4 stvari koje će ubiti vezu

0

John Gottman, koji već nakon pet minuta razgovora može zaključiti hoće li vaša veza uspjeti, otkriva koje su četiri stvari koje garantiraju neuspjeh!

 

John Gottman čovjek je koji nakon samo pet minuta razgovora s nekim bračnim parom može s 90-postotnom sigurnošću tvrditi hoće li se taj brak raspasti. Gottman 40 godina proučava brak i autor je knjige ‘The Seven Principles for Making Marriage Work’  u kojoj razotkriva mnoge mitove o braku i daje savjete što napraviti da se bračna zajednica održi i kako riješiti nastale probleme. Tvrdi kako postoje četiri stvari koje su najčešći indikator da će veza/brak propasti.Gottman tvrdi i kako se većina parova stalno vrti oko istih problema. O istim stvarima raspravljaju godinu za godinom i ne nalaze rješenja.

 

1. Kritiziranje. Pritužbe su u redu, ali stalne kritike napad su na osobu, a ne na njeno ponašanje: Nije zaboravio iznijeti smeće, ne zato jer je zaboravio već zato što je ‘loša osoba’.

2. Prijezir. Uvrede, kolutanje očima, izrugivanje i humor koji ‘otkriva’ neprijateljstvo prema osobi. U svakom obliku, prijezir je jedan od najgorih stvari za opstanak veze jer prenosi gađenje prema osobi. Ako do toga dođe, gotovo da nema pomoći i opstanka toj vezi.

3. Obrambeni stav. Postavljanje u obrambeni stav zapravo je način da krivite partnera. ‘Problem nije u nama, nego u tebi’. Ovakvi stavovi s lakoćom će dovesti do eskalacije sukoba i zbog toga su tako ‘smrtonosni’ za vezu.

4. Isključivanje. Opstrukcije, isključivanja….To neće samo udaljiti osobu od sukoba, već nažalost, udaljit će i emocionalno osobu iz veze.

 

Tekst preuzet s vecernji.hr

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako kupovati sat?

Kupovina prvog pravog sata je veliki korak u životu svakog muškarca, korak koji će od vas napraviti pravog muškarca sa stilom koji zna što želi ...