15 najvažnijih rock gitara svih vremena

0

Gitare su najvažniji dio rock glazbe, a ovih 15 je odigralo važnu ulogu u povijesti rocka

 

GIBSON SG

GIBSON SG

Black Sabbath – Black Sabbath

SG u imenu je kratica za Solid Guitar, a ovom gitarom je pokrenut heavy metal. A da bi se uklopila u pravi heavy metal đir, ima i dva roga u stilu vraga.

 

FENDER STRATOCASTER

FENDER STRATOCASTER

The Jimi Hendrix Experience – Foxy Lady

Ako pitate prosječnog čovjeka koja je gitara sinonim za rock’n’roll ime Fender Stratocaster će vjerojatno isplivati na prvo mjesto. I sve to zahvaljujući Jimiju Hendrixu.

 

GIBSON LES PAUL

GIBSON LES PAUL

Guns n’ Roses – Sweet Child o’ Mine

Tko još ne zna riffove iz ove legendarne pjesme Guns n’ Rosesa? A Slash ih je odsvirao na jednoj od najboljih rock gitara koja je ime dobila po svom tvorcu (Les je ime, a ne francuska riječ)

 

BC RICH MOCKINBIRD

BC RICH MOCKINGBIRD

Guns ‘N Roses – You Could Be Mine

Magazin Guitar Wold ju je izabrao za najcoolerskiju gitaru svih vremena koja je zahvaljujući svojem izgledu i zvuku oduševljavala mnoge gitariste širom svijeta.

 

FENDER JANG STANG

FENDER JAG STANG

Kurt Cobain (Nirvana)

Prema legendi, Kurt Cobain je uzeo sliku Fenderovog Jaguara i Mustanga, prepolovio slike, spojio ih u jednu i predao Fenderu da mu naprave takvu gitaru!

 

GIBSON EXPLORER

GIBSON EXPLORER

The Edge (U2), James Hetfield (Metallica)

Ova gitara je originalno proizvedena krajem 50-tih ali nije dugo opstala na sceni. Međutim, 20-tak godina kasnije Gibson je uvidio popularnost njezinih klonova pa je ponovo pokrenuo njezinu popularnost.

 

DEAN ML

DEAN ML

Dimebag Darrell (Pantera), Adrian Smith (Iron Maiden)

Znanost i heavy metal možda ne idu zajedno, ali znanost je itekako korištena kako bi se stvorila gitara posebnog tona, a koja bi se izgledom uklopila u metal đir!

 

GRETSCH COUNTRY GENTLEMAN

GRETSCH COUNTRY GENTLEMAN

George Harrison (The Beatles), Elvis Presley

O ovoj gitari je dovoljno reći da ju je svirao The King, i George Harrison koji je na njoj odsvirao toliko Betalesovih hitova…

 

GIBSON MELODY MAKER

GIBSON MELODY MAKER

Joan Jett, Mick Jones (The Clash), Robby Krieger (The Doors)

Ovaj komad drva sa žicama, kako je se nekad voli nazvati, ima toliko rocka u sebi da je svojevrsna statua rock glazbe. Omiljena je bila upravo zbog svoje jednostavnosti.

 

EVH FRANKESTEIN

EVH FRANKENSTEIN

Eddie Van Halen

Vjerojatno najprepoznatljivija gitara svih vremena! Eddie Van Halen je, osim po nevjerojatnom sviranju svojih gitara, bio poznat i po modificiranju istih, a ovo je vrhunac njegova djelovanja.

 

GIBSON EDS-1275

GIBSON EDS-1275

Led Zeppelin – Stairway to Heaven (Live, fromThe Song Remains The Same), Metallica – Nothing Else Matters

Jedinstvena gitara koja je „veća od života“. Sa svojih 12 žica, bila je predmet štovanja i pažnje svih gitarista u čije ruke je došla. Pogledajte samo koja su dva klasika svirana na njoj!

 

BRIAN MAY RED SPECIAL

BRIAN MAY RED SPECIAL

Brian May (Queen)

Projekt Bryana Maya i njegova oca se pretvorio u jednu od prepoznatljivijih gitara, kako izgledom tako i zvukom. Zvuk je tako prepoznatljiv da kada je čujete znate da slušate pjesmu Queena.

 

GIBSON FLYING V

GIBSON FLYING V

Jimi Hendrix

U zlatno vrijeme heavy metala i vrijeme vanzemaljaca, vragova i divovskih pauka Gibson je izašao s ovom čudnom gitarom čija je vrijednost, unatoč tome što se nalazila u rukama Hendrixa, shvaćena tek naknadno.

 

MOSRITE VENTURES II

MOSRITE VENTURES II

Ramones

Da nije bilo Ramonesa ne bi bilo niti punka, stoga ova gitara ima veliko značenje u povijesti rocka. Prepoznatljivi dio Ramonesova imagea i zvuka!

 

RICKENBACKER 325

RICKENBACKER 325

John Lennon (The Beatles)

Unatoč svim gitarama koje je svirao, Lennon će uvijek biti povezan s Rickenbackerom 325. Ujedno je njegova gitara bila jedna od samo osam iz posebne serije s „natural finishem“.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najopasnijih bandi današnjice

Ubojstva, trgovina drogom i oružjem, iznude i otmice samo su dio aktivnosti ovih nasilnih uličnih bandi   „MS-13 je u Hondurasu čak otela i ubila ...