali i u snažnoj volji.

Pripremite tijelo za trening. Velika većina rade neke vježbe prije nego je uopće nauče pravilno izvoditi. Npr. rade se biceps pregibi prije nego što se savladaju tehniku zgibova, pa se često zanemaruju veliki, funkcionalni pokrete koji izgrađuju čistu snagu. Tek kada se svladaju osnovni pokreti treninzi postaju lakši i učinkovitiji. Grylls se stoga orjentira na treninge u kojima ima puno penjaja, vješanja i sprinta što mu je u konačnici pomoglo da izgradi snažno tijelo bez previše masti.

Posvetite se funkcionalnom treningu. Grylls smatra da treninzi moraju biti u takvi da omogućavaju izgradnju funkcionalnog tijela. Ukoliko neka vježba pridonosi samo estetskom izgledu trebali bi je preskočiti. Prave su one vježbe koje su dobra osnova za balans, koordinaciju, snagu, mišićnu izdržljivost i aerobni kapacitet. Tek ćete s takvim treninzima biti spremni za sve izazove.

Polutrbušnjaci nisu dobar izbor. Grylls smatra da polutrbušnjaci nisu djelotvorna vježba što je u suprotnosti s mišljenjem velikog broja fitness instruktora. Prema Gryllsu, ali i stručnjacima sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, vježbe izdržaja su se pokazale puno djelotvornijima na mišiće trbušnog zida, pogotovo kada je u pitanju standardni izdržaj na podlakticama.

Ne brojite ponavljanja. Za kraj, prema Gryllsu, ono najvažnije – ne brojite ponavljanja već brojite napore. Grylls samtra da su bench i čučnjevi važni ali da je stvar u prirodi potpuno drukčija kada tijelo izložite stresu u određenom vremenskom periodu. Stoga je njegova omiljena vježba tursko dizanje zato što ona tretira tijelo na potpuno drugi način. Ovaj način treninga dobija sve više pobornika, jer pomaže mišiću da se bolje razvije uz pomoć stalne tenzije koja utječe na proizvodnju proteina u mišićima.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments