15 fascinantnih zanimljivosti o Indiji

0

1. Indija ima najveću poštansku službu na svijetu te broji čak 1.550.015 poštanskih ureda, a jedan poštansku ured u prosjeku pokriva 7.175 ljudi. Indijska pošta je poznata i po plutajućim poštanskim uredima koji se nalaze na rijekama!

2. Za maleno mjesto Mawsynram je malo tko čuo, točnije poznato je samo ljubiteljima meteorologije. naime, spomenuto mjesto je rekorder u svijetu po prosječnim godišnjim padalinama od 11,872 milimetara. Rekordna godina je bila 1985. kada je prema Guinnessovoj knjizi rekorda u prosjeku padalo 26.000 mililitara.

3. Indijce ne zanima nogomet, njihov nacionalni sport je kriket koji igra gotovo svaki Indijac, a njihova liga se smatra najjačom na svijetu. Indija je ujedno i dom najvišeg kriket terena na svijetu koji se nalazi na 2.444 metara visine.

4. Malo kome je poznato da je Indija mjesto na kojem je rođen – šampon. Naime, Indijci su prvi došli na ideju korištenja biljnih ekstrakata za pranje kose ,a sama riječ šampon je izvedenica od indijske riječi champu što znači masaža.

5. Kada je izabran za prvog predsjednika Indije, Dr Rajendra Prasad je odlučio uzimati samo 50% predsjedničke plaće koja je u to vrijeme iznosila 10.000 rupija, odnosno 1.000 kn, smatrajući da mu je to više nego dovoljno. Pri kraju svog 12-godišnje vladavina Indijom primanja je smanjio na samo 25% predsjedničke plaće!

6. Indija je druga država na svijetu, odmah iza SAD-a, po broju stanovnika koji pričaju engleski. Ono što je posebno fascinantno je to što tih 125 milijuna Indijaca koji pričaju engleski, čini samo 10% ukupnog broja stanovnika!

7. Indija je zemlja u kojoj se priča čak 1.650 različitih jezika i narječja. Od tog broja, 30 njih priča više od milijun stanovnika. Jeste li ikada čuli za Munda jezik?

8. Indija je ujedno i vodeća u svijetu po broju vegetarijanaca! Ovisno o izvorima između 20 i 40% stanovništva se izjašnjava vegetarijancima i ne jede meso! Ovaj podatak ne treba čuditi s obzirom da se krava smatra svetom životinjom.

9. Autor indijske himne Jana Gana Mana, Rabindranath Tagore, je autor i himne susjedne države Bangladeša Amar Sonar Bangla. Britanci su ga čak proglasili vitezom, ali je on tu čast odbio nakon masakra u Jalianwala Baghi.

10. Prvi dijamanti su pronađeni u Indiji, i to u okruzima Guntur i Krishna na delti rijeke Krishna. Do 18. stoljeća, kada su dijamanti pronađeni u Brazilu, Indija je bila svjetski proizvođač broj 1.

11. Indijci imaju čak šest godišnjih doba  – proljeće, ljeto, monsunski period, jesen, zimu i predproljeće, a sva godišnja doba su usklađena s njihovim Hindu kalendarom.

12. Svoju zvaničnu valutu rupije Indijci smiju koristiti isključivo u okviru granica Indije. Izvan granice se može ponijeti isključivo manje od 5.000 rupija a za kršenje ovog zakona predviđene su stroge kazne.

13. Iako je ropstvo odavno ukinuto, prema podacima u Indiji još uvijek postoji čak 14 milijuna robova zbog čega je ista proglašena najmnogoljudnijom robovskom populacijom u suvremenom društvu.

14. Iako veliki broj Indijaca, prema nekim podacima čak polovica, nema unutarnji WC, mobitel je nešto što će se pronaći kod svakoga, bez obzira kojem staležu pripadao. Broj mobilnih uređaja je dosta veći od broja wc školjki.

15. Bollywood, odnosno indijska kinematografija je po broju ulaznica jača od SAD-a i Kanade zajedno. Tijekom godine dana u Indiji se proda čak 3,2 milijarde ulaznica. Kada se brojkama dodaju i piratski filmovi, indijska filmska industrija je daleko najjača u svijetu.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

7 novih serija vrijednih gledanja

Jesen nam je donijela premijere velikog broja novih serija, a mi smo izdvojili sedam njih koje imaju potencijala postati nešto što će se redovno pratiti. ...