16 zanimljivosti o Breaking Badu

0

Prošla je godina dana od kraja kultne serije koja će zauvijek ostati u našim srcima, a kao podsjećanje vam donosimo neke malo poznate zanimljivosti

 

„Fe-li-na je kratica za kemijske elemente željezo, litij i natrij, odnosno elemente koji su najvažnije supstance krvi, željeza i suza! Slučajno ili ne, upravo je to i obilježilo finale serije“

 

1. HBO je odbio seriju. Prije nego je prihvaćen na AMC-u, autor serije Vince Gilligan je Breaking Bad ponudio TNT-u i HBO-u. Kraljevi drame, koji su svijetu donijeli Obitelj SopranoŽicu i Oz su smatrali da je serija zanimljiva ali su se bojali da će nemoralna priča odbiti gledatelje!!!??? Zvuči čudno s obzirom na tri već spomenute serije koje je HBO snimio.

2. N34 59 20 W106 36 52 su koordinate ABQ Studia. Iako ovi brojevi nisu ikonski kao brojevi iz Izgubljenih, ali ovi brojevi lutrije imaju neko značenje – to su naime kordinate ABQ Studija u Novom Meksiku u kojem je sniman veliki dio serije.

3. Bogdan Wolynetz je bio pravi kemičar. Dok je Bryan Cranston bio kemičar samo kao Walter White, jedan drugi glumac je bio stvarni kemičar. Bogdan Wolynetz, vlasnik A1 praonice automobila, je bila prva filmska uloga Mariusa Stana, koji je prije glume dugo godina bio upravo kemičar.

4. Bryan Cranston ima tetoviran logo Breaking Bada. Sjećate li se logoa serije u kojem su korištene oznake elemenata? Upravo taj „Br-Ba“ logo je Bryan Cranston tetovirao na prstu, na mjestu koje pokriva vjenčani prsten, kako bi ga podsjećao na seriju koja će mu promijeniti život. Aaron Paul je tetovirao „No Half Measures“ na biceps.

5. Naziv jedne epizode je otkrivao što nas čeka na kraju. Nazivi pojedinih epizoda su imali dvosmislene nazive, pa su se tako neki gledatelji (koji su mozgali o nazivima epizoda) pitali što nam to otkriva. Fe-li-na je kratica za kemijske elemente željezo, litij i natrij, odnosno elemente koji su najvažnije supstance krvi, željeza i suza! Slučajno ili ne, upravo je to i obilježilo finale serije.

6. Umirući fan serije je utjecao na finale. Kevin Cordasco je bio dječak koji se sedam godina borio s rijetkim tumorom mozga, a dok se liječio upoznao je, na zamolbu svoje majke, Bryana Cranstona. Glumac je bio toliko oduševljen Cordascom da je dovodio i druge glumce da ga posjete. Vince Gilligan, autor serije, je čak ponudio dječaku da mu otkrije kraj, ali je dječak to odbio smatrajući da će biti previše uzbuđen da bi to zadržao samo za sebe. Nažalost, Cordasco je preminuo prije kraja serije. Umjesto toga, Cordasco je poželio da se u finalu više pažnje posveti Elliotu i Gretchen Schwartz, Waltovim bivšim poslovnim partnerima, pa se par zbog toga i pojavljuje u posljednjoj epizodi.

7. Walter Whiteove gaće su prodane za 10.000 dolara. Sjećate li se scene iz prve epizode u kojoj Walter White iz kampera izlazi u košulji i gaćama s pištoljem u ruci? Upravo su te gaće prodane na aukciji za 10.000 dolara (početna cijena je bila 250 dolara).

8. Za prostitutku Wendy su mnogi pomislili da je prava. Nisu samo glavni glumci u seriji bili briljantni, već i oni koji su igrali sporedne uloge poput Julie Minesci koji je igrala prostitutku i ovisnicu o methu Wendy. Čekajući snimanje jedne scene, Minesci je izašla na ulicu zapaliti cigar, kada se kraj nje zaustavio automobil iz kojeg ju je muškarac pitao koliko naplaćuje sat.

9. Hector Salamanca je trebao biti glavni negativac. Breaking Bad je poseban baš zato što je prepun badass likova, a najveći od njih čak nije bio ni Walter White već Gustavo Fring. Zastrašujući Fring se trebao pojaviti u samo nekoliko epizoda ali je Giancarlo Esposito, koji ga je glumio, bio toliko uvjerljiv da su ga odlučili zadržati duže vrijeme. To je ujedno značilo da će Hector Salamanca dobiti manje prostora.

10. Debi Saula Goodmana je najlošije gledana epizoda serije. Brbljavi odvjetnik Saul je jedan od najomiljenijih likova serije a uskoro će dobiti i svoju spin-off seriju. Međutim, epizoda u kojoj se prvi put pojavljuje je s 1,04 milijuna gledatelja najlošije gledana epizoda serijala. Razloge, ipak, ne treba tražiti u samom Saulu, već u činjenici da je bila srednja epizoda druge sezona, a sve serije na polovini sezona bilježe (veće ili manje) padove.

11. John Cusack i Matthew Broderick su bili u igri za ulogu Waltera Whitea. Danas je serija nezamisliva bez Bryana Cranstona, ali producenti nisu bili 100% sigurni da će Cranston moći odraditi posao kako treba pa su scenarij pilota poslali i Brodericku i Cusacku. Srećom, nakon probe na kojoj je Cranston razvalio, odlučeno je da će ipak on biti Walter White.

12. Saul Goodman nije pravo odvjetnikovo ime. Naravno, svi smo znali da Saul Goodman nije njegovo pravo ime, ali tek će se u Better Call Saul otkriti da je pravo ime Jimmy McGill, a da je Saul Goodman izabrao jer zvuči „židovsko“ pa na taj način i on izgleda kao ozbiljniji odvjetnik!?

13. SaveWalterWhite.com je prava web stranica. U drugoj sezoni serije Walter mlađi napravi web stranicu kojoj je cilj skupiti novac za liječenje njegovog teško bolesnog oca. Kao i u slučajevima drugih popularnih serija, i AMC je odlučio tu stranicu napraviti stvarnom.

14. Baš svi likovi su mogli umrijeti. Osim Gusa Fringa, i Jesse Pinkham nije trebao poživjeti predugo – samo do kraja prve sezone. Vince Gilligan je uvijek tvrdio da se u pisanje epizoda neke sezone ulazi bez velikih planova i da se u bilo kojem trenutku može odlučiti ubiti neki lik, bez obzira koliko on prirastao srcu. Mnogi smatraju ovaj način pisanja tajnom uspjeha serije.

15. Jesse i Walter Jr. su jedina dva lika koja se nikada nisu susrela. Sjećate li se što se dogodilo kada je Skyler prvi put susrela Jessea? Tada nije ni slutila da će njezin suprug biti u poslu sa drogom upravo s Jesseom. Tijekom godina, životi različitih likova su se potpuno isprepletali, ali dva se glavna lika nikada nisu susrela – dva Walterova sina (pravi Walter Jr. i Jesse).

16. U sceni Janeine smrti Cranston je bez prestanka plakao punih 15 minuta. Smrt Jesseove djevojke je jedna od najznačajnijih scena u seriji, a prvotno je bilo zamišljeno da Walter White bude taj koji joj da smrtonosnu dozu. Producenti su ipak smatrali da transformacija u negativca ne smije biti tako nagla pa je promijenjeno u konačnu verziju. A kako bi odglumio scenu, Bryan Cranston je zamislio kako ulazi u prostoriju u kojoj umire njegova stvarna supruga. Idućih 15 minuta plakao je bez prestanka!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

9 grooming trendova

Ovo su trendovi koje bi svaki muškarac trebao pratiti ove godine   BRADA Nemojte: Da, brade su ponovo u modi, ali to ne znači da ...