10 stvari koje biste trebali znati o Neillu Blomkampu

0

Južnoafrički redatelj, čiji je novi film Chappie krenuo u kina, je trenutno jedan od najvrućih redatelja današnjice

 

1. Rođen je 17. rujna 1979. godine u Johannesburgu u Južnoj Africi, da bi s 18 godina emigrirao u Kanadu gdje je u Vancouveru upisao fimski studij na kojem je 1998. godine diplomirao 3D animaciju i vizualne efekte.

2. Vrlo brzo se zaposlio u industriji kao 3D animator pa je bio dio tima koji je radio animaciju za serije Stargate SG-1, First Wave i Mercy Point te TV film Aftershock: Earthquake in New York. Pokazavši se velikim talentom brzo je napredovao do uloge glavnog animatora i to na seriji Dark Angel.

3. Blomkamp se htio okušati i kao režiser pa je 2003. godine snimio spot za pjesmu Let’s Go kanadske girl grupe LiveonRelease, a nakon toga i za kanadskog alternativnog rockera Edwina kojemu je režirao spot za Let’s Dance.

4. Spotovi su mu samo bili poticaj da napravi četiri kratka filma koja će kasnije odigrati veliku ulogu u njegovoj karijeri. Tetra Vaal je bio prvi film o robotskoj policijskoj jedinici u zemlji Trećeg svijeta, Alive in Joburg je bio dokumentarac o izvanzemaljcima nastanjenim u Johannesburgu, Tempbot je svojevrsna parodija komedije Office Space, dok je Yellow, inspiriran Addidasovom kampanjom, filmić o androidu koji se odmetnuo.

5. Ova četiri filma, kao i radovi na nekim reklamama, privukla su pažnju velikog Petera Jacksona koji je trebao producirati cjelovečernji film baziran na legendarnoj Halo seriji igrica. Nakon što je Blomkamp napravio tri kratka filmića za potrebe promocije Halo 3 igrice cijeli projekt je propao.

6. Jackson je umjesto toga odlučio producirati adaptaciju Blomkampova kratkog filmića Alive in Joburg, pa je Distrikt 9 tako postao Blomkampov redateljski prvijenac. Film, na čijem je scenariju zajedno s Blomkampom radila i njegova supruga Terri Tachell, se pokazao punim pogotkom te je nagrađen sa četiri nominacije za Oskara – za najbolji film, najbolje vizualne efekte, montažu i adaptirani scenarij. Film je na svjetskom box officeu zaradio 210 milijuna dolara!

7. Nakon Distrikt 9, pažnju javnosti je ponovo privukao kratkim filmom, ovaj put napravljenim za Wired magazine. U njemu dva mladića pronalaze mrtvo tijelo mutiranog stvorenja – križanca između svinje i guštera. Nastavak ovog filma je snimljen dvije godine kasnije, a u njemu Yolandi Visser, koja će kasnije glumiti u Chappieu, stoji iznad stvorenja. Filmić se zvao Is it Dead?, što je bila Blomkapmova poruka da je još uvijek zainteresiran za snimanje Halo filma.

8. U međuvremenu je južnoafrički redatelj snimio svoj drugi film – Elysium. SF akcija donosi priču o siromašnom svijetu na Zemlji 2154. i životu za bogate u orbiti iznad Zemlje, te o čovjeku koji je odlučio stati na kraj promjenama. Film s Mattom Damonom je zaradio 286 milijuna dolara, ali sam Blomkamp nije bio zadovoljan smatrajući da je nešto „zeznuo“ te da priča na kraju nije bila onakva kakvu je zamislio.

9. Njegov treći film je adaptacija vlastitog kratkog filma Tetra Vaal, o robotskoj policiji u Južnoj Africi, a Chappie, u kojem glume Dev Patel, Sigoruney Weaver i Hugh Jackman, je upravo krenuo u distribuciju. I u ovom filmu, kao i u Distrikt 9 i Elysiumu, glumi njegov prijatelj Sharlto Copley koji ga je u njegovoj 16. godini zaludio 3D animacijom!

10. Njegov idući film će biti nastavak Aliena čiji datum snimanja i premijere još nije određen. Priča o Blomkampu kao redatelju Aliena se prvi put pojavila nakon što je Blomkamp na svom Instagramu objavio crtež Xenomorpha. Južnoafrikanac planira snimanje barem dva filma, a ljubitelje Aliena veseli da bi se ulozi Ellen Ripley trebala vratiti Sigurney Weaver s kojom se sprijateljio na snimanju Chappiea.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments