10 najspektakularnijih akcijskih scena

0

Filmove gledamo najviše radi spektakularnih scena od kojih vam ispada jezik, evo onih zbog kojih smo doslovno slinili

 

„Gladijatorske borbe uvijek su bile spektakularne a pogotovo kada ih radi George Lucas sa bugetom za specijalne efekte većim od proračuna hrvatske vlade“

 

10. RAZARANJE LOS ANGELESA

Dan poslije sutra

Tornado koji uništava LAX zračnu luku, reklamni pano nošem silovitim vjetrom koji skupi TV izvjestitelja, autobus bačen na automobil ili ogromna pijavica koja odnosi natpis Hollywood. U samo pet minuta ove spektakularne scene od Los Angelesa su ostale samo ruševine.

 

 

9. SUKOB U ARENI

Ratovi zvijezda: Klonovi napadaju

Gladijatorske borbe uvijek su bile spektakularne a pogotovo kada ih radi George Lucas sa bugetom za specijalne efekte većim od proračuna hrvatske vlade. Obi Wan Kenobi i prekrasna Princeza Leila u borbi protiv ogromnih škorpiona i neprijateljskih vojnika. Scena koja ostavlja bez daha, pogotovo završni dio masovne bitke.

 

 

8. SCENA NAPADA

Pearl Harbor

Idilično jutro u američkoj bazi prekida zvuk stotina japanskih zrakoplova koji započinju napad. Obrušavajući se iz velike visine, Japanci napadaju, dok iznenađeni mornari „rigaju“ vatru iz PZ oružja. Ostaje u pamćenju fantastična scena eksplozije američkog bojnog broda.

 

 

7. SCENA U LOBIJU

Matrix Reloaded

Jedna od najboljih, ako ne i najbolja scena borbi koje smo ikada vidjeli. Neo protiv desetak suparnika skače poput Spidermana, prevrće se i zaustavlja metke. Ovakvu scene borbe niti Jackie Chan ne bi uspio osmisliti. E da nam je biti Neo!

 

 

6. UTRKA LETJELICA

Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja

Mali Anakine u futurističkoj utrci karića najbolji je dio filma od kojeg smo očekivali dosta više. Ova nas je scena podsjetila čak i na legendarnu utrku iz Ben Hura a sama scena je napravljena briljatno. Nakon više od 10 minuta vrhunskih efekata i mnoštva eksplozija mali Anakine pobjeđuje!

 

 

5. KUKCI NAPADAJU TVRĐAVU

Svemirski vojnici

Možda je Verhoeven smeće od redatelja ali zato zna napraviti odličnu akcijsku scenu. Tisuće kukaca napadaju tvrđavu koju brane svemirski vojnici ali kukci napadaju sa svih strana te se vojnici na kraju moraju povući. Non-stop pucnjava, kukci koji bljuju vatru i otkinute glave čine ovu scenu jednom od najboljih.

 

 

4. BITKA ZA HELMS DEEP

Gospodar prstenova: Dvije kule

Čak 40 minuta traje ova vrhunska scena borbe. Aragorn i ostala družina mora obraniti svoje posljednje utočište Helms Deep od napada desetaka tisuća Orka. Slijedi stravični okršaj u kojem situacija izgleda jako loša za snage zla sve do posljednjeg trenutka kada stiže Gandalf. Ova scena je inače postavila nove standarde u kompjuterskim izradama masovnih scena bitke.

 

 

3. BITKA ZA GONDOR

Gospodar prstenova: Povratak kralja

Definitivno najbolja scena masovne bitke koju smo ikada vidjeli na ekranu. Konačan okršaj snaga i zla u kojoj i jedni i drugi sve bacaju na bojno polje. Na ovoj sceni smo otkrili da Orke i nisu najružnija stvorenja u svijetu Gospodara prstenova a same borbe izrađene su perfektno, baš kako i doliči završnom dijelu genijalne trilogije.

 

 

2. ISKRCAVANJE NA NORMANDIJU

Spašavajući vojnika Ryana

Scena od kojih se ljudima grčio stomak, žene su povraćale a djeca plakala – mi smo bili oduševljeni i još i dan-danas uživamo u prvih 30 minuta filma. Nešto tako mučno i brutalno nismo nikada vidjeli, sasvim dostojan prikaz WW2. Masakr, meci koji probijaju glave, otkinute ruke i izokrenuta crijeva. Moramo to vidjeti još jednom!

 

 

1. POTJERA NA AUTOPUTU

Matrix Reloaded

Kritičari su svi do jednog popljuvali ovaj drugi, prijelazni dio, ali koga briga za njih. Film obiluje akcijom ali scena potjere koja je koštala koliko i prosječan film je nešto što se ne zaboravlja i bez imalo razmišljanja proglašavamo je najspektakularnijom scenom svih vremena! Albino blizanci sa strojnicama, teleportirajući agenti, automobili koji lete u zrak, prevrću se i eksplodiraju, tučnjave u jurećim automobilima, izbjegavanje metaka, Trinity u pripijenom lateksu na jurećem motoru, izbezumljeni čuvar ključeva, borba na krovu kamiona, sudari i Neo koji spašava situaciju, sve to u čak 15 minuta čiste akcija koja ostavlja bez daha. Spektakularnije od ovoga teško da može.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Je li Bar Rafaeli najsexy žena svijeta?

Čitatelji Maxima proglasili su je najsexy ženom na planeti   Izraelski super model Bar Rafaeli najseksipilnija je žena na svijetu, tako barem tvrde čitatelji Maxima ...