12 najstrože čuvanih vojnih tajnih operacija u povijesti

4

Mnogo je različitih događaja završilo na drugačiji način zbog strogo čuvanih tajnih operacija koje su često vodile tajne organizacije različitih vlada. Kao rezultat djelovanja takvih tajnih operacija, dogodilo se jako puno nepravdi, ubojstava te promjena državnih vlada, a sve se strogo tajilo od oka šire javnosti.

Pogledajte neke od najstrože “čuvanih tajni” u povijesti ratovanja i tajnih operacija, piše WHO.

 

PODZEMNI ZALEĐENI NUKLEARNI GRAD

Nekad je povijest malo čudnija od znanstvene fantastike. Nakon vojnog zauzeća, “Camp Century” pretvoren je u jedan veliki zaleđeni nuklearni silos. U njemu se trebalo pohraniti 600 nuklearnih raketa. Tajni projekt SAD-a koji se vodio tijekom Hladnog rata zvao se Project Iceworm (Projekt Ledeni Crv). Za vrijeme projekta trebala se izgraditi mreža mobilnih nuklearnih lansirnih rampi ispod leda Grenlanda. Glavni zadatak bio je postavljanje raketa srednjeg dometa ispod leda, dovoljno blizu da mogu pogoditi ciljeve u Sovjetskom Savezu. Taj se dio projekta čuvao od očiju danske vlade. Kako bi se proučila mogućnost postavljanja takvih raketa ispod leda, provelo se istraživanje. Otkriveno je da su uvjeti jako nestabilni te je projekt zaustavljen 1966. Detalji ovog tajnog zadatka čuvani su od očiju javnosti desetljećima, a u javnost je izašao prvi podatak 1995. te izazvao politički skandal kada je danska vlada zatražila Danski institut za vanjske poslove (DUPI) da istraži povijest nuklearnog naoružanja na Grenlandu tijekom Hladnog rata.

 

OPERACIJA SPAJALICA

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, američke su obavještajne službe pokrenule operaciju Paperclip. Tijekom operacije trebali su se “regrutirati” najbolji nacistički znanstvenici kako bi nastavili svoj posao u SAD-u. Operacija je itekako dobro prošla.

 

OPERACIJA ANTHROPOID

Operacija “Anthropoid” bila je kodno ime za atentat na nacističkog časnika Reinharda Heydricha (Praškog Mesara). Operacija je izvršena u Pragu dana 27. svibnja 1942. Tajnu je operaciju pripremio SOE (British Special Operations Executive), s odobrenjem Čehoslovačke vlade u izbjeglištvu. Iako je bio samo ranjen nakon atentata, Heydrich je preminuo od zadobivenih rana 4. lipnja 1942. godine. Njegova je smrt donijela velike odmazde njemačkih vojnika koji su uništavali sela i ubijali civile.

 

OPERACIJA VALIKRA

Operacijom Valkyrie njemačka je vojska u Drugome svjetskom ratu trebala dati sva potrebna dopuštenja vojnoj pričuvi da bude šef države u vremenima velikih socijalnih nemira. Njemački časnici, general Friedrich Olbrich, general-bojnik Henning Von Tresckow te pukovnik Claus Von Stauffenberg malo su promijenili plan kako bi zauzeli njemačke gradove, razoružali SS te uhitili nacističko vodstvo nakon atentata na Hitlera 20. srpnja. Hitlerova je smrt bila jedini način da vojnici počnu ignorirati svoju prisegu. Nakon duge i teške pripreme, atentat je izvršen 1944. godine, ali je propao.

 

PROJEKT 404

Projekt 404 bio je kodno ime za tajne letove američkog ratnog zrakoplovstva prema gradu Laosu pri kraju Vijetnamskog rata. Cilj ove tajne operacije bio je transport zrakoplovnih tehničara koji bi obučavali pripadnike Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Laosa.

 

PROJEKT AZORIAN

Američka je vlada potrošila preko 800 milijuna dolara kako bi završila Projekt Azorian u kojem se trebalo izvući iz mora sovjetsku podmornicu K-129. Zadatak je izvršen 1974. godine kako bi se prikupio sav materijal s podmornice koji je uključivao nuklearne rakete, dokumente te tajnu opremu. Izgrađen je specifičan brod za ovaj zadatak – Hugh Glomar.

 

AKUSTIČNA MACA

Projekt “Akustična Maca” pokrenula je CIA na prijedlog DST-a (Directorate of Science & Technology) 1960. godine kada su htjeli koristiti mačke u tajnim zadacima prisluškivanja Kremlja i sovjetskih veleposlanstava. Baterije i mikrofoni ugrađeni su u mačke, a rep je služio kao antena. Tako bi mačka tajno snimala te prenosila zvuk iz svog okruženja. Mačka naravno nikada nije uspješno prisluškivala jer joj je mnoštvo različitih događaja odvraćalo pažnju. Najčešće je to bila glad, koju se također pokušalo riješiti u drugoj operaciji.

 

OPERACIJA ZLATO

Još davne 1950. godine, američka CIA i britanska tajna služba združenim su snagama pokušali probiti sovjetske obrambene linije prisluškivajući razgovore. Ovom su operacijom zapadni saveznici stvorili tajni tunel ispod sovjetskog zapovjedništva u Berlinu te su tako trebali presretati pozive. Međutim, prije nego što je zadatak počeo, sovjetska krtica George Blake otkrio je tunel Sovjetima te upropastio zadatak.

 

OPERACIJA MIAS

CIA je pokrenula operaciju MIAS (Missing in Action Stingers) kako bi ponovno kupila ručne bacače raketa Stinger koje su netom prije poslali mudžahedinima kako bi Afganistan lakše vodio rat protiv Sovjeta. Tako je operacija MIAS trebala “srediti nered” koja je prouzročila operacija Cyclone u kojoj se financirao afganistansko-sovjetski rat. Nakon početka operacije, američka je vlada potrošila 65 milijuna dolara kako bi vratila sve rakete, ali je ipak bila neuspješna.

 

OPERACIJA WASHTUB

CIA je organizirala operaciju Washtub kako bi označila Gvatemalu kao veliku saveznicu Moskve. Pritom je SAD postavio lažno sovjetsko skladište streljiva u Nikaragvi, koje bi, usred otkrića, “srušilo” gvatemalskog predsjednika Jacoboa Arbenza Guzmana. Tajni je zadatak bio itekako uspješan iako nije ispunio sve svoje ciljeve. Umjesto toga, CIA-ini operativci postavili su lažnu sovjetsku podmornicu.

 

PROGRAM PHOENIX

CIA, američki specijalci, australska vojska te sigurnosne snage Vijetnama zajedno su pokrenuli Program Phoenix. Cilj programa bio je neutralizacija postrojbi Viet Conga. Ali umjesto na uništavanje vojske, program se na kraju fokusirao na otmice civila te “izvlačenje” informacija. Većina civila koja je bila osumnjičena za suradnju s Viet Congom, oteta je, mučena te ubijena.

 

OPERACIJA IVY BELLS

Oko 120 metara od Ohotskog mora, duboko u sovjetskim vodama, ronioci su uspjeli ostati živi zbog velikih cijevi koje su pumpale toplu vodu u njihova odijela. Kako bi okrenuli ravnotežu Hladnog rata u korist Amerikanaca, ronioci su tražili tajni kabel promjera 12 cm koji je bio glavna komunikacijska veza između sovjetskih vojnih baza. Satnik James Bradley bio je siguran da će pronaći kabel u velikim oceanskim dubinama. Bradley je još u djetinjstvu vidio takve kablove u rijeci Mississippi, pa je mislio da će i Sovjeti koristiti slične kablove. Bradleyeva teorija pokazala se točnom kada je Halibut pronašla nekoliko takvih znakova u sjevernom dijelu Ohotskog mora.

Ronioci su pronašli kabel te su postavili uređaj za prisluškivanje dužine 6 metara; spojili su ga na kabel bez ikakvog oštećenja. Ako bi Sovjeti podigli kabel za popravak, uređaj bi samo otpao. Svakog su mjeseca mornarički ronioci prikupljali snimke.

Nakon povratka u SAD, agenti NSA su shvatili da su Sovjeti uvjereni u sigurnost svojih komunikacijskih linija te je velik dio informacija došao u njihove ruke. Amerikanci su nastavili voditi operacije do 1981. godine kada su jedan dan sateliti otkrili veliki broj sovjetskih bojnih brodova, te brod koji je vukao podvodni kabel.

Poslana je podmornica USS Parche da vrati kapsulu za prisluškivanje. Međutim, prošlo je bez uspjeha. Podmornica se vratila u SAD. Amerikanci su otkriveni. Nakon višemjesečnog istraživanja, kontraobavještajna služba SAD-a otkrila je zaposlenika NSA-e, Roberta Peltona. On je izdao operaciju Ivy Bells Sovjetima. Prodao je tajnu Sovjetima za 35 000 dolara. Tako je završilo desetljeće špijunaže. Pelton je kasnije osuđen na doživotni zatvor. Originalan uređaj za prisluškivanje otkriven je od strane Sovjeta te je danas izložbeni primjerak u muzeju KGB-a u Moskvi.

 

Izvor: vojnapovijest.vecernji.hr

 

Nagradna igra:

Komentirajući ovaj tekst možete osvojiti i vikend boravak u Dubrovniku! Povodom našeg 10. rođendana pripremili smo nagradnu igru u kojoj će najsretniji čitatelj osvojiti vikend boravak u prelijepom Grand Hotelu Park u Dubrovniku.  Tijekom iduća dva tjedna komentirajte neki od naših tekstova na našoj web stranici, a svakim komentarom imate jedan ulaz u nagradnu igru. U petak, 11. ožujka, nasumičnim izborom netko od vas će moći početi planirati put za Dubrovnik.

Pri komentiranju vodite računa da napišete ispravan mail, kako bi vas mogli kontaktirati, te da komentar na tekst bude smislen. Jednostavne komentare, samo radi sudjelovanja a koji u biti nemaju veze s tekstom, nećemo uvažavati za ovu nagradnu igru. Također, moramo istaknuti da samo vaš prvi komentar na našoj stranici traži odobrenje administratora (kako bi spriječili spamove), a nakon toga možete komentirati bez ikakvih autorizacija.

Sretno!

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

4 comments

 1. Damir 6 ožujka, 2016 at 23:10 Odgovori

  Propustili ste navesti CIA-in program MK ULTRA u kojem su tajno i bez njihove suglasnosti testirali efekte LSD-a na običnim građanima…a da ne zaboravimo jednu od najopsežnijih i ubjedljivo najdužih tajnih operacija koju je provodio sovjetski KGB a danas i ruska vanjska obavještajna služba SVR…a radi se o njihovom programu ilegalaca iz direktorata S..unutar kojeg ruski tajni agenti preuzimaju identitet osoba u stranim zemljama i žive naizgled obične živote, špijunirajući pritom za zemlju maticu..:D

 2. verica 8 ožujka, 2016 at 10:25 Odgovori

  Najveća je tajna operacija, u ww2 da su ispočetka Amerikanci i Englezi podupirali Hitlera, jer je ovaj iskazivao namjeru da sruši Staljina i komunistički Rusiju…medjutim , plan se izjalovio, Hitler je pretjerao pa se ubrzo našao u nemilosti…a nije isključeno niti da se poslije ww2 našao pod zaštitom i mirno preminuo u Južnoj Americi…

 3. Suad 7 travnja, 2016 at 18:10 Odgovori

  U kolovozu 2013. godine CIA je objavila dokumentaciju koja dokazuje postojanje misteriozne zone , no njezina namjena je mnogo manje značajna nego što se vjerovalo.

  Prema ovim dokumentima, Zona 51 je uglavnom služila za testiranje vladinih programa zračnog nadzora poput U-2 i OXCART . Špijunski zrakoplov U-2 je mogao prevaljivati ogromne udaljenosti na velikim visinama, te se nalaziti punih 12 sati u zraku. Namjena mu je bilo nadziranje ruskih i drugih komunističkih teritorija tijekom razdoblja hladnog rata.

Post a new comment

11 najseksi celebrity selfiea

Selfiei su postali moćno oružje za reklamiranje, a ovih 11 djevojaka je to shvatilo   11. PARIS HILTON Iako nije niti blizu seksi koliko je ...