27. godina – prokletstvo glazbenika

0

Nova knjiga The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll donosi pregled svih glazbenika umrlih u 27. godini

 

„Neil Young je jednom rekao „Bolje izgorjeti, nego izbljediti“, i upravo je taj citat pronađen u oproštajnoj poruci koju je ostavio Kurt Cobain“

 

Klub 27, odnosno The Forever 27 Club, je toliko popularan da ljudi umiru da bi bili njegovi članovi. Doslovno umiru. Naravno, riječ je o grupi poznatih glazbenika koji su svoj život, na ovaj ili onaj način, izgubili u 27. godini života. Njihove smrti su većinom povezane s teškim životom i psihičkim problemima, pomješanim s problemima s alkoholom i drogom (ili oboje). Knjiga The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll nam donosi detalje svih glazbenika umrlih u famoznoj godini, a autor ističe da je više rock zvijezda umrlo u 27. godini nego u bilo kojoj drugo.

Jedam od prvih kojemu je brojka 27 donjela nesreću je bio blues majstor Robert Johnson. Prema mnogima, uključujući Erica Claptona, Johnson je jedan od najvećih blues izvođača svih vremena čija je zvijezda ugasila svoj sjaj 16. kolovoza 1938. godine. Međutim, za razliku od svojih „kolega“, Johnson se nije ni predozirao, niti počinio samoubojstvo, a iako njegova smrt nikad nije potpuno rasvjetljena sve upućuje na to da ga je otrovao suprug Johnsonove ljubavnice.

Malo je poznato da je Brian Jones čovjek koji je osnovao The Rolling Stones (tada Rollin’ Stones). Multitalentirani glazbenik je ujedno pomogao i The Beattlesima na radu na albumu Sgt. Pepper. Međutim, Jones je osim talenta, bio poznat i po ponašanju prave rock zvijezde, a to je uključivalo narcisoidnost i velike količine alkohola i droge. Sve to ga je na kraju koštalo ne samo mjesta u legendarnim Stonesima već i života. Nedugo nakon ponoći 3. srpnja 1969. godine pronađen je kako beživotno pluta u svom bazenu. Prema službenom izvješću se utopio, međutim prilično su glasne sumnje da je ubijen.

Tri godine nakon smrti Jonesa rodila se buduća superzvijezda – gitarist, pjevač i skladatelj Jimi Hendrix. Ništa u životu Hendrixa nije bilo uobičajeno, od njegovog imagea do gitare za ljevake, pa tako ni životni put. Otkrila ga je djevojka Keitha Richardsa koja ga je predložila kao člana The Rolling Stonesa, ali je odbijen. Međutim, Linda Keith je bila uporna te ga je ovaj put upoznala s Chasom Chandlerom koji je bio oduševljen. Hendrix je brzo postao zvijezda za čijom su glazbom ludili svi, pogotovo nakon nastupa na Woodstocku. Međutim, njegov život je prekinut 18. rujna 1970. godine, kada se popularni glazbenik predozirao te ugušio vlastitom bljuvotinom.

Janis Joplin je od djetinstva bila, kako se sama opisala, najnesretnija djevojka u Texasu. Čak i kada je postala zvijezda Joplin je bila ranjiva, sramežljiva pa čak i mazohistički raspoložena. Slavljena kao pravo žensko osvježenje u doba rocka kojim su vladali muškarci, utjehu je tražila u kombinaciji whiskeya i heroina. Njezin nastup na Woodstocku je poznat po tome što je pjevala par minuta nakon što se „pucala“ heroinom. Kratko vrijeme, u 1970. godini, se uspjela osloboditi počasti i biti čista, ali se brzo vratila navikama koje su je 4. listopada 1970. godine odvele u smrt. Pronađena je u svom stanu, mrtva zbog predoziranja heroinom.

Četrdeset godina nakon njegove smrti, mladi su još uvijek pod utjecajem glazbe Doorsa. Naravno, govorimo o Jimu Morrisonu, glazbenoj legendi i frontmanu velikog banda iz 60-tih. Morrison je odrastao u obitelji američkog časnika pa su preseljenja bila česta, ali Jimu je više smetala tipična vojna disciplina zbog koje je kasnije prekinuo bilo kakav kontakt s obitelji. Zbog svoje „divlje“ osobnosti i nastupa i dan danas se smatra jednim od najkarizmatičnijih frontmana svih vremena. Međutim, kako su Doorsi dobijali na popularnosti Morrison je bio sve više i više izvan kontrole. Kasnio je na koncerte, a kada bi se pojavio bio bi pijan ili drogiran. Njegov stil života je na kraju uzeo danak – 3. srpnja 1971. godine pronađen je mrtav u svojoj sobi u Parizu. Službeni uzrok smrti je predoziranje, ali kako autopsija nije provedena postoji puno verzija, a prema nekima od njih je čak i ubijen.

Neil Young je jednom rekao „Bolje izgorjeti, nego izbljediti“, i upravo je taj citat pronađen u oproštajnoj poruci koju je ostavio Kurt Cobain. U doba kada je rock pomalo počeo gubiti na važnosti, a Michael Jackson neprikosnoveno vladao top listama, Cobain i Nirvana su doveli grunge na scenu, te se već prvim hitom Smells Like Teen Spirit probili na prvo mjesto top lista. Međutim, popularnost nije baš previše godina Cobainu koji se cijelo vrijeme borio s unutarnjim demonima i depresijom. Cobainova majka mu je jednom rekla „Nemoj se pridružiti glupom klubu“, a u Cobainovoj biografiji Heavier Than Heaven, Kurtova sestra je izjavila da je u svojim teen godinama Cobain rekao da bi htio biti dio kluba. Idol generacija je bio veliki borac za slobodu nošenja oružja, te je često imao puške u svom posjedu. Jednog dana, 8. travnja 1994. godine, zaključao se u stan svoje bake, stavio cijev sačmarice u usta i povukao okidač.

Ironično ili ne, Amy Winehouse je najpoznatija po pjesmi Rehab koja uključuje i stihove „They tried to make me go to rehab but I said ‘no, no, no.“ Pjevačica moćnog glasa je, koliko po pjevanju, bila poznata i po pretjeranim količinama droge i alkohola. Prema riječima njezinog bivšeg osobnog asistenta Alexa Hainesa, trošila je preko 5.000 dolara dnevno na drogu, a unatoč tome što je više puta izjavila da ima osjećaj da će i ona umrjeti mlada, nije prestajala s „aktivnostima“. Koančno je ipak došla sebi pa se 2011. godine prijavila na odvikavanje, ali njezin prvi povratnički koncert u Beogradu je pokazao da lječenje baš i nije bilo uspješno. Samo nekoliko tjedana kasnije, 23. srpnja 2011. godine pronađena je mrtva u svom domu u Londonu. Preminula je od posljedica alkoholnog trovanja.

Ostali članovi kluba su RnB pjevač Jesse Belvin, pjevač The Driftersa Rudy Lewis, vođa i pjevač Canned Heata Alan „Blind Owl“ Wilson, soul pjevačica Linda Jones, osnivač, klavijaturis i pjevač Grateful Deada Ron ‘Pigpen’ McKernan, pjevačica The Gitsa Mia Zapata, bas gitaristica grupe Hole Kristen Pfaff, gitarist Manic Street Preachersa Richey Edwards, raper Lost Boysa Freaky Tah…

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments